Kunstbrief #40

2 juli 2021

Painting of the Year 2021

Registreer je nu en maak kans op de titel!

Wil jij kans maken op € 2021 of één van de andere mooie prijzen die je kunt winnen bij Painting of the Year? Doe dan mee met één of meer schilderijen en registreer je nu! Je vindt alles wat je wilt weten op www.paintingoftheyear.com

LEES MEER

KUNSTZIEN

Mondriaan en Picasso na 9 jaar teruggevonden

De Griekse politie heeft schilderijen van de kunstenaars Piet Mondriaan en Pablo Picasso na negen jaar teruggevonden. De werken waren gestolen uit een museum in de Griekse hoofdstad Athene. Volgens lokale media heeft de politie een verdachte aangehouden. Van de Nederlandse kunstenaar Mondriaan werd het olieverfschilderij Molen (gemaakt in 1905) geconfisqueerd. De dieven hadden het diezelfde avond voorzien op Picasso’s Cabeza de mujer en een schets van de Italiaanse kunstenaar Guglielmo Caccia.

De werken zijn teruggevonden in Keratea, ten zuiden van Athene. Ze lagen verstopt in het huis van een 49-jarige man, die daarop is aangehouden. Hij zou de politie zelf hebben verteld dat ze daar verstopt lagen. Onbekend is of de schilderijen nog in goede staat zijn; daarover heeft de politie niets naar buiten gebracht. Naar verwachting is er dinsdag een persconferentie over de vondst. Eerder zijn twee mannen veroordeeld voor de roof, maar de politie heeft het brein achter de actie nooit weten te traceren.

LEES MEER

Pechtold onthult unieke aanwinst Dordrechts Museum

Nederland en in het bijzonder Dordrecht is een belangrijke aanwinst rijker: een schilderij van de Engelse landschapschilder J.M.W. Turner. Het werk, Whalley Bridge and Abbey uit circa 1811, werd vandaag officieel onthuld door Alexander Pechtold, voorzitter van het Nationaal Fonds Kunstbezit, en Dordts cultuurwethouder Piet Sleeking. Turner is de beroemdste kunstenaar van Engeland. Zijn werk is in Nederland nauwelijks te zien. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste en meest originele landschapschilders ooit. Dankzij een particuliere verzamelaar kan het Dordrechts Museum nu een schilderij van deze Engelse meester in langdurig bruikleen aan de collectie toevoegen.

Het is een uitzonderlijke aanwinst voor ons land te noemen. Turner is buitencategorie. Zijn werk is zeldzaam en internationaal geliefd. Net als bij Rembrandt is slechts een handvol schilderijen van Turner in particulier bezit. Het overgrote deel van zijn oeuvre bevindt zich in Engelse musea. Slechts zelden komen werken van Turner op de kunstmarkt. 

(Foto: Thymen Stolk)

LEES MEER

Finale-expositie InBeeld 2021

Van 4 juli t/m 31 juli 2021 zijn in de ECI Cultuurfabriek in Roermond de 45 kunstwerken te zien die genomineerd zijn voor InBeeld 2021. Voor deze tweejaarlijkse prijs voor de beeldende amateurkunst stuurden meer dan 400 amateurkunstenaars uit Nederlands- én Belgisch- Limburg een kunstwerk in rondom het thema ‘Identiteit’.

Finale-expositie 

In de finale-expositie worden de 45 werken geëxposeerd die afkomstig zijn uit één van de negen voorrondes in de Limburgse kunstencentra. De samenstelling van finale-expositie bestaat uit een rijke variatie aan werken, zowel in kunstdiscipline als in materiaalgebruik. Zo zijn er o.a. schilderijen, tekeningen en 3D-objecten te zien. Op zaterdag 3 juli vindt vanaf 16.00 uur de besloten opening en prijsuitreiking plaats (alleen toegankelijk voor deelnemers). Dan worden de prijzen uitgereikt: hoofdprijs van 250 euro, tweede prijs van 150 euro en derde prijs van 100 euro. De expositie is daarna van zondag 4 juli t/m zaterdag 31 juli voor iedereen gratis te bewonderen in de ECI Cultuurfabriek tijdens de reguliere openingstijden.

LEES MEER

KUNSTquote

'Je moet leren wat er te leren valt en dan je eigen weg gaan.'

Georg Friedrich Händel (1685 – 1759) was een barokcomponist.

KUNSTkijken

VOORDELIGE AVOND ENTREE

EuropArtFair 2021

Gashouder - Westergas in Amsterdam

De eerste kunstbeurs van 2021 vindt dit weekend (2 t/m 4 juli) plaats in de Amsterdamse Gashouder op het terrein van de Westergas. 

Meer dan 100 kunstenaars uit 22 verschillende landen uit Europa én daarbuiten exposeren hun kunstwerken tijdens deze sfeervolle kunstbeurs. 

Op zaterdagavond 3 juli kunt u de EuropArtFair bezoeken tegen een zéér voordelig avondtarief van maar slechts € 5,- (in plaats van € 15,-). 

U heeft tijdens uw bezoek maar liefst 3 uur de tijd om al het moois tot u te nemen, ook is er mogelijkheid om uw avondmaaltijd te nuttigen te midden van alle prachtige kunstwerken. De EuropArtFair is op zaterdag 3 juli tot 20.00 uur geopend. 

Reserveer snel uw voordelige avondtickets en geniet na een drukke zaterdagmiddag van een avond boordevol kunst!

LEES MEER

KUNSTmaken

Compositie

Als je een voorbeeld neemt aan het compositie systeem dat Vincent van Gogh toepast, dan kunt je bijna niet mis gaan.

Neem een horizontaal canvas voor een landschap.

Verdeel de hoogte in drie gelijke delen en de breedte in vijf gelijke delen.
Plaats de meest belangrijke elementen op de kruispunten van de lijnen van dit systeem.

Het kan niet misgaan!

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

KUNSTtips

  • Het nieuwste memory-spel is Artmemory en je bestelt het hier.
  • Wil je je eigen kunst in een echt prachtig kunstboek? Meld je dan nu nog aan voor deelname aan het Jaarboek Kunstenaars 2021.
  • Exposeer je liever op een kunstbeurs? Schrijf je dan in voor de Nationale Kunstdagen.
  • Bezoek t/m 4 juli OBJECT Rotterdam, HET designplatform voor interieur inspiratie in het monumentale HAKA-gebouw in Rotterdam.

SCHRIJF MIJ IN VOOR DE KUNSTBRIEF

Invalid Input

Invalid Input