Kunstbrief #44

22 oktober 2021

heartgallery aidsfonds

Uit liefde voor kunst is er nu kunst voor liefde: Aidsfonds introduceert heartgallery.

Schitterende kunstwerken, hoogwaardig geproduceerd voor een vast bedrag per maand bij jou aan de muur.

En nog mooier: met het huren van een werk, steun je tegelijkertijd Aidsfonds in de strijd tegen aids.

LEES MEER

KUNSTZIEN

David Hockney in BOZAR

Met een grote dubbeltentoonstelling keert David Hockney (°1937) na bijna dertig jaar terug naar het Paleis. Tot op heden blijft de Britse artiest een van de meest invloedrijke en inspirerende kunstenaars ter wereld. In Werken uit de Tate Collectie, 1954-2017 maak je een reis door Hockneys volledige carrière, met iconische beelden uit de Londense ‘swinging sixties’ en Zuid-Californië, zijn beroemde dubbelportretten en monumentale landschappen. 

Van Hockneys honger naar experiment, levert ook het tweede luik het bewijs. De komst van de lente, Normandië, 2020, gepresenteerd in samenwerking met de Royal Academy of Arts, toont je de kleurrijke iPad-schilderijen die hij tijdens de eerste lockdown maakte. Hockneys schilderijen hebben een tijdloosheid die jong en oud blijft aanspreken. En in zijn meest recente werk vindt de ondertussen 83-jarige artiest zichzelf nog maar eens opnieuw uit.

Foto: My Parents, 1977 © Tate (Joe Humphrys)

LEES MEER

Kopie van De Nachtwacht is af

Als ze nog een maandje extra had gehad, was er tijd geweest voor meer minutieuze details, maar vooralsnog overheerst een blij en tevreden gevoel. Voor het tv-programma Het geheim van de meester schilderde Lisa Wiersma, met hulp van een team aan experts, het bekendste werk van Rembrandt van Rijn na. Wiersma werkte de hele zomer door en sloeg haar vakantie over om de deadline te halen. Waar de grootmeester er waarschijnlijk ruim twee jaar over deed, moest Wiersma het werk binnen zes maanden af hebben.

De uitdaging was extra groot aangezien haar atelier middenin het Rijksmuseum was opgebouwd. Bezoekers keken de kunstenaar afgelopen maanden letterlijk op de vingers en konden de reconstructie vergelijken met het origineel, dat recht tegenover haar werk hing.

De kopie is nu verdwenen uit het museum. Het enorme doek – vier bij vijf meter – is opgerold en ligt op een geheime locatie tot eind januari, wanneer het programma op de buis komt. Waar het werk dan komt te hangen, wil producent Marc Pos nog niet kwijt. (Bron: Parool)

Foto: JEAN-PIERRE JANS

LEES MEER

Affordable Art Fair Amsterdam

Affordable Art Fair Amsterdam keert terug met een nieuwe editie naar de Kromhouthal in Amsterdam-Noord (27-31 oktober). Het kunstevenement biedt plaats aan een groot aantal galerieën met een zeer divers aanbod van hedendaagse en originele kunst.

Toegankelijk en inspirerend
Zowel ervaren verzamelaars als beginnende kunstkopers kunnen op deze toegankelijke beurs terecht voor originele schilderijen, prenten, sculpturen en fotografie. Er is werk van zowel jonge, opkomende kunstenaars, maar ook van gevestigde namen. Zo'n vijfenzestig nationale en internationale galerieën exposeren hun collecties.

Must-See Talent
De kunstbeurs is ondertussen een begrip geworden in de Nederlandse kunstscene en een van ’s wereldsgrootste en populairste beurzen voor hedendaagse, toegankelijke en betaalbare kunst. 

LEES MEER

KUNSTquote

'Ik heb een eenvoudige smaak, ik ben altijd met het beste tevreden.'

Oscar Wilde (1854-1900) was een schrijver, dichter en estheet van Ierse afkomst die een groot deel van zijn leven in Engeland heeft gewoond.

KUNSTkijken

Bezoek de Nationale Kunstdagen

toegang met 50% korting

185 kunstenaars exposeren op zaterdag 6 en zondag 7 november prachtige kunst in alle kleuren, vormen en maten tijdens de Nationale Kunstdagen in Gorinchem.


Lezers van KunstBrief krijgen 50% korting op een toegangskaart bij gebruik van de code KB10 via www.kunstdagen.nl/bezoeken.

LEES MEER

KUNSTmaken

Wegen en paden

Met zijn eigen typische penseelstreken bouwt Vincent van Gogh wegen en straten om richting aan te geven in een schilderij.

Het perspectief wordt daarmee versterkt en de toeschouwer wordt vanzelf door het hele schilderij geleid.

Drie voorbeelden: de zaaier, het stadhuis van Auvers en de kerk in Auvers.

Prachtig nietwaar?

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

KUNSTtips

  • Op vertoon van je fietssleutel mag je gratis naar de expositie China Dreams in Museum Hilversum.
  • Maak deze herfstvakantie kennis met de ondeugende en slimme spin Anansi uit de West-Afrikaanse, Surinaamse en Caribische volksverhalen in het Tropenmuseum in Amsterdam.
  • Van 6 november 2021 t/m 8 mei 2022 presenteert Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden een solo-expositie met werk van de Deense kunstenaar Morten Løbner Espersen (Aalborg, 1965).
  • In het Fotomuseum Den Haag kun je van tot en met 6 maart 2022 terecht voor de expositie 'De wereld volgens Roger Ballen'.

SCHRIJF MIJ IN VOOR DE KUNSTBRIEF

Invalid Input

Invalid Input