Kunstbrief #47

14 januari 2022

Nieuwe locatie Kunst in de Gemeente Gilze en Rijen

Voor de vierde editie van het project Kunst in de gemeente Gilze-Rijen een nieuwe locatie gekozen, te weten 't Mollebos in Gilze. Vanaf 15 januari t/m 1 maart kunnen regionale  kunstenaars één of twee kunstwerken of ontwerpen indienen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De winnaar mag zijn kunstwerk een jaar lang presenteren op de betonnen sokkel van één bij één meter in ’t Mollebos in Gilze en hij/zij ontvangt een mooi geldbedrag van €3000,-. Kijk voor meer informatie op de website.

LEES MEER

KUNSTZIEN

verdachte mislukte kunstroof opgepakt

De politie heeft dinsdagochtend een tweede verdachte opgepakt in de zaak rond de mislukte overval op het Zaans Museum. Twee mannen probeerden in augustus een schilderij van Claude Monet mee te nemen. De eerste verdachte stond vorige week voor de rechter.

De dinsdag aangehouden verdachte is een 37-jarige man uit Purmerend, twittert de politie dinsdag. Twee overvallers wilden in augustus vorig jaar het schilderij De Voorzaan en de Westerhem van de Franse kunstschilder Monet (1840-1926) stelen, maar personeel en omstanders grepen in. Een van de overvallers loste enkele schoten, maar het lukte het duo uiteindelijk niet om het werk mee te nemen. Henk B., een 49-jarige man uit Amsterdam, meldde zich bij de politie en stond dinsdag tijdens een inleidende zitting voor de rechter.

Het Zaans Museum kocht het schilderij zes jaar geleden voor 1.160.000 euro. Monet maakte De Voorzaan en de Westerhem toen hij in 1871 in Zaandam was. Het landschap, de molens, de rivier de Zaan en de houten huizen boeiden hem zo dat hij er 25 werken schilderde.

Bron: Nu.nl

LEES MEER

Schilderij Magritte onder de hamer

Het kabinet maakt extra middelen vrij voor een specifiek steunpakket om de culturele sector te ondersteunen. Het gaat om in totaal € 84,5 miljoen, waarvan € 59,5 miljoen voor compensatie van de verlenging van de beperkende maatregelen en € 25 miljoen voor de leenfaciliteit Cultuur+Ondernemen. De culturele en creatieve sector wordt wederom hard geraakt. De periode rond de jaarwisseling is voor veel instellingen, makers en het publiek een hoogtepunt in het culturele seizoen. Met dit steunpakket wordt het accent verder verlegd naar ondersteuning van makers en zelfstandigen in de sector.

Het kabinet continueert de ondersteuning voor de BIS- en Erfgoedwetinstellingen en de meerjarig gefinancierde instellingen bij de Rijkscultuurfondsen, zodat werknemers en zzp’ers kunnen worden doorbetaald. Er is extra geld beschikbaar voor regelingen voor makers bij de Rijkscultuurfondsen, het Steunfonds Rechtensector en het Abraham Tuschinski Fonds. 

‘L’empire de lumières’  — ©  rr
Bron: Nieuwsblad

LEES MEER

lugubere vondst in eeuwenoud winterschilderij

Maandenlang keek restaurator Johanneke Verhave naar het zeventiende-eeuwse schilderij Het IJsgezicht van Hendrick Avercamp. Tijdens de restauratie van het schilderij uit de collectie van het Museum Boijmans Van Beuningen viel haar iets lugubers op: een detail op de achtergrond bleek geen riet te zijn, maar een galgenveld. 

Het IJsgezicht toont een vrolijk, winters tafereel met onder andere schaatsende mensen en sleeënde kinderen, maar heeft met het galgenveld op de achtergrond dus ook een luguber detail. Er hangen wel tien lijken aan de galg. Ook staan mensen te kijken naar de galgen en rijden er zelfs drie paardenkoetsen als attractie langs. 

Er is wel vaker een galgenveld te zien in de schilderijen van Avercamp, maar toch is de vondst opmerkelijk. De gele strepen van de galgen werden namelijk eerst aangezien voor riet. Nu het duidelijk is dat het om een galgenveld gaat, kan dat volgens het museum helpen om erachter te komen welke plek Avercamp schilderde. 

Foto: Het gerestaureerde zeventiende-eeuwse schilderij ‘Het IJsgezicht’ van Hendrick Avercamp. © Aad Hogendoorn/Museum Boijmans Van Beuningen 
Bron: AD

LEES MEER

KUNSTquote

'Kunst is veel minder belangrijk dan het leven, maar wat zou het leven zijn zonder kunst!'

Robert Burns Motherwell (1915-1991) was een Amerikaanse, 20e-eeuwse kunstschilder en een van de bekendste vertegenwoordigers van het abstract expressionisme.

KUNSTkijken

Exposeer op drukbezochte Brabant Art Fair

Op 12 en 13 maart 2022 vindt de Brabant Art Fair plaats. Deze kunstbeurs in Breda is al vijf jaar een heel goed bezochte kunstbeurs met elke editie meer dan 2.000 bezoekers. Het is dan ook een bijzondere beurs in de speciale omgeving van de Grote Kerk. 

Deelname is exclusief voor NABK-leden. Nog géén lid maar wel geïnteresseerd? Dan hebben we voor jou nu een mooi aanbod: Als je vóór 1 februari Gouden lid wordt, krijg je met code KB2201 de contributie voor 2022 helemaal gratis (je betaalt alleen entreekosten)! Je profiteert direct van alle voordelen van de NABK, waaronder ook € 40,- korting op deelname aan de Brabant Art Fair.

Meld je hier aan voor het Gouden lidmaatschap: www.nabk.nl/aanmelden/goud

LEES MEER

KUNSTmaken

De zon in Frankrijk

De zon heeft een grote invloed op de kleuren van Van Gogh.

Zijn schilderijen uit de periode in Nuenen zijn volledig anders dan de werken die hij maakte in Frankrijk.

Hoe hij de zon en de krachtige zonnestralen uitbeeldt, daar kun je een voorbeeld aan nemen.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

KUNSTtips

  • Prins Charles heeft aan zeven schilders de opdracht gegeven om zeven overlevenden van de Holocaust te portretteren.
  • De Raad van Toezicht van Teylers Museum heeft kunsthistoricus Marc de Beyer per 1 januari 2022 benoemd als directeur-bestuurder van Teylers Museum.
  • Wist je dat het digitale tijdschrift Kunstenaar Magazine helemaal gratis is? Meld je hier aan voor een abonnement: http://kunstenaar.nl/aanmelden
  • De Prix de Rome Beeldende Kunst is dit jaar voor Alexis Blake.
  • Italiaanse villa met zeldzame Caravaggio mogelijk onder de veilinghamer.

SCHRIJF MIJ IN VOOR DE KUNSTBRIEF

Invalid Input

Invalid Input