Kunstbrief #42

27 augustus 2021

Wist je dat...

... Kunstenaar Magazine helemaal 100% gratis is?

Kunstenaar Magazine is het enige digitale tijdschrift speciaal voor tekenaars en schilders. Elke twee weken ontvang je het nieuwe nummer per mail met inspirerende interviews en vlogs, maar ook instructieve artikelen over allerlei technieken en materialen. Bovendien heb je als abonnee gratis toegang tot het immense en voortdurend groeiende archief van video's en artikelen. 

Helemaal 100% gratis, voor altijd en zonder addertjes onder het gras! Je hoeft je alleen maar hier aan te melden en je krijgt Kunstenaar Magazine elke twee weken in je mailbox: www.kunstenaar.nl/aanmelden

LEES MEER

KUNSTZIEN

ophef kunstwerk Daan Roosegaarde

Daan Roosegaarde heeft deze week in het openluchtmuseum Arte Sella in Noord-Italië een nieuw werk gepresenteerd dat een exacte kopie lijkt van een werk uit 2013 van de kunstenaar Zoro Feigl.

Anderhalve week geleden werd kunstenaar Zoro Feigl door Studio Roosegaarde op de hoogte gesteld van een probleem: het werk dat zij op het punt stonden te presenteren in het Italiaanse beeldenpark Arte Sella leek wel erg veel op een ouder werk van hem. Roosegaardes werk Liquid Landscape bestaat net als Floating Field van Feigl uit een kunststof hoes die gevuld is met vloeistof waar aarde overheen ligt en gras op groeit. „Een soort waterbed van gras”, aldus Feigl. 

(Bron.)

‘Liquid Landscape’ van Daan Roosegaarde in het Italiaanse beeldenpark Arte Sella
Foto Studio Roosegaarde / Roberto Conte

LEES MEER

We are animals

De Kunsthal nodigt haar publiek uit het dierenrijk van de kunst te betreden. In de tentoonstelling ‘We Are Animals’ komt een grote verscheidenheid aan buitengewone dierlijke creaties van ruim dertig hedendaagse kunstenaars samen. Werken van onder meer Maurizio Cattelan, Candida Höfer, Paul McCarthy en David Shrigley tonen de relatie tussen mens en dier en laten zien hoe wij mensen naar onszelf kijken en proberen te begrijpen aan de hand van dieren. Sculpturen van gevederde ijsberen, installaties met wilde wolven, monumentale schilderijen van aaibare katten en aangrijpende foto’s van dierentuinen: de uitdagende selectie van werken vormt een prikkelende must-see tentoonstelling die provoceert en ons als mens een spiegel voorhoudt.
LEES MEER

De kunstkamer is terug

Na een complexe restauratie van ruim twee jaar hangt De kunstkamer van Cornelis van der Geest terug in het Rubenshuis.

Het internationaal topstuk uit de eigen collectie kreeg in het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) een integrale conservatie- en restauratiebehandeling. Dankzij een zorgvuldige restauratie van het houten paneel, een vooruitstrevende ondersteuning aan de achterzijde en een bescherming op maat, is de duurzame bewaring van dit topstuk verzekerd voor vele toekomstige generaties.

LEES MEER

KUNSTquote

'Ik heb nog nooit een lelijk ding in mijn leven gezien. Hoe de vorm van een voorwerp ook is, licht, schaduw en perspectief maken het altijd mooi.'

John Constable (1776-1837) was een Engels landschapschilder en aquarellist van het romantisch realisme.

KUNSTkijken

Bezoek Art Eindhoven

toegang met 50% korting

Zaterdag 4 en zondag 5 september vindt de zevende editie van Art Eindhoven plaats in het Klokgebouw op Strijp-S. Er wordt kwalitatieve kunst geëxposeerd door circa 100 kunstenaars uit binnen- en buitenland.

Bezoekers genieten van kunst in diverse disciplines zoals schilderijen, fotografie, grafiek en ook driedimensionaal werk als beelden en objecten in verschillende materialen en sieraden. Ook zijn bijna alle kunstwerken rechtstreeks van de kunstenaar, vaak een stuk voordeliger dan in een galerie, te koop. Daarnaast is er mogelijkheid tot een persoonlijk gesprek met de kunstenaar: alle kunstenaars zijn zélf aanwezig en vertellen vol passie en plezier over hun werk.

Art Eindhoven is op beide dagen geopend van 11.00 tot 17.30 uur.
Tickets met 50% korting (van € 9,00 voor € 4,50) zijn met actiecode KB21 te bestellen via www.arteindhoven.nl/bezoeken.

Foto: Almicheal Fraay

LEES MEER

KUNSTmaken

Van bovenaf

Vincent van Gogh maakt veel schilderijen van bovenaf bezien.

Dat wil zeggen: hij staat of zit tijdens het schilderen niet op de begane grond,
maar mogelijk bekijkt hij het tafereel vanaf een etage of bijvoorbeeld vanuit het raam van zijn kamer.

Dit tafereel met stratenmakers die met steenblokken werken, is er daar een van.

 

Zoek je naar de horizon, dan ligt die boven de deuren van de woningen.

Kies je voor een hoog standpunt, dan kun je meer laten zien van de omgeving.

Sta je even hoog als de mensen op straat, dan wordt het beeld grotendeels door de mensen zelf bedekt.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

KUNSTtips

  • Het Kunstweekend Malden 2021 komt er weer aan op 4 en 5 september van 11.00 tot 18.00 uur.
  • Van 7 september 2021 tot 9 januari 2022 exposeert landschapsfotograaf Saskia Boelsums een keuze uit haar werk in Stadsmuseum Harderwijk.
  • Vanwege groot enthousiasme verlengt museum Villa Mondriaan de tentoonstellingen Toorop: Tussen geloof en hoop, Klaas Gubbels: Calvinist? en Ferengi tot en met zondag 24 oktober 2021.
  • Bij het opknappen van de voorkamer kwam Marleen Swenne uit Kortgene een schilderij tegen. Het is honderd jaar verscholen geweest achter het behang.
  • De klapper die twee broers uit Someren dachten te maken met de aanschaf van een schilderijtje dat mogelijk is gemaakt door Vincent van Gogh is uitgedraaid op een pijnlijk drama.

SCHRIJF MIJ IN VOOR DE KUNSTBRIEF

Invalid Input

Invalid Input