Kunstbrief #31

23 oktober 2020

First call Art Eindhoven

Kunst van hoog niveau in het Klokgebouw!

Op 17 en 18 april 2021 vormt het industriële erfgoed in Eindhoven weer het bijzondere decor van Art Eindhoven. Deze kunstbeurs wordt door de strenge ballotage weer van hoog niveau en is evenals dit jaar coronaproof. Uit alle inzendingen zal de vakjury voornamelijk plekken toebedelen aan professionele kunstenaars (overigens sluit dat autodicacten zeker niet uit). Aanmelden kan via: www.arteindhoven.nl/aanmelden.

Impressie 2020
Een korte impressie van succesvol Art Eindhoven 2020 vind je hier.

LEES MEER

KUNSTZIEN

Schilderij na zestig jaar teruggebracht

Een schilderij dat zestig jaar lang vermist was, is teruggebracht naar het Metropolitan Museum of Art in New York. Dat meldt het museum. Een vrouw merkte tijdens een bezoek aan de tentoonstelling over de Amerikaanse artiest Jacob Lawrence dat een schilderij van haar buren mogelijk deel uitmaakte van de reeks ‘Struggle: From the History of the American People’. Ze raadde haar buren aan om het museum te contacteren.

“Vorige week bezocht een vriendin de expo en zei: ‘Er is een open plek op de muur en ik denk dat jouw schilderij daar hoort'”, zei een van de eigenaars aan de krant New York Times. “Ik vond dat ik het verschuldigd was aan de artiest en het Met om hen het schilderij te laten zien aan het publiek.”

Bron: Metro.be

LEES MEER

Publieksprijs Painting of the Year

Momenteel beoordeelt de vakjury van Painting of the Year 2020 alle inzendingen om zo de 50 genomineerde schilderijen te bepalen. Daaruit worden dan in november de finalisten en winnaar gekozen. De finalisten kunnen deelnemen aan een bijzonder veiling / verkoopexpositie en de winnaar wint € 2020,-.

Audience Award
Gelijktijdig loopt nu tot en met 30 november de publieksronde. Het publiek kan daarbij zijn stem uitbrengen op zijn favoriete schilderij(en). Het schilderij dat op 1 december de meeste stemmen heeft wint de Publieksprijs (€ 500,- aan kunstenaarsmaterialen) en dit schilderij mag ook deelnemen aan de veiling / expositie. Dus breng ook je stem uit op jouw favoriete schilderij(en).
Hier lees je meer instructies over het stemmen en via de button hieronder kom je uit bij alle inzendingen waar je op kunt stemmen.

LEES MEER

Kunst in de gemeente Maasdriel

Eer en geld staan er op het spel bij de wedstrijd voor kunstenaars uit de dorpen van de gemeente Maasdriel. De gemeente doet mee aan het project van de Stichting Kunstweek, waarbij een jaar lang exposeren in de hal van het gemeentehuis te winnen is én 3000 euro.

De Maasdrielse kunstenaars mogen één of twee kunstwerken inzenden voor de wedstrijd, die simpelweg Kunst in de gemeente heet. Alle lokale kunstenaars, ongeacht hun discipline, maken kans om als winnaar uit de bus te komen. Ze kunnen zich tot het eind van het jaar aanmelden. Ze moeten inspelen op het thema ‘Typisch Maasdriel’.

Een jury bepaalt uiteindelijk wie de prijs wint. Juryleden zijn wethouder Anita Sørensen, Roland Gieles, kunsthistoricus en curator van museum Stadskasteel Zaltbommel en Mariella van Heck, cultuurcoach bij stichting Welzijn Bommelerwaard. De gemeente wil aan dit gezelschap nog twee inwoners toevoegen.

Bron: BD. Foto: Roel Dijkstra

LEES MEER

KUNSTquote

'Ieder kunstwerk is een kind van zijn tijd.'

Wassily Kandinsky (1866-1944) was een Russisch-Franse kunstschilder en graficus.

KUNSTkijken

#kunstweek

Stichting Kunstweek roept iedereen op om tijdens de Nationale Kunstweek (van 7 tm 15 november) een bezoek te brengen aan een plaatselijk atelier of een lokale galerie of museum en van dat bezoek een foto te delen. Want hoewel we van de overheid de reisbewegingen moeten beperken, kunnen we in onze eigen omgeving vaak ook al genieten van kunst. Zelfs als we eventueel in een complete ‘lockdown’ komen, kunnen we altijd nog genieten van de kunst die in onze woonkamers, thuiskantoren of entreehal hangt en dat delen met de wereld. Want kunst verbroedert, troost en geeft hoop. Kortom: kunst doet iets met je.

#kunstweek
Als zo veel mogelijk kunstenaars en kunstliefhebbers tijdens de Kunstweek een of meer foto’s met de hashtags #kunstweek #nationalekunstweek en/of #stichtingkunstweek plaatsen, hopen we dat deze hashtags ‘trending’ worden en zo dus héél veel mensen tijdens de Nationale Kunstweek digitaal kunnen genieten van beeldende kunst in Nederland. Doe jij ook mee van 7 t/m 15 november? Niets moet.. alles mag!

LEES MEER

KUNSTmaken

levendige bomen

Ieder schilder heeft zijn eigen manier om bomen te schilderen. Het gaat niet alleen om het juiste silhouet, de vorm of dekleur. Vincent van Gogh wil graag levendige bomen opzetten. Hij laat de groeiwijze en het karakter van de bladeren met levendige penseelstreken zien. De ene keer met golvende beweging de andere keer met gebogen lijnen.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

KUNSTtips

  • Dit jaar organiseren Trias, Centrum voor de Kunsten en Museum Rijswijk voor de eerste keer de Rijswijk Talent Award voor Beeldende Kunst. 31 oktober en 1 november zijn de kunstwerken van 20 genomineerde amateurkunstenaars te bezichtigen in de Pop-Up Expo van de Rijswijk Talent Award.
  • De Nacht van de Geschiedenis gaat door! Dit jaar geheel online en live vanuit het Rijksmuseum. Vanaf je eigen bank kun je kiezen uit een programma vol boeiende verhalen uit Oost en West.
  • Een schilderij van de Vlaamse schilder Pieter Brueghel de Jonge is voor 280.000 euro onder de hamer gegaan in het veilinghuis Legia Auction in het Luikse Hannuit.
  • Het Landelijk Atelierweekend is verplaatst naar 10 en 11 april 2021.

SCHRIJF MIJ IN VOOR DE KUNSTBRIEF

Invalid Input

Invalid Input