Kunstbrief #27

3 juli 2020

Art Arnhem - voor professionele kunstenaars

Na enkele woelige maanden zijn kunstbeurzen in Nederland eindelijk weer mogelijk en ligt Art Arnhem voor 28 en 29 november terug op koers. Deze beurs kenmerkt zich niet alleen door een prachtige locatie, de volledig gerestaureerde Eusebiuskerk in Arnhem, maar ook door een strenge ballotage. Daar kun jij jouw kunst ook exposeren.

Aanmelden
Wil je je ook aanmelden voor Art Arnhem op 28 en 29 november 2020, dan kan dat tot 1 augustus 2020. Meer details lees je hier: www.artarnhem.nl/aanmelden/
Voor de eerste editie van 2020 meldden meer dan 210 kunstenaars zich aan voor slechts één van de 75 stands.

LEES MEER

KUNSTZIEN

Maria van Brabant

De tentoonstelling ‘Maria van Brabant, Keizerin’ in Museum Helmond (t/m 25 oktober) is een eerbetoon aan het leven van Maria van Brabant (1189-1260), vrouwe van Helmond en een vooraanstaand inwoner van de stad. Zij geldt als een voorbeeld van een sterke vrouw die veel invloed heeft gehad op de cultuur en geschiedenis van haar tijd. Christie van der Haak (Den Haag, 1950) geeft met nieuwe kunstwerken en patronen haar eigen visie op dit middeleeuwse verhaal.

Hoofs leven
Maria van Brabant woonde in een houten fort, ‘t Oude Huys. Via haar huwelijk met de keizer van het Heilige Roomse Rijk, werd Maria keizerin. Van haar burcht maakte ze een centrum van cultureel en hoofs leven, waar dichters en notabelen verbleven.

LEES MEER

Vermoorde kunst

Tot en met 29 november 2020 bieden het Noord-Veluws Museum en Museum Sjoel Elburg in een unieke samenwerking de tentoonstelling Vermoorde kunst met werk van ruim 25 joods Nederlandse kunstenaars die in de Tweede Wereldoorlog werden vermoord.

Tijdens de bezetting door nazi-Duitsland in de Tweede Wereldoorlog zijn veel joodse kunstenaars om het leven gebracht. Hiermee werd hen op brute wijze de gelegenheid ontnomen om verder kunst te creëren. Zo werden niet alleen de kunstenaars vermoord, maar uiteindelijk ook de kunst. Dit indringende thema is de aanleiding voor een bijzondere samenwerking tussen Museum Sjoel Elburg en het Noord-Veluws Museum Nunspeet in het jaar dat 80 jaar WOII en 75 jaar vrijheid worden herdacht.

LEES MEER

Zilver. Meesterstukken

Delfts zilver behoorde aan het begin van de 17de eeuw tot de top van de Lage Landen. Voor het eerst in 50 jaar presenteert Museum Prinsenhof Delft een overzicht van het mooiste wat op dat gebied in Delft is gemaakt. In totaal zijn 80 topstukken uit de bloeiperiode van de Delftse zilversmeedkunst te zien: pronkstukken als nautilusbekers, drinkschalen en speciale tafelstukken uit de 17de eeuw, maar ook spektakelstukken voor de thee- en tafelceremonie en kostbare toiletserviezen uit de 18de eeuw. Hoogtepunten uit de vooraanstaande eigen zilvercollectie worden aangevuld met bijzondere bruiklenen uit binnen- en buitenland. Laat u onderdompelen in een uniek spektakel van zilver, ontdek waarom de zilverkunst in de 17de eeuw vaak hoger stond aangeschreven dan de schilderkunst en hoe zilver generaties al jarenlang met elkaar verbindt.

LEES MEER

KUNSTquote

'Het leven is een rozenstruik vol doornen en de kunst zijn bloem.'

Georg Moritz Ebers (1837-1898) was een Duitse egyptoloog en romanschrijver.

KUNSTkijken

Unfair

In een one-off editie van Unfair, opent UnfairTM deze zomer van vrijdag 3 juli tot en met zondag 23 augustus, in plaats van de gebruikelijke 4 dagen, ruim 7 weken lang de deuren als temporary museum in de Zuiveringshal op de Amsterdamse Westergas.  Bezoekers kunnen in alle rust en in een speciaal ontwikkeld tentoonstellingsontwerp van 1200m2, een overzicht van meer dan 35 solo-presentaties van toonaangevende early career en gevestigde kunstenaars bewonderen en desgewenst aankopen.  In deze roerige tijden doorbreekt Unfair de standaard en legt de focus op een duurzame kunstsector. Tickets en tijdsloten voor UnfairTM kunnen vooraf via unfair-tm.nl gereserveerd worden.

Unfair ™ is een tijdelijk museum met opkomende en gevestigde hedendaagse kunstenaars.

LEES MEER

KUNSTmaken

bergen suggereren met lijnen

Heb je geen kleur tot je beschikking bij het schetsen van bergen dan kun je ook met verschillende lijndiktes al diepte suggereren.

Behalve met de lijndikte kun je het effect van diepte ook versterken door meer of minder hellingen te tekenen.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

KUNSTtips

  • Houd je van fotografie en foto's maken, dan is de wedstrijd Snapshot of the year 2020 wellicht iets voor jou. Deze internationale fotowedstrijd start heel binnenkort. Wil je als eerste op de hoogte gebracht worden van het startschot, stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
  • De Rijswijk Talent Award (RTA) is dè talentenjacht voor amateurkunstenaars in Rijswijk. De eerste drie edities waren gericht op podiumkunsten. Dit jaar richten ze zich voor het eerst op beeldende amateurkunstenaars.
  • De wedstrijd In de geest van Jan Mankes is beëindigd en de 25 nominaties van de vakjury zijn bekend evenals de 25 nominaties van het publiek.
  • Winnaars iktoon-challenge bekend! Op 30 juni was de feestelijke digitale uitreiking van de creatieve wedstrijd ‘Maak de zomer’ live te volgen via Facebook en Instagram.

SCHRIJF MIJ IN VOOR DE KUNSTBRIEF

Invalid Input

Invalid Input