Kunstbrief #29

28 augustus 2020

Painting of the Year 2020

Inmiddels hebben zich al meer dan 200 kunstenaars uit 20 verschillende landen aangemeld voor Painting of the Year 2020. Als deelnemer maak je niet alleen kans op de hoofdprijs van € 2020,- maar kom je ook in aanmerking voor een bijzondere verkoopexpositie op de EuropArt Fair in Amsterdam.

Korting
Je kunt deelnemen met maximaal 4 van je schilderijen. Het thema is vrij, net zoals de techniek, het materiaal én de afmetingen. Inschrijven kan nog tot en met 30 september. Met de code KB20 krijg je € 5,- korting op je deelname.

LEES MEER

KUNSTZIEN

Schilders van het licht

Van zonovergoten landschappen tot scènes in felle spotlights, Schilders van licht (vanaf 1 september in Singer Laren) presenteert in zes thema’s hoe kunstenaars rond 1900 licht weergeven. Zo schildert Claude Monet impressies van natuurlijke lichtval, stippelen Jan Toorop, Co Breman en Ferdinand Hart Nibbrig vibrerende lichteffecten en experimenteert Jan Sluijters met kleur om zijn sensaties van het licht te verbeelden. Leo Gestel vangt in zijn portretten het ‘innerlijke licht’ van zijn modellen, terwijl Kees Maks zijn schilderijen ensceneert in kunstlicht. Ten slotte gaan diverse kunstenaars op reis naar het mediterrane licht.

LEES MEER

Breda Photo

BredaPhoto is de grootste fototentoonstelling van de Benelux en vindt iedere twee jaar in het najaar plaats in Breda. Tijdens deze zeven weken durende fototentoonstelling tonen nationale en internationale topfotografen - samen met nieuw talent - hun werk op aansprekende binnen- en buitenlocaties in Breda. In 2020 vindt de negende editie van het BredaPhoto plaats van 9 september tot 25 oktober. 

Foto-exposities
BredaPhoto 2020 toont the state of the art van de hedendaagse fotografie aan de hand van een internationaal relevant maatschappelijk thema: actueel, prikkelend en op een originele manier getoond. In de keuze voor het werk én in de presentatie daarvan wordt gestreefd naar de hoogst haalbare kwaliteit.
BredaPhoto toont verhalen die inspireren, ontroeren, confronteren, nieuwe vragen oproepen en bewijzen dat fotografie hét artistieke medium is dat midden in de samenleving staat.

LEES MEER

Weekend van het portret

Stichting De Nederlandse Portretprijs organiseert wederom een Weekend van het Portret. Vanuit het doel om portrettisten in 2D en in 3D kans te bieden zich te presenteren, en om het publiek de unieke gelegenheid te geven om het gevarieerde werk van hedendaagse portrettisten bijeen te zien. De tentoonstelling heeft als thema ‘de Muze’. 

Een onafhankelijke commissie selecteert momenteel uit 523 digitale inzendingen circa 100 werken voor de tentoonstelling. Een programma met lezingen en paneldiscussies zal het thema verder uitdiepen. De winnaars van de Portretprijs 2019, Mooniq Priem en Scott Bartner zullen officieel hun werk overhandigen aan de door hen geportretteerden, resp. Frans Leidelmeier en Stefano Keizers. Ook publiekswinnaar Fulco de Vos zal zijn nu gereed zijnde portret van Michael van Praag aan de geportretteerde overhandigen. Het belooft dus een boeiend weekend te worden waarin kunstwerken, wetenschap en opinies elkaar verrijken.  

‘De Muze’: van 18 t/m 20 september te zien in Loods 6 te Amsterdam.

LEES MEER

KUNSTquote

'Eenvoud is de eerste stap der natuur en de laatste der kunst.'

Philip James Bailey (1816-1902) was een Engelse dichter.

KUNSTkijken

bezoek art eindhoven

Circa 115 geselecteerde kunstenaars tonen hun mooiste werken in een eveneens bijzondere omgeving. Je kunt genieten van honderden boeiende kunstwerken, van een glaasje wijn, een frisdrankje of een kopje koffie of thee, van kunstboeken en uiteraard ook van de passende entourage. In het weekend van 12 en 13 september in het Klokgebouw op Strijp S in Eindhoven even de grootste en mooiste galerie van Nederland. Boek nu je ticket voordat de beurs is uitverkocht.

Beleving
Bij je bezoek heb je gelegenheid kennis te maken met de kunstenaars zelf. Zij vertellen je graag over hun passies, denkbeelden, werkwijzen en meer. Je kunt genieten van hun werken en van hun gedrevenheid en ideeën.

Veiling voor het goede doel
Twintig exposanten van Art Eindhoven stellen een kunstwerk beschikbaar voor een veiling waarvan de opbrengst bestemd is voor Stichting Kunstweek. De beschikbaar gestelde kunstwerken én het biedingsformulier vind je via deze link.

LEES MEER

KUNSTmaken

levendige bomen

Iedere schilder heeft zijn eigen manier om bomen te schilderen. Daarbij gaat het niet alleen om het juiste silhouet, de vorm of kleur. Vincent van Gogh wil bijvoorbeeld graag levendige bomen opzetten. Hij laat de groeiwijze en het karakter van de bladeren met levendige penseelstreken zien. De ene keer met golvende bewegingen de andere keer met gebogen lijnen.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

KUNSTtips

  • Een man is veroordeeld tot achttien maanden cel voor het beschadigen van een schilderij van Pablo Picasso in het Tate Modern-museum in Londen. (Bron.)
  • Uit het museum Hofje van Mevrouw van Aerden in Leerdam is een schilderij van Frans Hals gestolen. Het gaat om het kunstwerk Twee lachende jongens dat bij eerdere kunstroven in 2011 en 1988 ook al werd ontvreemd. (Bron.)
  • Rodin, Meunier & Minne. Drie beeldhouwers ontmoeten elkaar en de middeleeuwen in museum M in Leuven (B).
  • Hoe gaan de bewoners van Rotterdam om met de nieuwe realiteit van de ‘intelligente lockdown’? Drie Rotterdamse stadstekenaars geven vanaf zaterdag 12 september in de tentoonstelling ‘Getekend: Rotterdam!’ elk hun eigen kijk op de impact van het coronavirus op de stad.

SCHRIJF MIJ IN VOOR DE KUNSTBRIEF

Invalid Input

Invalid Input