Kunstbrief #25

8 mei 2020

Unieke internationale schilderwedstrijd

Painting of the Year is een internationale schilderwedstrijd voor iedereen die van schilderen houdt. Het onderwerp, de techniek en het formaat van het schilderij zijn volledig vrij. Alle inzendingen worden beoordeeld door een professionele vakjury. En alle deelnemers maken kans op de hoofdprijs van € 2020,- en een mooie verkoopexpositie in Amsterdam.

Tot 30 september 2020 kan iedereen zich inschrijven voor deze wedstrijd. Dit kan door een foto van je beste schilderij(en) (maximaal vier) te uploaden op de website.

LEES MEER

KUNSTZIEN

Film en wedstrijd Jan Mankes

Omdat Jan Mankes in 2020 een eeuw geleden is overleden heeft de Stichting 100 jaar Jan Mankes een korte film gemaakt over het leven van Jan Mankes en zijn jaren in Eerbeek. De film gaat in op de kunstenaar aan de hand van zijn brieven, laat plaatsen zien in de omgeving waar hij getekend heeft en ook in zijn voormalige woonhuis is gefilmd. Kunsthistorica Marguerite Tuijn was verantwoordelijk voor het draaiboek. Aan de hand van een reconstructie van Mankes’ schilderij Witte haan uit 1917 wordt zijn schildertechniek uitgelegd door de kunstschilder Gerd Renshof. 

Tot 31 mei kun je ook nog meedoen met de wedstrijd In de geest van Jan Mankes en maak je kans op leuke prijzen en deelname aan een mooie expositie.

LEES MEER

nieuwe datum landelijk atelierweekend

Wil jij ook je kunst presenteren aan het publiek vanuit de vertrouwde omgeving van je eigen atelier? Doe dan mee aan de zomer-editie van het Landelijk Atelierweekend!

Hoewel het discutabel is of het Landelijk Atelierweekend onder de corona-regelgeving voor evenementen valt, is besloten om de zomer-editie niet in juni, maar op 5 en 6 september te laten plaatsvinden. De verwachting is dat in september meer Nederlanders er op uit gaan en dat de zomer-editie in september dus een groter succes wordt!

Alle informatie en het aanmeldformulier vind je op www.landelijkatelierweekend.nl.

LEES MEER

musea vanaf 1 juni weer open

Goed nieuws voor musea: als iedereen zich verstandig blijft gedragen en zich aan de gedragsregels blijft houden, worden de coronamaatregelen geleidelijk afgebouwd. Culturele instellingen, waaronder musea, mogen naar verwachting per 1 juni hun deuren openen. Of musea op 1 juni inderdaad heropenen, maakt het kabinet bekend op 20 mei. 

Minister-president Rutte: "Musea mogen per 1 juni ook weer open mits bezoekers vooraf kaartjes kopen, zodat musea kunnen sturen op anderhalve meter afstand." Het maximale aantal van maximaal 30 personen, dat voor veel categorieën tot 1 juli geldig is, geldt niet voor musea. Museumbezoek is vanaf 1 juni mogelijk op reservering, als mensen op anderhalve meter afstand van elkaar blijven.

LEES MEER

KUNSTquote

'Het gaat er niet om het leven te schilderen, het gaat er om het schilderij te laten leven.'

Pierre Bonnard (1867-1947), was een Frans schilder en drukker en stichtend lid van Les Nabis.

KUNSTkijken

Fabulous Art Book #1

Regelmatig verschijnen er kunstboeken waar kunstenaars hun kunst in kunnen tonen. Maar vaak is het raden naar de oplage, laat staan dat duidelijk is waar de boeken terechtkomen.

In december 2020 verschijnt een kunstboek waarbij dit allemaal geen raadsels zijn. Dit unieke kunstboek heet het Fabulous Art Book #1 en is van Nederlandse makelij maar heeft een zeer internationale uitstraling.

De oplage van dit boek is door een notaris gegarandeerd en telt minimaal 10.000 stuks. Sterker nog; elk boek van deze oplage komt terecht in de handen van kunstkopers en kunstliefhebbers.

Hoe dat kan?

Elke exemplaar wordt namelijk gratis weggegeven aan de bezoekers van zes Nederlandse kunstbeurzen. Ook jij kunt in dit boek staan met jouw kunstwerken en zo al snel 50.000 kunstliefhebbers bereiken*.

FAB #1 heeft een luxueuze en professionele uitstraling die de aandacht trekt van iedereen die het ziet. Door het grote formaat (29 x 29 cm.) komen je kunstwerken heel goed tot hun recht. Het vierkante formaat van het boek doet zowel staande, liggende als vierkante kunstwerken alle eer aan.

* FAB is een salontafelboek en elk exemplaar wordt gelezen door gemiddeld 5 of meer mensen.

LEES MEER

KUNSTmaken

achtergrond en kleurwaarde

In het voorbeeld zie je een stilleven met een langwerpige, verticale fles en een laag kommetje. 

Schilder de voorgrond niet in dezelfde kleurwaarde als de achtergrond.

Schilder beide met verschillende penseelstreken.

Kies er voor om zoveel mogelijk diepte uit te beelden.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

KUNSTtips

SCHRIJF MIJ IN VOOR DE KUNSTBRIEF

Invalid Input

Invalid Input