Kunstbrief #45

19 november 2021

44 euro korting op Gouden lidmaatschap NABK

Leden van de NABK (Nationale Associatie voor Beeldend Kunstenaars) ontvangen jaarlijks vele voordelen. Zo genieten zij van een gratis expositieverzekering (in Nederland), krijgen zij grote kortingen op deelname aan kunstbeurzen, gratis tips en adviezen en ook handige voorbeelddocumenten zoals een huurovereenkomst en nog veel meer. Wil jij ook profiteren van deze voordelen, tips en adviezen?

Als je je nu aanmeldt voor een Gouden lidmaatschap met de actiecode KB11 krijg je de entreekosten (25 euro) én de laatste anderhalve maand contributie van 2021 cadeau.
Je krijgt daarmee in totaal € 44,- korting. Meer informatie én het aanmeldformulier vind je op www.nabk.nl/aanmelden/goud.

LEES MEER

KUNSTZIEN

Noordbrabants museum krijgt verzameling

Het Noordbrabants Museum en de JK Art Foundation hebben overeenstemming bereikt over een doorlopend bruikleen van een zorgvuldig opgebouwde kunstcollectie, bestaande uit circa 550 werken daterend van 1500 tot heden. Het betreft een verzameling met topstukken van onder anderen Brueghel, Rubens, Mondriaan, Brancusi, Van Dongen, Picasso, Magritte, Delaunay, Fontana, Dalí, Modigliani, Lewitt, Dumas, Kapoor, Tuymans en Eliasson. Hiermee krijgt het museum op termijn de beschikking over een omvangrijke kunstcollectie van internationale allure en kan het zijn positie als toonaangevende culturele instelling verder versterken. De verzameling van de JK Art Foundation geldt als een van de belangrijkste particuliere kunstcollecties van Nederland.

Droom die uitkomt
‘Een droom die uitkomt!’, zo omschrijft museumdirecteur Charles de Mooij de toezegging van de JK Art Foundation om haar gehele collectie op termijn over te dragen aan Het Noordbrabants Museum. Het Noordbrabants Museum werkt al vele jaren samen met de JK Art Foundation. Sinds 2010 exposeert het museum met regelmaat werken uit deze particuliere collectie, zowel ten behoeve van tentoonstellingen als voor collectiepresentaties.

Salvador Dalí, 'Carry-le-Rouet' (1930), olieverf op panel, 29 x 35 cm. Foto Peter Cox. JK Art Foundation, © Salvador Dalí, Fundación Gala-Salvador Dalí, c/o Pictoright Amsterdam 2021.

LEES MEER

Belgische meesters

Tweemaal stond de tentoonstelling Belgische meesters op het punt open te gaan voor het publiek, maar beide keren gooide de coronapandemie roet in het eten. Nu is het zover: van 7 december 2021 t/m 28 februari 2022 presenteert Singer Laren een selectie hoogtepunten van Belgische schilderkunst uit het Brusselse Museum van Elsene. De werken van kunstenaars als Emile Claus, James Ensor, Jean Delville, Fernand Khnopff, Rik Wouters, Gustave De Smet, Paul Delvaux en René Magritte zijn een weerspiegeling van de zoektocht naar vernieuwing en vrijheid van expressie in België tussen 1850 en 1950.

Honderd jaar kunstgeschiedenis van onze zuiderburen
De vernieuwde museumzalen van Singer Laren zijn gewijd aan topstukken uit honderd jaar kunstgeschiedenis van onze zuiderburen, onderverdeeld in de stromingen impressionisme, symbolisme, luminisme, fauvisme, expressionisme en surrealisme. Sommige kunstenaars steken klassieke onderwerpen als het landschap en het portret in een nieuw jasje, terwijl anderen mystieke en vervreemdende voorstellingen scheppen vanuit hun fantasie en onderbewustzijn. Wat deze diverse Belgische modernisten met elkaar verbindt, is hun gedeelde streven naar vernieuwing en vrijheid van expressie.

