Kunstbrief #35

12 februari 2021

Kunstenaar Magazine 100% gratis

Voor wie het nog niet wist: Kunstenaar Magazine is dit jaar 100% gratis, voor iedereen! Geen addertjes onder het gras, gewoon helemaal gratis.

Je ontvangt elke twee weken de nieuwe cover in je mailbox en die geeft zowel toegang tot de nieuwste instructieve en inspirende artikelen en video's, als het voortdurend groeiende archief.

Tracteer jezelf dus op een jaar lang gratis Kunstenaar Magazine.

LEES MEER

KUNSTZIEN

virtueel bezoek Groninger Museum

Wandel door het museum via de virtuele tours. Bekijk kunstwerken, video’s, afbeeldingen, beantwoord vragen en ga aan de slag met de creatieve opdrachten. 

De populaire expositie van Chihuly uit 2018/2019 is te zien, evenals de exposities Mondo Mendini, ‘En tóch staat de Martini’ en ‘Posters voor Vera’ van Willem Kolvoort. Daarnaast is het Atelier, het Info Center en de schilderijen van De Ploeg te zien. En er zullen nog tours van nieuwe tentoonstellingen en de vaste collectie volgen!

Uniek in deze virtuele tours is de interactieve content: in totaal zijn er meer dan 150 hotspots met audiofragmenten, muziek, video’s, tekstbordjes, zaalteksten, kijkvragen en weetjes toegevoegd. Speciaal voor kinderen van 0-99 jaar zijn er creatieve opdrachten te vinden, zoals puzzels, kleurplaten, schilder- en fotografie-opdrachten.

LEES MEER

De mooiste kunstwerken over verveling

We wachten wat af met z'n allen. Bij de bus, op anderen, tot de lockdown voorbij is... Dat klinkt nou niet meteen als een bijster interessant onderwerp voor een schilderij. En toch hebben deze schilders verveling tot kunst verheven!

Lamlendig
Ken je dat? Dat lamlendige gevoel als je niks te doen hebt? Die totale overgave aan de zwaartekracht? Dan herken je je vast in deze schilderijen!

Saaie materie
Jan van Eyck (1390-1441) schilderde vlak voor zijn dood dit schilderij van Sint Hieronymus van Stridon, één van de vier grote kerkvaders van het Westen. Deze heilige wordt op schilderijen dikwijls studerend afgebeeld, maar wie goed kijkt, kan zich afvragen of de materie wel echt binnenkomt. Het lijkt toch ook een beetje alsof hij bijna in slaap valt... 

(Bron: AVROTROS)

LEES MEER

Ontwerp nieuwe Amsterdam Museum bekend

De voorbereidingen van de renovatie van het Amsterdam Museum zijn in volle gang. Eind vorig jaar stemde de Gemeenteraad in met de investering in de verbouwing.

Na de lange voorbereiding, werden de ontwerpen gisteren voorgelegd aan de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Het nieuwe Amsterdam Museum wordt een publieksvriendelijke plek waar bezoekers en bewoners Amsterdam leren kennen in een museumgebouw dat in verbinding staat met de buurt, de stad en haar bewoners.

Bovendien wordt het museum optimaal toegankelijk voor iedereen. Ook voor de bezoekers met een fysieke beperking. Naar verwachting zal het nieuwe Amsterdam Museum openen in 2025, ter gelegenheid van de 750ste verjaardag van de stad maar zie hier alvast een voorproefje van hoe het museum eruit komt te zien. 

LEES MEER

KUNSTquote

'Een heleboel kunstenaars zijn slechts onsterfelijk tot ze doodgaan.'

Cees Buddingh' (1918-1985), was een Nederlands dichter en prozaïst.

KUNSTkijken

de Pantone kleuren van het jaar 2021

Pantone brengt elk jaar een kleur uit. Dit jaar brengen ze niet één maar twee prachtige kleuren uit. De Pantone kleur van het jaar heeft al meer dan 20 jaar invloed op productontwikkeling en aankoopbeslissingen in meerdere branches. Waaronder mode, woninginrichting en industrieel design, maar ook productverpakkingen en grafisch ontwerp. Wij gaan je in deze blog laten zien hoe je de pantone kleur 2021 kunt toepassen in je interieur. 

De kleuren PANTONE 17-5104 Ultimate Grey + PANTONE 13-0647
PANTONE 17-5104 Ultimate Grey + PANTONE 13-0647 Illuminating zijn twee onafhankelijke kleuren die benadrukken hoe verschillende elementen samenkomen om elkaar te ondersteunen. Ze geven het beste de sfeer weer voor Pantone kleur 2021.

 

LEES MEER

KUNSTmaken

studies en detail schetsen maken

Velen van ons verwachten in één keer een ‘masterpiece’ te kunnen maken en als het kan bij de eerste de beste keer dat we een bepaald onderwerp schilderen.

Maak je dat mee dan is het eigenlijk altijd toevalstreffer! Vincent van Gogh hoort bij de schilders die meer transpireren dan op inspiratie hebben zitten wachten.

De Aardappeleters, bijvoorbeeld, is niet zo maar geschilderd. We laten hier enkele schetsen zien en een studie van de handen met een vork die de aardappels prikken.

Loop je vast tijdens het schilderen, bestudeer dan het struikelblok nogmaals apart op papier, schroom niet om extra studies te maken.

Zelfs Van Gogh had dat nodig!!!

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

KUNSTtips

  • Ben je lid van AVROTROS dan kun je tot 19 maart nog mee doen aan de schilderwedstrijd Het geheim van de Meester.
  • Binnenkort start Painting of the Year 2021, met onder andere Lita Cabellut (Kunstenaar van het jaar 2021) in de vakjury. Interesse, mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en krijg als eerste een seintje van de start.
  • Bezoek nu de 360º-tour⁠ van de tentoonstelling ‘De ommuurde stad’ in het Centraal Museum utrecht.
  • Boijmans Hillevliet organiseert een tweede ‘open dag’ op woensdag 17 februari: een online workshopprogramma met voor ieder wat wils.
  • Al meer dan 300 kunstenaars laten op Allekunstdocenten.nl zien dat ze workshops, cursussen en/ of masterclasses verzorgen. Ook jij kan daarbij staan en je kan precies aangeven wat je aanbiedt.

SCHRIJF MIJ IN VOOR DE KUNSTBRIEF

Invalid Input

Invalid Input