Kunstbrief #39

4 juni 2021

Facebook groep Exposeren!

Exposeren! is een Facebookgroep voor kunstenaars en organisatoren van exposities. Nieuws en meningen over alle expositiemogelijkheden zijn welkom. Deel je suggesties, adviezen en ervaringen, zowel positieve als negatieve. Wel onderbouwen en ben fatsoenlijk. Als je lid wordt van Exposeren! krijg je gratis het informatieve en digitale boekje over exposeren. Het boekje telt 16 pagina’s en geeft je nuttige informatie en tips over exposeren.

LEES MEER

KUNSTZIEN

Nederlands eerste ijsmuseum

Vanaf zaterdag 5 juni is Nederland een nieuw museum rijker. Het eerste pop-up ijsmuseum van Nederland opent haar deuren in Schimmert, vlakbij Valkenburg. Altijd al eens willen ervaren hoe het is om ingevroren te worden? Weten wat een hunebed met ijs te maken heeft, of in een echte iglo zitten? In het ijsmuseum kan het allemaal. Bewonder de levensgrote ijsbeelden die eigenhandig zijn gemaakt door Nederlands kampioen icecarving, Sander Hurkens. In de 250m2  vriezers van de werkende ijssculpturenfabriek ontdek je van alles over dit wonderlijke natuurproduct. Zie hoe ijs getransformeerd wordt tot prachtige sculpturen.

LEES MEER

Bezoek EuropArtFair met 50% korting

Op 2, 3 en 4 juli zal de eerste kunstbeurs voor kunstenaars in Nederland plaatsvinden sinds het begin van dit jaar, sterker nog, sinds de strenge coronamaatregelen van eind 2020. Op de EuropArtFair 2021 in de Gashouder, Westergas in Amsterdam exposeren 102 geballoteerde kunstenaars uit maar liefst 22 verschillende landen hun beste werk. De getoonde kunst varieert van objecten in brons, steen, keramiek en glas, schilderijen, tekeningen, grafiek, textiel tot fotografie en alles is te koop, direct bij de kunstenaar. 

Als lezer van KunstBrief kun je de beurs in het weekend van zaterdag 3 juli en zondag 4 juli bezoeken met 50% korting. Reserveer je ticket (en tijdsblok) via https://europartfair.com/tickets/ en gebruik de code KB21 voor je korting.

LEES MEER

23ste Atelierroute Putten

In het weekend van 18, 19 en 20 juni 2021 wordt voor de 23ste keer de Atelierroute Putten georganiseerd. Puttense kunstenaars exposeren hun werk, de meesten in hun eigen atelier. Voor het publiek een uitgelezen kans om de kunstenaars in hun dagelijkse werkruimte te bezoeken. Sommigen ruimen ook een plaatsje in voor één of meer gastexposanten.

Vorig jaar kon de Atelierroute niet doorgaan vanwege de coronapandemie. Marijke Sondorp, voorzitter van de Atelierroutiers: “We gaan ervan uit dat de kunstroute dit jaar wél kan doorgaan. Maar omdat de actualiteit snel kan wijzigen, raden we aan om de website Atelierrouteputten.nl te raadplegen voordat u de ateliers gaat bezoeken.”

LEES MEER

KUNSTquote

'Zodra mensen me uit een tekening beginnen aan te kijken stop ik - dan zijn ze er.'

Hans Obrecht (1908-1991) was een Zwitserse schilder, pastellist en tekenaar.

KUNSTkijken

een unieke kijk in ruim 350 ateliers

Landelijk Atelierweekend op 26 en 27 juni

Op zaterdag 26 en zondag 27 juni vindt de zevende editie plaats van het Landelijk Atelierweekend waaraan meer dan 350 ateliers in heel Nederland deelnemen. Bezoekers krijgen zo een unieke kijk in het leven en werk van beeldend kunstenaars.

Tijdens het Landelijk Atelierweekend krijgen kunstliefhebbers in heel Nederland de kans om binnen te kijken in de werkplaats van een kunstenaar bij hen in de buurt en zo meer te weten te komen over hun werkwijze en inspiratiebronnen. Daarnaast is het ook mogelijk om kunst te kopen, direct bij de kunstenaar.

Kijk voor alle deelnemende ateliers op www.landelijkatelierweekend.nl.

LEES MEER

KUNSTmaken

Het zijn de kleine dingen die het doen

Dit portret van Armand Roulin blijft een modern schilderij al heeft Vincent van Gogh het al in 1888 geschilderd.

Let op de volgende belangrijke details: 

1. de hoed past goed op zijn hoofd: niet te groot, niet te klein, goed geschetst en daarna geschilderd; 

2. de kraag krult mooi om zijn nek: houd rekening met de vorm van de nek om het portret realistisch te krijgen; 

3. z’n levendige ogen met glinsteringen op de juiste plek.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

KUNSTtips

  • Museum Flehite opent op zaterdag 5 juni haar deuren met tentoonstelling Over velden en wegen.
  • Duikbril, dát is de nieuwe naam van het opvallende venster op het dak van het nieuwe museum van Bommel van Damvan Bommel van Dam! Geïnspireerd op de vorm van het raam en gekozen uit ruim 260 inzendingen.
  • Het Fries Museum heeft een ets aangekocht van Rembrandt van Rijn. Het gaat om een postuum portret van dominee Jan Cornelis Sylvius uit 1646.
  • Tot en met 14 november 2021 is in het Kröller-Müller Museum de tentoonstelling Marinus Boezem. Alle Shows te zien.
  • Verlies jezelf in het Noordbrabants Museum in een sprookjesachtige wereld vol bossen, grotten en fantasierijke bouwsels. Eva Jospin creëert indrukwekkende decors van een alledaags product: karton.

SCHRIJF MIJ IN VOOR DE KUNSTBRIEF

Invalid Input

Invalid Input