René Magritte, De gelukkige schenker (L’Heureux donateur), 1966, olieverf op doek, 55,5 x 45,5 cm, aankoop van de kunstenaar 1966 © Courtesy Ch. Herscovici

LEES MEER

31 miljoen euro voor schilderij Frida Kahlo

Een zelfportret van de Mexicaanse kunstschilder Frida Kahlo heeft op een veiling bij Sotheby's in New York 34,9 miljoen dollar (bijna 31 miljoen euro) opgebracht. Het is het hoogste bedrag dat ooit werd betaald voor een schilderij van een Latijns-Amerikaanse kunstenaar.
Zoals verwacht verbrak het zelfportret van Kahlo getiteld Diego y yo (Diego en ik), uit 1949, haar oude record van tien miljoen euro. Het werk staat symbool voor de zelfportretten met een intense en raadselachtige blik die Kahlo (1907-1954) wereldberoemd maakten. Maar op dit werk verschijnt het gezicht van haar man Diego Rivera op haar voorhoofd - boven haar zwarte ogen, waaruit een paar tranen lijken te ontsnappen. Rivera wordt afgebeeld met een derde oog, een teken van de kwellingen die hij zijn vrouw aandoet.

'Belangrijkste vrouwelijke kunstenaar'
Ze schilderde het zelfportret toen ze ziek op bed lag met enkel een spiegeltje. Ze heeft meerdere zelfportretten getekend en meerdere portretten van haar man gemaakt, maar dit is het enige schilderij waar ze samen op staan.

Frida Kahlo zelfportret - Diego y yo - Sotheby's

LEES MEER

KUNSTquote

'Het woord "modern" wordt al te vaak gedekt door de eerste vier letters.'

Adriaan Roland Holst (1888-1976) was een Nederlands dichter.

KUNSTkijken

Art Eindhoven 2022

Exposeer op hoog niveau

Meld je nu aan voor ballotage!

Na de succesvolle zevende editie van ArtEindhoven 2021 kijken we nu al uit naar de editie van 2022 op 9 en 10 april. Meer dan 100 professionele, geballoteerde kunstenaars exposeren hun werk in het industriële erfgoed van Philips, het Klokgebouw, waar net als ieder jaar weer vele kunstliefhebbers, verzamelaars en kopers een bezoek zullen brengen aan deze kunstbeurs op hoog niveau. Ben jij er ook bij?
Je kunt je tot 2 januari aanmelden. Hier lees je de voorwaarden en hoe je je kunt aanmelden: www.arteindhoven.nl/aanmelden/

Hier vind je een professionele after movie van Art Eindhoven 2021.

LEES MEER

KUNSTmaken

In de wolken met van Gogh

Wie zou het niet willen zijn? In de wolken samen met Van Gogh.

Hetzelfde tafereel, tweemaal geschilderd.

De beweging probeerde hij te vangen, nog niet met zijn persoonlijke korte penseelstreken, maar wel is heel duidelijk hoe de wind de wolken voortduwt.

Van Gogh gebruikt ook gewoon de kleur blauw, lichtblauw en licht paars met enkele gradaties om een lucht te schilderen.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

KUNSTtips

  • Net als vorige edities vindt Art Rotterdam 2022 plaats in de Rotterdamse Van Nelle Fabriek. Na een tussenjaar is het evenement terug op zijn vertrouwde plek in het jaar: begin februari.
  • Is-ie echt of is-ie dat niet? Die grote vraag gaat rond over het schilderij Salvator Mundi (Verlosser van de Wereld) van Leonardo Da Vinci, dat in 2017 voor 394 miljoen euro is verkocht.
  • Dit jaar is het 101 jaar geleden dat de kunstenaar Constant is geboren. Ter ere van dit jubileum lanceert Fondation Constant het grootschalige samenwerkingsproject Constant 101.
  • Na de Kunst in de gemeente-verkiezing in Pijnacker-Nootdorp, die liep van 23 juni t/m 16 juli 2021 en de finale waarin de vakjury haar oordeel gaf, is de winnaar bekend. Het winnende kunstwerk is Vruchtbare Grond 2.0 van kunstenaars Rob Kruizinga en Ludo Broos.

SCHRIJF MIJ IN VOOR DE KUNSTBRIEF

Invalid Input

Invalid Input