Kunstbrief #48

11 februari 2022

Valentijn Voordeel

Valentijnsdag komt eraan! En wij spelen dit jaar voor Cupido!

Niet op romantisch gebied weliswaar maar wél als 'matchmaker' op de Brabant Art Fair in de Grote Kerk in Breda.

Want met een zogeheten 'gedeelde stand' profiteer je van maar liefst € 200,- Valentijn Voordeel!

En meteen een jaar lang gratis het Zilveren lidmaatschap van de NABK ervaren als je nog geen lid bent.

A match made in heaven! 

https://brabantartfair.nl/valentijn-voordeel/

LEES MEER

KUNSTZIEN

Bewaker bewerkt peperduur schilderij met balpen “uit verveling”

Hoewel het zijn eerste werkdag was, verveelde een bewaker zich al zo erg in een Russisch museum dat hij besloot om een eigen “creatie” te maken. Met een balpen tekende hij “gezichtjes” op een kunstwerk dat naar schatting ruim 875.000 euro waard is. Of was.

De feiten dateren van begin december vorig jaar. Twee bezoekers van het Jeltsin-Centrum in Jekaterinenburg merkten op dat er iets mis was met ‘Three Figures’, een werk van de Russische schilderes Anna Leporskaya. Plots hadden twee van de drie afgebeelde figuren “ogen”.

Na onderzoek bleek dat een van de bewakers, een 60-jarige man die door een privébedrijf was ingeschakeld en bezig was aan zijn eerste dag in het museum, de dader was. Uit verveling had hij een balpen ter hand genomen en “gezichtjes” getekend op het peperdure kunstwerk.

Bron: Nieuwsblad

LEES MEER

Mondriaanhuis verwerft negen Mondriaans

In het jaar dat Mondriaans 150e geboortejaar feestelijk wordt gememoreerd, verwerft het Mondriaanhuis, het geboortehuis van de schilder, negen vroege Mondriaans uit de periode 1899-1908. De uitzonderlijke aankoop is mogelijk gemaakt dankzij ruimhartige steun van onder andere de Vereniging Rembrandt en de gemeente Amersfoort. De nieuwe aanwinsten zijn vanaf 15 februari te zien.

Het Mondriaanhuis had de werken sinds 2010 in langdurige bruikleen van een erfgenaam van kunstverzamelaar Dr. J.F.S. Esser. Na overlijden van deze eigenaar dreigden ze voor het publiek verloren te gaan. Door intensief contact met de erven is het gelukt de schilderijen en tekeningen definitief te behouden voor het Nederlands openbaar kunstbezit.

“Dat de aankoop van maar liefst negen werken is gelukt, is echt heel bijzonder. Wij zijn ontzettend blij dat ze, met alle steun die we hebben gekregen, voor eens en altijd in het Mondriaanhuis kunnen blijven. Zo kan iedereen van de unieke ontwikkeling van deze pionier van de abstracte kunst blijven genieten.” Paul Baltus, directeur Mondriaanhuis.

LEES MEER

Mauritshuis 200 jaar museum

In 2022 is het precies twee eeuwen geleden dat het Mauritshuis zijn deuren opende voor het publiek. Het museum viert dit jubileum gedurende het hele jaar met bijzondere tentoonstellingen en evenementen. Op 16 februari trappen we het jubileumjaar af met de opening van de tentoonstelling In Volle Bloei, waar we de mooiste bloemstillevens uit de periode 1600-1725 zullen laten zien. Vanaf die dag zal de voorgevel van het Mauritshuis worden aangekleed met een 'onmogelijk boeket' van bloemen, à la het boeket van De Heem uit 1670 (de bloemen op dit stilleven hebben nooit samen kunnen bloeien omdat de ze uit verschillende seizoenen komen). In de zomer laten fotografen, beroemd en nieuw talent, zich inspireren door de collectie van het Mauritshuis en het gebouw.

Ook in de zomer: het eerste outdoor Street Art museum met grote muurschilderingen op verschillende locaties in Den Haag, geënt op de collectie. En maar liefst 200 schrijvers lieten zich ook inspireren: in het boek Pennen over Penselen zijn 200 literaire pareltjes te lezen, elk gebaseerd op één kunstwerk in het Mauritshuis. 

Foto: Het voorplein van het Mauritshuis gehuld in bloemen © Omroep West

LEES MEER

KUNSTquote

'We moeten de kunst vergeten en schoonheid realiseren.'

Pieter Cornelis (Piet) Mondriaan (1872-1944) was een Nederlandse kunstschilder en kunsttheoreticus.

KUNSTkijken

Opnieuw een kerk vol met kunst

toegang met 50% korting

Op 12 en 13 maart kan iedereen zijn hart ophalen aan honderden prachtige kunstwerken in de Grote Kerk van Breda. Voor het zesde jaar op rij vormt de kerk het imposante decor waar ruim 65 kunstenaars trots hun kunst exposeren.

Jaarlijks vinden ruim 2.000 kunstliefhebbers hun weg naar deze bijzondere kunstbeurs waar elke keer weer nieuwe kunst te zien én - voor wie wil - te koop is. Bijna alle kunstwerken zijn rechtstreeks van de kunstenaar, vaak een stuk voordeliger dan in een galerie, verkrijgbaar. Alle kunstenaars zijn zélf aanwezig en vertellen vol passie en plezier over hun werk.

De Brabant Art Fair  is op beide dagen geopend van 11.00 tot 17.30 uur.

Tickets met 50% korting (van € 7,00 voor € 3,50) zijn met actiecode KB02 te bestellen via https://brabantartfair.nl/bezoeken/.

Foto: Almicheal Fraay

LEES MEER

KUNSTmaken

Dikke verf

Van Gogh schilderde vaak met olieverf. Stevige penseelstreken met grote hoeveelheden verf.

Je kunt het alleen herkennen als je met je neus boven op zijn schilderijen zit.

Daarom deze vergroting van een klein detail.

Kun je je voorstellen hoe lang het duurde voordat hij een volgende laag verf kon schilderen?

Gelukkig schilderde hij veel in Frankrijk, daar droogde de verf vast iets sneller.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

KUNSTtips

SCHRIJF MIJ IN VOOR DE KUNSTBRIEF

Invalid Input

Invalid Input