Kunstbrief #26

5 juni 2020

Mijn Kunst Club

Wil je je tekeningen en schilderijen delen met andere tekenaars en schilders? Of wil je liever gewoon je ervaringen uitwisselen, vragen stellen of alleen maar naar het werk van anderen kijken? Dan is de Facebook groep van Mijn Kunst Club dé ideale plek voor jou. Je leert er van andermans advies en kunt je laten inspireren de creaties van anderen. Mijn Kunst Club is de gezelligste Facebook groep voor tekenaars en schilders. Meld je nu ook aan!

LEES MEER

KUNSTZIEN

Surrealistische topstukken

Deze week opende ‘This is Surrealism! The Boijmans Masterpieces’ in het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen. Veertig surrealistische kunstwerken uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen zijn daar – met de geldende maatregelen – tot en met 27 september te zien.

De bekende en exemplarische kunstwerken die zijn geselecteerd geven samen een antwoord op de vraag: wat is surrealisme? Het publiek krijgt in Amstelveen ‘de krenten uit de surrealistische pap’ te zien. Voor surrealismefans die niet naar de andere kant van de wereld willen reizen, is dit voorlopig de laatste kans om de werken te zien: na deze tentoonstelling zal de surrealismecollectie op wereldreis gaan, beginnend in het Te Papa Tongarewa museum in Nieuw-Zeeland.

LEES MEER

HET 1,5 METER-MUSEUM: HOE ZIET DAT ERUIT?

Op 1,5 meter afstand van elkaar naar kunst kijken: vanaf 1 juni is dat het ‘nieuwe normaal’ en mogen musea hun deuren weer openen. Voorwaarde: ze moeten zich wel houden aan het museumprotocol dat de Museumvereniging, brancheorganisatie van ruim 400 Nederlandse musea, opstelde. Het doel van het voorlopige protocol: ‘ervoor zorgen dat een veilig en verantwoord bezoek van musea voor publiek, vrijwilligers en medewerkers weer mogelijk wordt’. Er gaat namelijk niets boven een échte ontmoeting met kunst en erfgoed. Hoe bereiden de Brabantse musea zich voor op deze nieuwe museuminrichting?

Journaliste Simone Vos sprak met 5 Noord-Brabantse musea. 

LEES MEER

De kunst van kant

De internationaal georiënteerde Haute Couture tentoonstelling ‘The Art of Lace’ werpt een nieuw licht op hedendaagse toepassingen van mechanisch kant door modeontwerpers. Mechanisch kant, geïnspireerd op handgemaakt kant, combineert traditie met innovatie. Door de oneindige mogelijkheden in kleur, textuur en motief is kant een inspiratie voor vele modeontwerpers. Laat je in de tentoonstelling omringen door een selectie van de meest bijzondere, hedendaagse haute couture stukken van bekende modehuizen als Chanel, Maison Margiela, Jean Paul Gaultier, Louis Vuitton en Iris van Herpen.

Campaign visual The Art of LaceDesigner:Karl Lagerfeld for CHANELCollection:Haute Couture Spring/Summer 2017collectionPhoto: © CHANEL, photography Karl lagerfeld.

LEES MEER

KUNSTquote

'Een waarachtig kunstwerk dwingt zelfs een weerbarstig hart tot overgave.'

Alexander Solzjenitsyn (1918-2008), was een Russisch schrijver die in de jaren 70 van de twintigste eeuw als dissident stond aangeschreven

KUNSTkijken

Aanbod voor kunstenaars die gezien willen worden

Speciale actie: een half jaar gratis lid van de NABK!

Wil jij je kunst tonen aan een groot publiek? Zowel online als offline via online galeries, kunstbeurzen, -boeken en -magazines? Word dan lid van de Nationale Associatie voor Beeldend Kunstenaars (NABK), dan blijf je op de hoogte van de vele presentatieplatformen en krijg je grote kortingen op deelname! Zo kun je op veel manieren je kunst tonen aan het publiek. Zeker nu wordt er extra aandacht geschonken aan manieren waarop je online je werk kunt presenteren.

Je kunt nu de rest van 2020 het Gouden NABK-lidmaatschap gratis proberen (normaal € 78). 
Vul jouw naam en e-mailadres in via onderstaande button en je bent in heel 2020 gratis lid!

Klik hieronder op LEES MEER.

LEES MEER

KUNSTmaken

de ogen bepalen het portret

Een goed portret hang van de ogen af. Lukt het om beide ogen correct, realistisch en met de juiste blik op te zetten dan is het portret gelukt. 

Het maakt meestal niet meer uit of je de rest van het gezicht en de achtergrond schetsmatig, decoratief of uit de vrije hand schildert.

Bekijk deze portretten van Vincent van Gogh maar eens.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

KUNSTtips

  • De inschrijftermijn voor de wedstrijd In de geest van Jan Mankes is voorbij. Het publiek kan nu stemmen op haar favoriete inzendingen: www.wedstrijdjanmankes.nl/stemmen
  • Painting of th Year 2020 is succesvol van start gegaan. Inmiddels hebben al 91 kunstenaars 213 kunstwerken geplaatst. Volg de wedstrijd ook op Instagram en Facebook.
  • Tot en met 1 augustus kun je je nog aanmelden voor de tweede editie van Art Arnhem in 2020. In de ballotage commissie zit onder andere Alexander Pechtold.
  • De Raad voor Cultuur heeft voor 105 van de 220 subsidieaanvragen voor rijkssubsidies in de periode 2021-2024 een negatief advies uitgebracht aan minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

SCHRIJF MIJ IN VOOR DE KUNSTBRIEF

Invalid Input

Invalid Input