Kunstbrief #32

20 november 2020

Perfect cadeau voor Sint en kerst

Kijk- en leesplezier gegarandeerd!

Het Jaarboek Kunstenaars 2021 is niet alleen een prachtig kunstkijkboek dat elke salontafel verrijkt, maar ook een inspirerend boek om te lezen. Zo vind je een groot interview met Saskia Boelsums, Kunstenaar van het jaar 2020, en met Mirjam Vreeswijk, Talent van het jaar 2020. Daarnaast zijn er verschillende originele bijdragen van bekende ambassadeurs van Stichting Kunstweek zoals onder andere Jack Spijkerman en Tonny Eyck.

Het boek is met zijn 288 pagina's vol mooie en verrassende kunstwerken het ideale surprise geschenk voor Sinterklaas, maar het past ook perfect onder de kerstboom.

Bestel het nieuwe Jaarboek Kunstenaars 2021 nu voor slechts € 19,95.

LEES MEER

KUNSTZIEN

Bob Ross - Happy painting

Museum MORE wijdt als eerste museum ter wereld een solotentoonstelling aan de nog steeds immens populaire schildercoach en culticoon. Miljoenen mensen hebben vanaf 1983 zijn tv-serie The Joy of Painting gezien waarin Bob telkens binnen 26 hypnotiserende minuten een landschap neerzette. Artistiek directeur Ype Koopmans: ”Bob Ross is een prachtig fenomeen in de populaire cultuur. Een ontwapenend blije promotor van schildervreugde die op een authentieke en laagdrempelige manier angst voor kunst maken en kunst kijken wegneemt”.

De expositie in Museum MORE is samengesteld in samenwerking met Bob Ross Inc en toont 40 schilderijen uit Bobs tv-oeuvre tonen.

LEES MEER

The Rolling Stones - Unzipped

The Rolling Stones – Unzipped is de eerste internationale tentoonstelling ooit over de wereldberoemde rockband. Na Londen, de Verenigde Staten en Azië gaat de expositie in vernieuwde vorm door Europa touren, met de primeur voor Groningen. Aan de hand van ruim 400 originele objecten uit het persoonlijke archief van de band, geeft de tentoonstelling een indrukwekkend kijkje achter de schermen. Er zijn niet alleen instrumenten en stage designs te zien, maar ook zeldzame audiofragmenten en videomateriaal, persoonlijke dagboeken, iconische kostuums, postermateriaal, albumcovers en zelfs hun studio en het bescheiden verblijf in Edith Grove in Londen.

Foto: © The Rolling Stones archive

LEES MEER

Bomen in de Nederlandse schilderkunst

Aandacht voor bomen en bossen is nu relevanter dan ooit. Door de klimaat- en de gezondheidscrisis zijn we ons steeds meer bewust van de waarde van de natuur. Ecologisch, maar ook spiritueel. Bomen zorgen voor schone lucht, beschutting en verkoeling, maar bieden ook rust en ruimte voor bezinning. Ze spreken al eeuwenlang tot de verbeelding van schilders, figureren in oude verhalen en zijn geladen met symboliek. Bomen trotseren de seizoenen en de jaren. Ze zijn de longen van de aarde, diepgeworteld in de grond en reikend naar de hemel.

Ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de Bomenstichting toont het Dordrechts Museum in Diepgeworteld de veelzijdigheid van de boom in zes eeuwen Nederlandse schilderkunst. Van verhalende voorstellingen, realistische landschappen tot abstracte composities. Een dialoog van oude en moderne meesters. Allemaal afkomstig uit Nederlandse collecties. Een ode aan de boom en aan de schilders die dit onderwerp zo meesterlijk wisten te vereeuwigen.

 

LEES MEER

KUNSTquote

'Muziek en ritme vinden hun weg tot in de geheime plaatsen van de ziel.'

Plato (ca. 427 v. Chr. – 347 v. Chr.) was een Grieks filosoof en schrijver. Plato, leerling van Socrates en leraar van Aristoteles.

KUNSTkijken

Digitale presentatie Art Arnhem 2021

Art Arnhem is op 9 en 10 januari de eerste kunstbeurs van 2021. Ook als u niet deelneemt met een stand, is er nog steeds een mogelijkheid om uw kunstwerken daar te tonen. Namelijk met een digitale presentatie: 2 of 4 beelden van uw kunstwerken zijn te zien op 4 grote schermen van 65 inch (diameter 1,65 meter).

Voor 2 beelden betaalt u slechts € 125,00 (exclusief BTW) en voor 4 beelden € 189,00 (exclusief BTW). Indien u dit wenst, kunt u uiterlijk maandag 14 december 2 of 4 beelden met een beschrijving (titel, materiaal, formaat en verkoopprijs) opsturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Bij elk beeld hoort naast uw naam ook uw website en één van uw werken wordt op de website www.artarnhem.nl getoond.

N.B. Net als bij live-deelname worden ook de aanmeldingen voor de digitale presentatie geballoteerd. Na uw inschrijving hoort u binnen enkele dagen of uw werken digitaal worden gepresenteerd.

LEES MEER

KUNSTmaken

onrustige achtergrond

Vincent van Gogh schilderde de achtergrond van een portret niet egaal en rustig van structuur.

Consequent paste hij zijn persoonlijke penseeltoets toe en wel in harmonisch bij elkaar passende kleuren.

De vergroting van een detail laat dit duidelijk zien. Er zijn in elk geval al 5 tinten (A t/m E) te herkennen. Misschien wel meer!

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

KUNSTtips

  • Een verloren gewaand schilderij van koningin Juliana gaat woensdag onder de hamer bij het Haags Venduehuis. (Bron.)
  • Vanaf vrijdag 20 november is de tentoonstelling ‘Monument der Regentessen’ te zien in de Amsterdam Museum-vleugel van de Hermitage in Amsterdam. 
  • Depot Boijmans Van Beuningen is het eerste depot ter wereld dat toegang biedt tot een complete collectie. Hier zie je een 3d impressie gemaakt door 3D Capacity3D Capacity.
  • Beeldend kunstenaar Geertje van de Kamp (1986), winnaar van de ‘Van Vlissingen Art Foundation Grant 2020’ exposeert dit najaar in Singer Laren.
  • Museum de Zwarte Tulp toont in het najaar van 2020 een prachtige reeks schilderijen van de Spaans / Nederlandse kunstenares Lita Cabellut (Kunstenaar van het jaar 2021) uit particulier bezit.

SCHRIJF MIJ IN VOOR DE KUNSTBRIEF

Invalid Input

Invalid Input