Kunstbrief #30

25 september 2020

Landelijk Atelierweekend 14 en 15 november

Stel je atelier open voor publiek!
Wil je graag je werk tonen aan het publiek en direct contact met hen leggen? Naast deelname aan kunstbeurzen is het ook mogelijk om geïnteresseerden te ontvangen in de vertrouwde omgeving van je eigen atelier. Je kunt ze dan vertellen over je kunst, je laatste nieuwe werk laten zien, een demonstratie of workshop geven en meer! Lijkt je dat ook leuk? Doe dan mee met het Landelijk Atelierweekend op 14 en 15 november!

Korting
Met de code KB20 krijg je nu € 5,- korting op deelname. 
Alle informatie en het aanmeldformulier vind je op www.landelijkatelierweekend.nl/deelnemen.

LEES MEER

KUNSTZIEN

Claudy Jongstra

Claudy Jongstra is veel tegelijk: beeldend kunstenaar, herder, boerin en activist. Haar sculpturale werken gaan de wereld over en hebben een volstrekt eigen signatuur. Door terug te gaan naar de oorsprong van wol, weven en kleur, laat Jongstra haar publiek nadenken over de wisselwerking tussen mens en natuur. In de tentoonstelling Claudy Jongstra verbindt Museum De Lakenhal al deze facetten in een zintuiglijke ervaring.
 
Nieuw werk
Speciaal voor Museum De Lakenhal maakte Jongstra nieuwe werken: NINE enCosmic Cry die samen een installatie vormen. NINE is het grootste geweven werk dat Jongstra ooit maakte en stroomt als een aards landschap door de ruimte. Jongstra plaatst hiermee een kritische noot bij monocultuur en met zonnepanelen gevulde landschappen.  

Foto: David Vroom

LEES MEER

Facing Van Eyck

Facing Van Eyck. The Miracle of Detail bekijkt het uitzonderlijke oeuvre van Jan van Eyck door een eigentijdse lens. Dankzij baanbrekende digitale technieken en nieuw wetenschappelijk onderzoek bij het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK-IRPA) kom je dichter bij Van Eyck en zijn geheimen dan ooit tevoren. Neem een duik in de picturale microkosmos van Van Eyck door in te zoomen op landschappen, architectuur, textiel, menselijke figuren en alledaagse voorwerpen en onthul fascinerende details die met het blote oog nauwelijks zichtbaar zijn.

Jan van Eyck, Detail from The Virgin of Chancellor Rolin, c. 1430-34, Musée du Louvre. Foto: KIK-IRPA, Brussels. From http://closertovaneyck.kikirpa.be.

LEES MEER

This Is America | Art USA Today

De Amerikanen gaan op 3 november naar de stembus om een president te kiezen: Donald Trump of Joe Biden. Een belangrijk moment in een politiek en sociaal gepolariseerd land. Kunsthal KAdE ging op zoek naar de manier waarop kunstenaars zich positioneren in dit klimaat. In de tentoonstelling This Is America | Art USA Today (za 26 sep 2020 t/m zo 3 jan 2021) brengen zo'n veertig Amerikaanse kunstenaars via schilderijen, foto’s, muurschilderingen, documentatie en installaties de Verenigde Staten naar Nederland. In hun werk behandelen zij actuele thema’s als identiteit, stedelijke leefcultuur, klimaatproblematiek en ‘Trump’.

LEES MEER

KUNSTquote

'Geloof alleen in wat een kunstenaar doet, niet in wat hij over zijn werk zegt.'

David Hockney (1937) is een Engels kunstenaar en een van de bekendste vertegenwoordigers van de popart.

KUNSTkijken

bezoek de Annual Dutch Art Fair 2020

BEZOEK DE ANNUAL DUTCH ART FAIR 2020

De jubileumeditie van de Annual Dutch Art Fair (ADAF, www.adaf.nl) in Amsterdam kan door gaan! Op basis van het ingediende protocol met coronamaatregelen heeft de gemeente Amsterdam de organisatie haar vergunning verleend. Ook jij kunt deze kunstbeurs dus veilig gaan bezoeken en misschien wel met een prachtig kunstwerk huiswaarts keren.

Meer dan duizend kunstwerken
Op zaterdag 10 en zondag 11 oktober openen de deuren van het WFC Amsterdam voor alweer de tiende editie van de ADAF. Circa 100 professionele kunstenaars uit ongeveer tien verschillende landen presenteren hier in totaal ruim duizend kunstwerken. Zij laten een dwarsdoorsnede zien van wat kunst vandaag de dag allemaal te bieden heeft; van brons, steen, keramiek en glas tot schilderijen, tekeningen en grafiek, van textiele vormgeving tot fotografie en conceptuele kunst.

Korting
Op de website van de ADAF vind je de verschillende mogelijkheden en kun je jouw tickets bestellen. Uiteraard gelden op deze kunstbeurs ook enkele maatregelen, deze staan aangegeven naast de bestelpagina. Wil je de beurs bezoeken? We mogen je 50% korting geven. Gebruik code KBR_09 in de ticketshop!

Foto: Almicheal Fraay

LEES MEER

KUNSTmaken

levendige boeketten

Vincent van Gogh is natuurlijk onder andere beroemd vanwege zijn Zonnebloemen. Maar hij heeft uiteraard meer dan alleen maar zonnebloemen geschilderd. Andere soorten bloemen pakte hij ook gewoon aan, irissen bijvoorbeeld. Maar boeketten, die kon hij ook geweldig schilderen. Kijk maar naar de afbeeldingen hier rechts. Ze staan op de tafels in het restaurant.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

KUNSTtips

  • Inktspotprijs is voor Trouw-tekenaar Len: ‘Hij verbeeldt de tragikomedie van de mens’. (Bron.)
  • De Gouden Koets is volgend jaar te zien in het Amsterdam Museum. Dit is de eerste keer dat de koets te zien is na de grote restauratie die in 2016 begon.
  • Teylers Museum Haarlem toont t/m 31 januari 2021 de eerste overzichtstentoonstelling van tekeningen, aquarellen en schilderijen van de wereldberoemde Engelse landschapsschilder John Constable.
  • Het Bonnefanten en de Provincie Limburg vieren de 100stegeboortedag van Nederlands kunstenaar Ger Lataster met een tentoonstelling.

SCHRIJF MIJ IN VOOR DE KUNSTBRIEF

Invalid Input

Invalid Input