Kunstbrief #33

18 december 2020

Je kunst het hele jaar gratis verzekerd!

Een gratis expositieverzekering voor elk Gouden NABK-lid!

Voortaan zijn je kunstwerken altijd en overal verzekerd, waar je in Nederland ook exposeert. Zo hoef je zelf geen verzekering meer af te sluiten. Dat scheelt je veel werk, tijd en geld. Dat bespaart je bij 1 beursdeelname per jaar al minimaal € 25,- en is al je kunst verzekerd tijdens je exposities én het transport. Je leest hier meer over dit prachtige nieuwe voordeel.

NABK-leden genieten daarnaast van nog veel meer andere voordelen, zoals elk jaar gratis het Jaarboek Kunstenaars, gratis adviezen voor de verkoop van je werk en veel meer (zie www.NABK.nl/voordelen).

LEES MEER

KUNSTZIEN

Stedelijk Museum mag Kandinsky houden

Het Stedelijk Museum Amsterdam raakt het schilderij Bild mit Häusern (1909) van Wassily Kandinsky niet kwijt. De rechtbank in Amsterdam oordeelde woensdag dat de gemeente Amsterdam, die formeel de eigenaar is van het doek, dit niet hoeft te overhandigen aan erfgenamen van de oorspronkelijke Joodse eigenaren. 

Het schilderij was in oktober 1940, vijf maanden na de Duitse inval in Nederland, door het Stedelijk Museum gekocht op een veiling. Het werk zou echter onvrijwillig uit het bezit zijn geraakt van een Joods echtpaar uit Amsterdam dat in scheiding lag, Robert Lewenstein en Irma Klein. Zij zijn overleden. Twee Amerikaanse kinderen uit een later huwelijk van Lewenstein eisen het schilderij op, alsmede een vrouw uit Amsterdam die de erfgename is van Klein. (Bron.)

LEES MEER

€ 80.000 voor intiem moment met Mona Lisa

Een anonieme kunstliefhebber heeft 80.000 euro betaald om de Mona Lisa van heel dichtbij te mogen ervaren. Het Louvre veilde de mogelijkheid om aanwezig te zijn bij de jaarlijkse inspectie van het meesterwerk.

Tijdens de inspectie wordt het 500 jaar oude schilderij van Leonardo da Vinci kort uit de lijst gehaald. Normaal gesproken is daar geen publiek bij. Nu worden de winnaar van de veiling en een gast toegelaten.

Het Louvre noemt het een "magische ervaring" om het schilderij eens zonder lijst te bewonderen. "U kunt Mona Lisa recht in de ogen kijken en dit iconische werk van dichtbij bewonderen." Het bezoek wordt afgesloten met een privérondleiding. (Bron.)

LEES MEER

Bezoek het Noordbrabants museum vanuit huis

Het is je vast niet ontgaan: het land is in een lockdown. Ook het Noordbrabants Museum sluiten opnieuw haar deuren. Om de kerstvakantie toch zo prettig mogelijk te maken, hebben zij hun digitale tour uitgebreid met de populaire tentoonstelling Asjemenou! Zo geniet je thuis van een gratis rondleiding. Kunstliefhebber en theatermaker Lucas De Man leidt je met de nodige humor als persoonlijke gids door de expositie.

Maar er is meer: Lucas neemt je ook mee achter de schermen van het museum en bekijkt onze hedendaagse kunstcollectie met de conservator. Alle digitale tours zijn te volgen via onze website. Want juist in deze tijd vormt een dagelijkse portie kunst en cultuur een heerlijke afleiding. Kijk je mee?

LEES MEER

KUNSTquote

'Voor iemand die iets creëert is het enthousiasme van één persoon voldoende om het werk te rechtvaardigen.'

Man Ray, geboren als Emmanuel Radnitzky (1890-1976), was een joods-Amerikaans dadaïstisch en surrealistisch fotograaf en filmregisseur.

KUNSTkijken

Winnaar Painting of the Year 2020

De winnaar van de internationale schilderwedstrijd Painting of the Year 2020 is bekend. Uit 1.234 ingezonden schilderijen van 581 kunstenaars uit meer dan 20 verschillende landen is ‘Anna' van Berardino Rubini uit Italië verkozen tot Painting of the Year 2020. De kunstenaar wint € 2020.

Juryverslag
"De winnaar van de titel Painting of the Year 2020 is Italiaanse bravoure ten top. Het is een heel intenst portret dat tegelijkertijd toch ook berusting uitstraalt. Het schilderij staat met één voet in de Italiaanse traditie van schilders zoals Giovanni Boldini en Antonio Mancini en met de andere voet volledig in de hedendaagse schilderkunst.
De in de leegte starende blik van het model en het poppetje dat bijna gewurgd lijkt te worden maken het geheel een beetje beangstigend. En toch is het een met liefde overladen weergave van een overduidelijk mentaal kwetsbaar model.
Die tweeledigheid spreekt ook uit de technische benadering en schilderstijl die enerzijds heel gevoelig en realistisch perfect is, in bijvoorbeeld het gezicht van het model en het hoofdje van het poppetje, maar anderzijds heel gedurfd en grof opgezet is met felle kleuren en ferme halen van het paletmes, vooral in de gebieden rond de contouren van het model en in de achtergrond.
Al met al is het een knaller van een portret, niet alleen door de kloeke afmetingen (150 x 190 cm.), maar ook doordat het bijna over the top is, maar toch overal in balans blijft door de extreme technische beheersing van de kunstenaar."

LEES MEER

KUNSTmaken

bestrating

De wijze waarop Vincent van Gogh zijn straten schilderde is een studie op zich waard.

Kijk naar dit beroemde schilderij: een deel van de straat lijkt licht en een ander deel daar valt de schaduw op.

Hij schildert strepen, korte bogen cadmiumgeel over een vlak dat lichtblauw is.

Daar waar schaduw valt, voegt hij gebogen lijnen van diep donkerblauw toe.

Bekijk je het schilderij van veraf, dan ontdek je de scheiding tussen licht en schaduw op straat!

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

KUNSTtips

  • Een virtuele wandeling langs 375 grootse tekeningen op (zeer) klein formaat. De tentoonstelling Winterkabinet XS is vanwege de lockdown gesloten, maar online te zien t/m 31 (!) december 2020 via www.tekenkabinet.nl.
  • Op een nieuwe website presenteren 9 culturele instellingen zich met informatie, met mogelijkheden voor advies en om in gesprek te gaan over nalaten. Het is het eerste landelijke multidisciplinaire platform voor nalaten aan cultuur in Nederland.
  • De tweeëntwintigste editie van kunstbeurs Art Rotterdam, van donderdag 4 tot en met zondag 7 februari 2021, belooft opnieuw een inspirerend evenement te worden.
  • De resultaten van het Cultuurmarketing Onderzoek 2020 tonen de grote impact van de coronacrisis op de cultuursector.

SCHRIJF MIJ IN VOOR DE KUNSTBRIEF

Invalid Input

Invalid Input