Kunstbrief #21

17 januari 2020

jubileum annual dutch art fair

ADAF viert 10-jarig jubileum

In 2020 is het feest voor de Annual Dutch Art Fair! Van 9 tot en met 11 oktober 2020 vindt in het Amsterdamse World Fashion Centre voor de 10de keer de Annual Dutch Art Fair plaats. Op dit moment is al bijna 40% van de stands bezet.
Jij kunt je vanaf nu ook aanmelden voor deelname!

Diverse expositiemogelijkheden
Ook dit jaar kun je weer exposeren in één grote stand met jouw vereniging of club. Daarnaast blijft het mogelijk om in een eigen stand te exposeren óf een stand te delen met een andere kunstenaar. De verschillende mogelijkheden vind je op het aanmeldformulier.

LEES MEER

KUNSTZIEN

Tell Me Your Story

Voor het eerst in Europa: 100 jaar Afrikaans-Amerikaanse kunst gebaseerd op Storytelling. Vanaf 8 februari tonen 50 kunstenaars de visueel overweldigende rijkdom van de zwarte cultuur ijn Kunsthal Kade. Rond de 140 bruiklenen, voornamelijk uit Amerika, komen naar Amersfoort. Het werk van een groot deel van de kunstenaars was niet eerder in Nederland te zien. Maak kennis met de kernfiguren van de Afrikaans-Amerikaanse kunst en ontdek hun verhaal.

Tell Me Your Story (8-2 t/m 17-5) start bij de Harlem Renaissance. In de jaren twintig maakten Afrikaans-Amerikaanse schrijvers, muzikanten en theatermakers furore in Harlem, wat zich vertaalde in de beeldende kunst. Vandaag beleeft de rijkdom van de zwarte cultuur opnieuw een renaissance. In de Verenigde Staten zijn Afrikaans-Amerikaanse kunstenaars zichtbaarder dan ooit. De tentoonstelling plaatst de hedendaagse kunstenaars in de context van hun voorgangers.

LEES MEER

Naarden the art fair

‘NAARDEN’ is in de afgelopen 2 decennia uitgegroeid tot één van de belangrijkste kunstbeurzen in Nederland (23-26 januari). Ieder jaar trekt ‘NAARDEN’ eind januari weer een mooi publiek dat in groten getale naar de kunst & antiek beurs in de Grote Kerk komt. Aangezien de oorspronkelijke beurstitel Kunst & Antiek Weekend de inhoud van deze kunstbeurs, die iedereen 'NAARDEN' noemt, niet meer volledig dekt is de naam vanaf nu NAARDEN the Art fair. Zonder de bekende inhoud en sfeer te veranderen zal onze kunstbeurs met (inter)nationale allure onder de merknaam NAARDEN the Art fair in de huidige vorm van (digitale) communicatie beter tot zijn recht komen.

LEES MEER

De tranen van Eros

Ontdek hoe eigentijds de surrealisten zijn in De tranen van Eros: Moesman, surrealisme en de seksen (15-2 t/m 24-5, Centraal Museum Utrecht). In deze tentoonstelling wordt het werk van de enige officieel erkende Nederlandse surrealist Johannes Moesman (1909-1988) geplaatst in de context van zijn internationale tijdgenoten. Naast Salvador Dalí, René Magritte en Max Ernst is er voor het eerst veel ruimte voor vrouwelijke surrealisten als Claude Cahun, Leonora Carrington en Leonor Fini.

Moesman verbeeldde zijn seksuele fantasieën in een tijd dat daar, zéker in Nederland, een groot taboe op rustte. De surrealisten gingen gretig met het thema aan de slag, om zich te bevrijden van het verstikkende conformisme van hun tijd. Bijna 100 jaar na de geboorte van het surrealisme, leven we in het #MeToo-tijdperk met verschuivende machtsverhoudingen tussen mannen en vrouwen.

LEES MEER

KUNSTquote

'De enige, werkelijk geduchte vijanden van een schilder zijn z'n slechte schilderijen.'

Henri Matisse (1869-1954), was een Frans kunstschilder en beeldhouwer. Hij staat bekend als de merkwaardigste Franse fauvist.

KUNSTkijken

OMG! Van Eyck was here

Wie Gent zegt, zegt het Lam Gods. Beide zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Gent is de stad waar Van Eyck zijn wereldberoemde meesterwerk schilderde en waar al zes eeuwen lang miljoenen bezoekers van over de hele wereld het altaarstuk komen bewonderen. In 2020 viert de stad Van Eyck en het Lam Gods met een bijzonder feestjaar vol evenementen en activiteiten voor jong en oud. Van Eyck was here. And will be here to stay. Will you?

Beleef het Lam Gods
Breng ons een bezoek in 2020 om de ervaring zelf ten volle te beleven. Laat je zintuigen prikkelen. Zie de kleuren die uit het Lam Gods gepuurd zijn tot bloei komen in feeërieke spektakels. Ruik de flora die in het werk voorkomen tijdens de Floraliën. Of sterker nog: proef ze in onze vele uitmuntende restaurants. Voel het rijke brokaat of robuuste eikenhout terugkeren in hedendaagse ontwerpen. Hoor musicerende engelen die muziek uit de 15de eeuw tot leven brengen of herwerken tot hedendaagse composities. 

Beeldende kunsten, theater, dans, design, mode, gastronomie, muziek en zelfs shoppen zullen een jaar lang baden in de sfeer van Van Eyck en zijn virtuoze meesterwerk. Kom naar Gent.

LEES MEER

KUNSTmaken

hoe maak je heuvels?

Gelukkig is niet heel ons land plat. Sommige delen van Nederland zijn heuvelachtig. Je waant je soms echt in het buitenland.

Maar hoe doe je dat nu, zo'n heuvellandschap weergeven?

Doorbreek de heuvels met een straat of pad en schilder gecontroleerde kleurverlopen.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

KUNSTtips

  • T/m 10 mei kun je in het Singer Laren terecht voor 'Spiegel van de ziel – Toorop tot Mondriaan'Spiegel van de ziel – Toorop tot Mondriaan'. In deze tentoonstelling staat de private wereld van de 19de-eeuwse Nederlandse kunstenaar centraal.
  • Op 16 februari 2020 sluiten twee tentoonstellingen in museum Het Rembrandthuis: 'Laboratorium Rembrandt. Rembrandts techniek ontrafeld' en 'Allium & Onion, Hennep & Hair, Madder & Nettle'.
  • Willem Kolvoort (1965), de bekende posterdrukker van poppodium Vera in Groningen, presenteert zijn speelse, fantasievolle en humoristische zeefdrukken in het Groninger Museum, t/m zondag 7 juni 2020.
  • Sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw krijgt Rob van Koningsbruggen (Den Haag, 1948) elk decennium een grote museale tentoonstelling. De laatste, een groot oeuvre-overzicht, vond plaats in Kunstmuseum Den Haag in 2002. In samenwerking met de kunstenaar maakt het museum een tentoonstelling die de jaren 2003-2019 beslaat (t/m 23 februari 2020).

SCHRIJF MIJ IN VOOR DE KUNSTBRIEF

Invalid Input

Invalid Input