Kunstbrief #37

9 april 2021

Mijn Kunst Club

Mijn Kunst Club is de meest laagdrempelige en leukste kunst club van Nederland. Als lid krijg je allerlei kortingen bijvoorbeeld op wedstrijden en publicaties. Maar je kunt ook met 1 of 2 kunstwerken gratis deelnemen aan een echte kunstbeurs. En een gratis publicatie in het nieuwe magazine Kunst Vitamine krijgen dat 4 x per jaar naar 5.000 kunstliefhebbers gaat.

Bovendien kun je te allen tijde via de website chatten met Mijn Kunst Club voor al je vragen. En het mooist van al is dat je al een BASIC lidmaatschap hebt voor alleen maar de eenmalige inschrijfkosten van € 39,-. Voor een schamele € 26,- per jaar extra ben je zelfs al PREMIUM lid, met nog meer kortingen en voordelen.

LEES MEER

KUNSTZIEN

Kunstenaars gezocht voor Kunst Oprapen

Op 22 april, de Dag van de Aarde, gaan leerlingen van (lagere) scholen en eventueel andere inwoners of vrijwilligers uit de gemeente Stichtse Vecht afval oprapen. Na inzameling en scheiding van het afval door de leerlingen en andere vrijwilligers, gaan kunstenaars aan de slag met het afval.

Aanmelden
Er kunnen meerdere kunstenaars deelnemen. Kunstenaars uit de gemeente Stichtse Vecht én omstreken die willen meedoen kunnen zich t/m 15 april aanmelden door een cv en enkele afbeeldingen van hun werk te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

LEES MEER

testen voor toegang

Weer veilig samen uit!  
Net als jij kijken we allemaal reikhalzend uit naar een periode waarin we meer vrijheid hebben. Ook de musea missen de bezoekers enorm en kunnen niet wachten de deuren volledig te openen. Er is volop begrip voor de noodzakelijke beperkende coronamaatregelen. En toch staan duizenden medewerkers en vrijwilligers te popelen om het publiek weer te mogen ontvangen.  

Pilot museumbezoek met  sneltesten
Samen met het Ministerie van OCW werkt de Museumkaart mee aan een pilot voor een tijdelijke heropening van musea, gecombineerd met een gratis sneltest.  Het vindt plaats in de Nationale Museumweek, van 19 t/m 25 april, met 17 musea verspreid door het land. Zo is er voor iedereen binnen een redelijke afstand een museum dat meedoet.

LEES MEER

Beeldhouwers gezocht voor rotonde in Stein

De gemeente Stein is weer gestart met een nieuw traject voor de invulling van de wisselsokkel op de rotonde Stadhouderslaan/Napoleonsbaan. Kunstenaars kunnen voor de derde keer meedingen om een jaar lang hun kunstwerk te mogen exposeren op de betonnen sokkel van 100 x 100 cm. De winnende kunstenaar ontvangt hiervoor een mooi geldbedrag van € 3000 en de inwoners van de gemeente bepalen mee de winnaar door het uitbrengen van hun stem. De winnaar mag zijn/haar kunstwerk een jaar lang presenteren en krijgt dat na een jaar weer terug. 

Afbeelding: winnaar editie 2020, Frans van Straaten. Foto: Jo van Erp.

LEES MEER

KUNSTquote

'De kunst van het tekenen is de kunst van het weglaten.'

Max Liebermann (1847-1935) was een Duitse schilder, graficus, pastellist en illustrator.

KUNSTkijken

Start Painting of the Year 2021

Win € 2021,- of een verkoopexpositie in Amsterdam

Painting of the Year 2021 is gestart! Je kunt je vanaf vandaag inschrijven voor de nieuwe editie van deze internationale schilderwedstrijd. Er is geen thema en er zijn geen andere restricties: elke maat, elke vorm, elk tafereel is toegestaan, zolang het maar geschilderd is. Nieuw dit jaar is dat je zoveel schilderijen kunt inzenden als je wilt.

Nieuw jurylid
Lita Cabellut, Kunstenaar van het jaar 2021, is het nieuwe jurylid bij Painting of the Year 2021. Samen met de andere juryleden zal zijn alle inzendingen van deze wedstrijd beoordelen.

Korting
Leden van de NABK en Mijn Kunst Club krijgen korting op deelname.

LEES MEER

KUNSTmaken

Lijnen en stippen

Lijnen en stippen vormen een groot deel van Van Goghs schilderwerken.

Als hij een vlak van kleur moet voorzien, dan wordt het gevuld met kleurstrepen en nog eens kleurstrepen.

De schetsfase van dit schilderij is tegelijk een studie voor zijn strepen en stippen.

Lijnen begrenzen de vormen in allerlei kleuren of geven schaduwdelen aan bij verschillende objecten.

Stippen zijn eigenlijk hele korte strepen, kijk naar het graan dat met niets anders dan stippen wordt weergegeven. 

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

KUNSTtips

  • Houd je van weven? Dan vind je het volgende filmpje wel interessant Deze prachtige Dornier weefmachine is de vierde en grootste weefmachine van het TextielLab met een breedte van maar liefst 3,5 meter (!).
  • De politie heeft een 58-jarige man uit Baarn aangehouden voor het stelen van twee peperdure schilderijen bij twee verschillende kunstroven uit musea vorig jaar. (Bron.)
  • Wat is de relatie tussen kunst en artificiële intelligentie (AI)? Kan AI een hulpmiddel zijn voor de hedendaagse kunstenaar? Kijkt AI op dezelfde manier naar een schilderij als wij?
  • Veel Amersfoorters hebben tijdens de lockdown op verzoek van Museum Flehite hun uitzicht op een creatieve manier vastgelegd. Voor de succesvolle stadsactie 'Amersfoort uit je raam’ stroomden de foto's, tekeningen, schilderijen binnen. 

SCHRIJF MIJ IN VOOR DE KUNSTBRIEF

Invalid Input

Invalid Input