Kunstbrief #46

17 december 2021

winnaar painting of the year 2021

PROFICIAT!

Uit 882 ingezonden schilderijen van 416 kunstenaars uit meer dan 20 verschillende landen is ‘I Dreamt Of Paris Again Last Night' van Seppe de Meyere uit België verkozen tot Painting of the Year 2021.

LEES MEER

KUNSTZIEN

nieuwe directeur Frans Hals Museum

Met ingang van 1 maart 2022 zal Lidewij de Koekkoek de huidige algemeen directeur Ann Demeester opvolgen, die vertrekt om als directeur van het Kunsthaus in Zürich te gaan werken.

Lidewij de Koekkoek: “Na ruim vijf enerverende jaren bij Museum Het Rembrandthuis, met grote successen als het Rembrandtjaar 2019 en stevige uitdagingen als de coronacrisis, is dit een mooie nieuwe stap. Het Frans Hals Museum is een schatkamer van oude, moderne en hedendaagse meesters, een museum met een wereldwijd bereik, verankerd in Haarlem. Het is vooral een museum van nu, relevant en actueel. Ik hecht groot belang aan de maatschappelijke rol van het museum, dat zich durft uit te spreken over thema’s als de verbreding van de canon, meerstemmige perspectieven en de diversificatie van de collectie. Het is een eer om leiding te mogen geven aan zo’n succesvol museum in mijn woonplaats Haarlem. Ik verheug me erop het succes verder uit te bouwen in de toekomst. Het Rembrandthuis en diens medewerkers houden altijd een bijzondere plek in mijn hart.”

Foto: Anouk van Kalmthout

LEES MEER

extra steun aan de culturele sector

Het kabinet maakt extra middelen vrij voor een specifiek steunpakket om de culturele sector te ondersteunen. Het gaat om in totaal € 84,5 miljoen, waarvan € 59,5 miljoen voor compensatie van de verlenging van de beperkende maatregelen en € 25 miljoen voor de leenfaciliteit Cultuur+Ondernemen. De culturele en creatieve sector wordt wederom hard geraakt. De periode rond de jaarwisseling is voor veel instellingen, makers en het publiek een hoogtepunt in het culturele seizoen. Met dit steunpakket wordt het accent verder verlegd naar ondersteuning van makers en zelfstandigen in de sector.

Het kabinet continueert de ondersteuning voor de BIS- en Erfgoedwetinstellingen en de meerjarig gefinancierde instellingen bij de Rijkscultuurfondsen, zodat werknemers en zzp’ers kunnen worden doorbetaald. Er is extra geld beschikbaar voor regelingen voor makers bij de Rijkscultuurfondsen, het Steunfonds Rechtensector en het Abraham Tuschinski Fonds. Hier kunnen makers en zelfstandigen direct terecht voor steun. Ook gaan er middelen naar de Koninklijke Bibliotheek om via het inkopen van rechten van e-books extra ondersteuning aan auteurs te verlenen.

LEES MEER

Erfgenamen claimen Mondriaan

Het schilderij ‘Compositie met blauw’ werd in 1939 verkocht bij een Amerikaanse galerie die vaker door de nazi’s gestolen kunst verkocht. Erfgenamen van Mondriaan claimen het werk nu uit de collectie van een Amerikaans museum.

De Amerikaanse erfgenamen van Piet Mondriaan zijn een rechtszaak begonnen tegen het Philadelphia Museum of Art. De erven claimen het schilderij Compositie met blauw (1926) van Mondriaan, dat door de nazi’s zou zijn geroofd. Dat heeft The Philadelphia Inquirer maandag gemeld.

Het schilderij, dat volgens de aanklacht zo’n 100 miljoen dollar waard is, werd in 1939 gekocht door de verzamelaar A.E. Gallatin. Hij kocht het bij de Buchholz Gallery in New York, een kunsthandel die vaker door de nazi’s gestolen kunst verkocht. Gallatin toonde het werk, met hulp en instemming van Mondriaan, in zijn tentoonstellingsruimte in de New York University. In 1952 schonk Gallavin het doek aan het Philadelphia Museum of Art, samen met een groot deel van de rest van zijn collectie.

Bevriende kunstenaar
Mondriaan, die in 1944 in New York stierf, heeft nooit bezwaar gemaakt tegen Gallatins eigendom van het schilderij. De Nederlands kunstenaar benoemde zijn vriend en collega-kunstenaar Harry Holtzman tot zijn enige erfgenaam. Ook Holtzman heeft het eigendom van Compositie met blauw nooit ter discussie gesteld. Holtzman stierf in 1987. Het is zijn dochter Madeline die het schilderij naar verluidt nu claimt.

Piet Mondriaan, Compositie met blauw, 1926. Foto the Philadelphia Museum of Art.

LEES MEER

KUNSTquote

'Schoonheid is ondraaglijk, drijft ons tot wanhoop; zij biedt ons voor een ogenblik een glimp van een eeuwigheid, datgene wat wij in de tijd zouden willen laten voortduren.'

Albert Camus (1913-1960) was een Frans filosoof, journalist en schrijver van romans, essays en toneelstukken. Hij ontving in 1957 de Nobelprijs voor de Literatuur.

KUNSTkijken

Jouw kunst op 40.000 kunstbiljetten?

Over twee maanden gaat Jakunst de eerste 40.0000 kunstbiljetten in omloop brengen.

Ze zijn echt geld waard en kunnen gebruikt worden bij de aankoop van kunst.
Als je lid van Jakunst wordt, kan je met een werk op die 40.000 kunstbiljetten komen.

Je mag foto’s van twee werken insturen. Als jouw kunstwerk wordt gekozen, krijg je heel veel publiciteit en komt je kunst in handen van meer dan 40.000 kunstliefhebbers.

LEES MEER

KUNSTmaken

De kleur van water

De kleur van water wordt veelal beïnvloed door de kleur van de lucht.

Dat is Van Gogh ook opgevallen.

Wolken, oevers, bruggen en voorwerpen geven kleur- en vormreflecties in het water.
Drie voorbeelden, sterke wind op zee, sterke stroming in de rivier en een rustige zomerdag.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

KUNSTtips

  • Het is weer de tijd van kerstbomen optuigen! Dat kun je natuurlijk zo bont maken als je wilt. Deze 6 kerstbomen zijn ware kunstwerken! 
  • Wie weet waar het schilderij van Abe Lenstra van Jan Smit nu is? ‘Bang dat het via Marktplaats is verkocht’
  • Hoe een Arnhems schilderij terechtkwam in een van de grootste musea ter wereld.
  •  De unieke tentoonstelling 'De vergeten prinsessen van Thorn' (t/m 3 april 2022) volgt het leven van een aantal van deze prinsessen en geeft een unieke inkijk in het leven van de Europese adel in de achttiende eeuw.

SCHRIJF MIJ IN VOOR DE KUNSTBRIEF

Invalid Input

Invalid Input