Kunstbrief #22

14 februari 2020

Kunstwedstrijd 100 jaar Jan Mankes

Stichting 100 jaar Jan Mankes organiseert een herdenkingsjaar, 100 jaar na het overlijden van Jan Mankes. Onderdeel is de wedstrijd In de geest van Jan Mankes waarbij het beste, mooiste, meest gewaardeerde kunstwerk gekozen wordt dat is geïnspireerd door Jan Mankes, zijn leven, zijn tijd of zijn kunst.
Je kunt deelnemen aan In de geest van Jan Mankes met 1, 2, 3 of zelfs 4 van je mooiste kunstwerken! Vraag Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. meer informatie op.

Foto: Zelfportret met uil, 1911 - 20,5 x 17 coll. Arnhem Museum (detail).
LEES MEER

KUNSTZIEN

World Art Week

De wereldwijde World Art Week zet kunst in de schijnwerpers. Op een extreme schaal. Met name voor kunstenaars.

Als je een activiteit organiseert of een aanbod of actie hebt tijdens de World Art Week, zorgt de World Art Week voor publiciteit. Op de website www.worldartweek.com en in de nieuwsbrieven.

Je kunt meedoen met de meest actieve wereldwijde kunststroming. De World Art Week deelt met de wereld de activiteiten, aanbiedingen, evenementen, etc. die je tijdens de World Art Week organiseert. Samen creëren we het grootste kunstevenement ooit.

Registreer je nu en profiteer ook van de World Art Week.
LEES MEER

Realisme nu

Wat is realisme nu? In de 19de eeuw zorgde het begrip voor een revolutie. Realistische schilders keken om zich heen en zetten dát op het doek. Die soms wel rauwe werkelijkheid was ‘te waar’ en dus niet ‘mooi’, vonden bijna alle vakbroeders en kunstliefhebbers. 
Zo’n 150 jaar later is realistische kunst niet langer revolutionair. Hoe hangt de vlag erbij? En vooral: hoe ziet het er in Nederland uit? De tentoonstelling Realisme nu in het Stedelijk Museum Schiedam geeft een update met schilderkunst vanaf 2000: lieflijk werk van Nico Heilijgers, rauwe schilderijen van Erik Suidman en stille kunst van Robin Speijer.
LEES MEER

Viva la Frida!

Viva la Frida! – Leven en werk van Frida Kahlo is te zien van 11 oktober 2020 tot en met 28 maart 2021 in het Drents Museum. Deze tentoonstelling bevat de fameuze collectie schilderijen en tekeningen van Museo Dolores Olmedo en daarnaast ook een collectie persoonlijke bezittingen van Museo Frida Kahlo met onder meer haar kleding, beschilderde korsetten en sieraden. Deze twee collecties zijn in Viva la Frida! voor het eerst samen te zien. Dit biedt het Drents Museum de unieke kans om het complete Frida-verhaal te vertellen. Tickets zijn nu nu online verkrijgbaar.
 
LEES MEER

KUNSTquote

'In het leven en in de kunst moet men elke dag opnieuw beginnen.'

Louis Couperus (1863-1923), was een Nederlandse schrijver en een van de eerste Nederlandse vertegenwoordigers van het literaire naturalisme.

KUNSTkijken

Extra Large Wandkleden

Voor het eerst in Nederland presenteert Kunsthal Rotterdam (28 maart t/m 1 juni 2020) een groots overzicht van imposantewandkleden naar ontwerpen van beroemde kunstenaars als Picasso, Le Corbusier, Miró, Vasarely en Louise Bourgeois.

De tentoonstelling ‘Extra Large’ belicht een periode van honderd jaar, met wandtapijten van direct nade Eerste Wereldoorlog tot nu, en ontvouwt een vrijwel onbekend aspect uit het oeuvre van veel moderne en hedendaagse kunstenaars. Zij gebruiken de eeuwenoude weeftechniek als basis voor hun textielkunst en interpreteren deze steeds opnieuw. Het grootste deel van de ruim zestig werken is vervaardigd in hethistorischinstituut ‘Manufacture des Gobelins’ in Parijs. De metershoge, handgeweven wandkleden zijn door hun combinatie van artistieke finesse enbuitengewoon vakmanschap ongeëvenaard en een lust voor het oog en maken zichtbaarhoe verrassend actueel het traditionele ambacht van weven is.

Pablo Picasso (1881–1973), Weave test for: Women at their toilette, 1969. Manufacture des Gobelins, 58 × 60 cm, wool. Collection Mobilier national. © Succession Picasso, c/o Pictoright Amsterdam 2019. Foto: Françoise Baussan.

LEES MEER

KUNSTmaken

Schets, studie en schilderij

Vincent van Gogh heeft ons heel wat nagelaten. Onder andere een compleet stap-voor-stap werkstuk: van potloodschets, aquarelstudie tot het complete olieverf schilderij.

De schets en de studie laten al duidelijk zien wat hij van plan was.

Dat je enige objecten verschuift, toevoegt of weglaat is duidelijk zichtbaar.

Bestudeer de afbeelding maar eens goed.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

KUNSTtips

  • T/m 5 juli 2020 toont Japanmuseum SieboldHuis de tentoonstelling ‘Neko. De kat in Japanse kunst’.
  • In 'Parels uit het Verre Oosten' laat het Kröller Müller museum een selectie van rond de veertig hoogtepunten zien uit de collectie Chinese kunst.
  • Belgische schilderkunst op een bijzondere wijze gebracht... Het Kunstuur stelt 32 topwerken tentoon uit de periode 1887 - 1938. Het is een heel aparte beleving. Bij elk schilderij wordt een verhaal verteld door een bekende of minder bekende Vlaming.
  • Willem Bastiaan Tholen (Amsterdam, 1860 – Den Haag, 1931) is een van de meest talentvolle kunstenaars van zijn tijd en was tijdens zijn leven al erg succesvol. In 100 schilderijen en 80 tekeningen en etsen, veelal uit particuliere collecties, zijn in het Dordrechts Museum de verschillende kanten van Tholen te zien.

SCHRIJF MIJ IN VOOR DE KUNSTBRIEF

Invalid Input

Invalid Input