Kunstbrief #38

7 mei 2021

Beeldhouwers gezocht

De gemeentes Zaltbommel en Pijnacker-Nootdorp zijn op zoek naar beeldhouwers die willen deelnemen aan het project Kunst in de Gemeente. In de regio wonende (of duurzaam werkende) kunstenaars kunnen met 1 of 2 kunstwerken of ontwerpen deelnemen en kans maken om een jaar lang hun kunstwerk te exposeren op een betonnen sokkel van 100 x 100 cm op een prominente plek in de gemeente.

De winnende kunstenaar ontvangt hiervoor een mooi geldbedrag van € 3.000,- en de inwoners van de gemeente bepalen mee de winnaar door het uitbrengen van hun stem. De winnaar mag zijn kunstwerk een jaar lang presenteren en krijgt dat daarna weer terug. 

Kijk voor meer informatie op www.kunstindegemeente.nl.

LEES MEER

KUNSTZIEN

Verloren schilderij duikt op

Tijdens de research voor de renovatie van het stadhuis kwam er plots een oude foto van het salon van het stadhuis naar boven. Daarop was een indrukwekkend 19de-eeuws schilderij van Emile Godding te zien. Het schilderij, met daarop burgemeester Antoon Van Stralen die wordt weggedragen naar het schavot, bleek in eerste instantie onvindbaar, tot restaurator Marc Leenaerts het paneel wist te lokaliseren in het Centraal Depot van de Musea. Het gerestaureerde schilderij zal na de werken aan het stadhuis weer te bewonderen zijn op de originele locatie.

Foto: LUCID

LEES MEER

monumentale werken Deborah Poynton

Het Drents Museum laat in haar Abdijkerk van 11 juli tot en met 3 oktober de monumentale schilderijen van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Deborah Poynton (Durban, 1970) zien. De schilderijen van Deborah Poynton ‘geven de kijker het gevoel een nieuwe wereld te betreden’, schrijft het Drents Museum. ‘De kunstwerken zijn met grote aandacht voor het kleinste detail geschilderd.’  

In de tentoonstelling  Deborah Poynton - Beyond Belief, de eerste museale expositie in Europapresenteert het Drents Museum het meest recente werk (2008-2020) van Poynton. Speciaal voor deze expositie maakte ze het schilderij  Beyond Belief .

Foto: Drents Museum

LEES MEER

nieuwe conservator fries museum

Judith Spijksma is vanaf 1 juni 2021 de nieuwe conservator moderne en hedendaagse kunst van het Fries Museum in Leeuwarden. Zij bekleedt momenteel dezelfde positie bij het Dordrechts Museum. Met deze jonge, ervaren conservator kan het Fries Museum zijn herkenbare, spraakmakende positie in de hedendaagse kunst uitstekend versterken.

LEES MEER

KUNSTquote

'Een kunstenaar verandert op diepgaande wijze onze kijk op de wereld.'

Gyorgy Kepes (1906-2001) was een in Hongarije geboren schilder, fotograaf, ontwerper, opvoeder en kunsttheoreticus.

KUNSTkijken

lees gratis kunstenaar magazine

KUNSTENAAR MAGAZINE = 100% GRATIS

Voor wie het nog niet wist: Kunstenaar Magazine is 100% gratis, voor iedereen! Geen addertjes onder het gras, gewoon helemaal gratis.

Je ontvangt elke twee weken de nieuwe cover in je mailbox en die geeft zowel toegang tot de nieuwste instructieve en inspirende artikelen en video's, als het voortdurend groeiende archief.

Tracteer jezelf dus nu op Kunstenaar Magazine.

LEES MEER

KUNSTmaken

Belangrijke details

Van Gogh observeerde zijn objecten zeer nauwkeurig. 

De omgeving van de bekende gele stoel is het bewijs.

Maar het metselwerk van de tegels op de vloer ziet er erg vreemd uit.

Niet volgens de normale regels van het perspectief. 

De details:

A – de uitlopende tulpenbollen in de kist waar ook zijn handtekening op is geschilderd;

B – het scharnier van de deur;

C – het vlechtwerk, de pijp en tabak;

D – en we nemen maar aan dat de vloer er echt zo vreemd uit zag.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

KUNSTtips

  • Je kunst exposeren en verkopen op een professionele kunstbeurs? Dat kan! Kijk voor meer informatie op www.arteindhoven.nl, www.kunstdagen.nl en www.brabantartfair.nl.
  • Naturalis in Leiden is verkozen tot Europees museum van het jaar 2021. 
  • Meedoen met een internationale schilderwedstrijd en kans maken op € 2021,-? Doe dan mee met Painting of the Year 2021.
  • Bij veilinghuis Sotheby's gaat op 12 mei in New York het kunstwerk Love is in the Air van Banksy onder de hamer. Dat wordt het eerste fysieke kunstwerk waarvoor je met de cryptomunten bitcoin en ether kunt betalen.

SCHRIJF MIJ IN VOOR DE KUNSTBRIEF

Invalid Input

Invalid Input