Kunstbrief #41

30 juli 2021

Breng nu jouw stem uit!

Kunstenaar van het jaar 2022

Op 1 juli is de eerste publieke stemronde van de verkiezing Kunstenaar van het jaar 2022 van start gegaan. In deze ronde kan iedereen stemmen op maximaal twee genomineerde kunstenaars en desgewenst op een kunstenaar naar eigen keuze. Deze ronde leidt tot de bepaling van de 25 halve finalisten.

Heb jij je stem al uitgebracht? Ga naar www.kunstenaarvanhetjaar.nlom alle 100 genomineerden te bekijken en je stem uit te brengen!

LEES MEER

KUNSTZIEN

OPEN CALL The Known Artist

Het Huis voor de Kunsten Limburg en partners roepen middels een Open Call recent afgestudeerde kunstenaars met een duidelijke band met Limburg op om in te schrijven voor deelname aan het nieuwe talentontwikkelingstraject The Known Artist. In totaal worden 5 kunstenaars geselecteerd voor deelname aan het traject. Zij worden gedurende 8 maanden middels coaching, werkbezoeken en workshops begeleid in hun professionele ontwikkeling. The Known Artist wordt afgesloten met een eindmanifestatie in het Odapark in Venray. 

Open Call en deelname

Wil jij als beeldend kunstenaar deelnemen aan het traject van The Known Artist en voldoe je aan de voorwaarden die genoemd worden op www.hklimburg.nl/opencalltheknownartist? Meld je dan uiterlijk zondag 15 augustus 2021 aan door een e-mail en de gevraagde bestanden (motivatie, portfolio en CV) te sturen naar onze adviseur beeldende kunst Eddy Thonon: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Lees voor het insturen de Open Call goed door. Hierin staat beschreven waar je aan moet voldoen en wat je precies moet aanleveren. Inschrijvers worden persoonlijk op de hoogte gehouden van de verdere procedure.

LEES MEER

Design by Nature

Inventieve kunstenaars omhelzen de mogelijkheden en schoonheid van de natuur om een nieuwe, duurzame wereld vorm te geven.

Hoe kan de wereld gered worden van de klimaatcrisis? Is er schoonheid te vinden in duurzaamheid? In het besef dat de natuur de mensheid hoe dan ook zal overleven omhelzen verschillende kunstenaars de natuur als bron voor het ontwerpen van een duurzame wereld. In Design by Nature tonen zij de inventiviteit én de schoonheid van toegepaste kunst, gebaseerd op de natuur, en dat allemaal in onze dagelijkse huiselijke omgeving. Het gaat in deze tentoonstelling om het bouwen van huizen en het inrichten daarvan met biobased materialen.

De tentoonstelling is samengesteld door Biobased Creations, van Lucas De Man en Pascal Leboucq. Eerder maakten zij o.a. The Growing Pavilion (Dutch Design Week, 2019). Deze nieuwe Future Factory tentoonstelling toont de schoonheid en de mogelijkheden van een nieuwe, circulaire en biobased economie.

Foto: © Marlène Huissoud, bruikleen van de kunstenaar.

LEES MEER

All you can art

Vanaf deze zomer lanceert All you can Art, de diepgaande samenwerking tussen Kunsthal Rotterdam en Instituto Buena Bista, een nieuw en bijzonder project. Kunst uit de collectie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) gaat uit logeren bij verschillende huishoudens in Rotterdam. Bij elk gastadres ontstaat, in een spannend proces tussen de bewoners en kunstenaars, vervolgens een nieuw kunstwerk. Voor het project ‘Kunst blijft slapen’ – wat vanwege de coronamaatregelen ruim een jaar is uitgesteld – werkt All you can Art samen met onder meer de Pauluskerk, het Gemaal op Zuid, Reakt, Laurens ouderenzorg en Willem de Kooning Academie. ‘Kunst blijft slapen’ bouwt voort op de All you can Art zomer, die afgelopen weekend met een bruisende kunstparade door de stad van start is gegaan.

Kunst blijft slapen
In het project Kunst blijft slapen worden verschillende gemeenschappen in Rotterdam met elkaar verbonden via kunstwerken uit de Rijkscollectie. Een bijzonder concept waarbij objecten die normaal gesproken achter de muren van een depot zijn verborgen, twee weken lang bij verschillende huishoudens uit logeren gaan. De gastgezinnen worden geworven binnen de communities van de samenwerkingspartners van All you can Art.
Vijf kunstwerken, die door de bewoners van de eerste gastadressen worden geselecteerd, beginnen vanaf half september aan hun tour door Rotterdam. Elk werk wordt na twee weken bij een tijdelijk thuis weer doorgegeven aan iemand anders uit de wijk of gemeenschap.

LEES MEER

KUNSTquote

'Er zijn drie dingen waarvan ik altijd gehouden heb en die ik nooit heb begrepen: kunst, muziek en vrouwen.'

Bernard le Bovier de Fontenelle (1657-1757) was een invloedrijke en veelzijdige Franse filosoof, libertijn, pedagoog en commentator op de wetenschappelijke revolutie.

KUNSTkijken

Kinderbiënnale Groninger Museum

Grote interactieve kunsttentoonstelling door kinderen voor iedereen

De Kinderbiënnale is een actieve tentoonstelling die je uitdaagt om te reageren op de kunst. Je wandelt letterlijk door een kunstwerk, je bouwt mee of je hebt interactie met een digitale presentatie.

Tijdens deze eerste Nederlandse editie zijn er elf kunstwerken te zien van nationale en regionale kunstenaars, met Groningse kunstenaars in het bijzonder. Er is werk van internationale kunstenaars Andreas Schlegel & Hazel Lim-Schlegel, Donna Ong en Eko Nugroho. De Nederlandse kunstenaars zijn Bert Schoeren, Chantalla Pleiter, Harry Arling, Lambert Kamps, Nou & Herkauw, Sandra de Groot, Studio Maky, Werc Collective en Wies Noest.

© Foto: Christopher Smith, Styling: Elise Klinkert

LEES MEER

KUNSTmaken

Contouren

Vincent van Gogh gebruikt vaak contouren rond de voorwerpen in zijn schilderijen.

Het lijkt een kinderlijke schilderstijl, want kinderkleurplaten maken vaak gebruik van contourlijnen.

Vincent van Gogh gebruikt ze echter op een heel andere manier.

De voorwerpen krijgen contouren in verschillende kleuren!

In het uitgelichte detail kun je al drie verschillende kleuren herkennen.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

KUNSTtips

  • Het is zomer in het Rijksmuseum! In de koelte van het gebouw vind je zomerse meesterwerken en minder bekende pareltjes. Doe mee met een van de dagelijkse workshops voor kinderen, of boek een privérondleiding voor het gezin.
  • CODA Experiencelab toont in de Showroom de interactieve thematische expositie Biodesign: grondstoffen van de toekomst.
  • Maak deze zomer in het Tropen Museum je eigen idool van een stuk Aleppo zeep.
  • Kom deze zomer in de paleistuin van het Princessehof genieten van dansers, muzikanten en colleges door experts.

SCHRIJF MIJ IN VOOR DE KUNSTBRIEF

Invalid Input

Invalid Input