Kunstbrief #20

20 december 2019

Kerstcadeau van Kunstenaar Magazine!

Magazine voor kunstenaars

Kunstenaar Magazine is het enige Nederlandstalige digitale magazine voor kunstenaars en heeft elke twee weken instructieve, inspirerende en informatieve artikelen en video's over beeldende kunst. De inhoud is actueel en oorspronkelijk, speciaal voor de lezers van Kunstenaar Magazine. Met een abonnement heb je als lezer ook toegang tot het online platform kunstenaar.nl met een voortdurend groeiend archief van artikelen en video's waarin je heel makkelijk kunt zoeken.

Kerst cadeau!

Lezers van KunstBrief krijgen van Kunstenaar Magazine een speciaal Kerst cadeau! Je leest Kunstenaar Magazine nu 6 maanden gratis (13 nummers) t.w.v. € 9,90, zonder verdere verplichtingen! Klik op de onderstaande button en gebruik de code KERST19.

LEES MEER

KUNSTZIEN

Geheim van de meester

Gezien op TV? Nederland heeft een roemrijke geschiedenis met ongekende wereldfaam op het gebied van de schilderkunst. Voor het tv-programma Het Geheim van de Meester gingen topexperts de ultieme uitdaging aan: het reconstrueren van de meest uiteenlopende Nederlandse kunstwerken. Het Gorcums Museum toont welk geheim er achter deze meesterwerken schuilt aan de hand van alle 22 reconstructies uit de tv-serie, nog te zien t/m 16 februari 2020.

In de prijzen
Het Geheim van de Meester van producent POSVIDEO in opdracht van AVROTROS is een van de best bekeken kunstprogramma’s op de Nederlandse televisie. Het programma viel in de prijzen op het et New York Festivals World’s Best TV & Films en werd genomineerd voor de prestigieuze Gouden Roos van Montreux. De gelijknamige tentoonstelling, waarbij alle werken zijn voorzien van boeiende achtergrondinformatie, was eerder dit jaar een publiekstrekker in Museum More in Gorssel en komt nu naar Gorinchem.

LEES MEER

Slow Fashion

Voor het eerst in vijftig jaar toont het Dordrechts Museum zijn uitgebreide modecollectie. Van een zeldzame 18de-eeuwse Japonsche rok, een opvallende 19de-eeuwse Schotse ruit japon tot een flapper dress uit de jaren ’20. Een selectie van 50 topstukken laat de belangrijkste silhouetten van 150 jaar mode zien van de 18e tot en met de 20e eeuw. De tentoonstelling Slow Fashion toont t/m 12 april op twee locaties hoe onze voorouders zorgvuldig omgingen met hun kleding, bewust en duurzaam. Kleding werd gekoesterd en hergebruikt. Dat maakt historische kledingstukken perfecte conversation pieces om het gesprek over duurzame mode op gang te brengen. Slow Fashion laat zien hoe historische mode verrassend actueel kan zijn.

Foto: Adriaan van Dam.

LEES MEER

Woordkunstenaar Jules Deelder overleden

De Rotterdamse dichter Jules Deelder is overleden. Hij was, volgens de familie tot zijn eigen verbazing, 75. Hij overleed vandaag in zijn thuisstad na een zeer kort ziekbed.

Schrijver, dichter, muzikant en performer Jules Deelder was een opvallende verschijning: ongeacht het tijdstip droeg hij een zonnebril en hij ging altijd in het zwart gekleed. Dat werd zozeer zijn handelsmerk, dat hij in een tv-reclame voor een wasmiddel voor zwarte was figureerde.

Direct, no-nonsense en in rap Rotterdams zat hij nooit om woorden verlegen. Hij stond ook bekend als de nachtburgemeester van Rotterdam. Het was een eretitel die hij van de gemeente kreeg omdat hij zich inzette voor het avond- en nachtleven in de stad.

Eind november vierde Deelder nog zijn 75ste verjaardag in concertgebouw De Doelen in Rotterdam. Die avond trad hij op met allerlei jazzartiesten, onder wie Hans en Candy Dulfer, Benjamin Herman, Boris van der Lek en John Engels. (Bron.)

LEES MEER

KUNSTquote

'Talent bestaat niet. Talent is enkel zin hebben om iets te doen. Al de rest is inspanning. Ik ken geen artiesten, enkel mensen die hard voor iets werken.'

Jacques Brel (1929-1978), was een Belgische zanger, componist en tekstschrijver die in de vroege jaren zestig uitgroeide tot een internationale beroemdheid.

KUNSTkijken

KUNSTmaken

een pet moet passen

Een pet moet wel passen op het hoofd van de geportretteerde.

Dus teken schetsmatig of denkbeeldig het hele hoofd, al zie je een heel groot deel ervan niet.

De klep van de pet geeft een sterke schaduwvorm, ook op de kin van de persoon.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

KUNSTtips

  • LAST CALL: Op 18 en 19 april 2020 vormt het Klokgebouw het bijzondere decor van Art Eindhoven. Deze kunstbeurs is door de strenge ballotage van hoog niveau. Aanmelden voor Art Eindhoven kan t/m 2 januari 2020. Hier lees je de voorwaarden en hoe je je kunt aanmelden: https://arteindhoven.nl/aanmelden/
  • Hij hangt! (Kijk hoe het Drents Museum de nieuwe Vincent van Gogh heeft opgehangen)
  • De populaire interactieve tentoonstelling Daan Roosegaarde – Presence gaat zijn laatste maand in! Op zondag 12 januari 2020 sluit de tentoonstelling en daarmee jouw kans om deze unieke belevenis te ervaren.
  • Op dinsdag 17 december zijn na een klein jaar van “tekenen en rekenen” het definitieve ontwerp en de toekomstige plannen voor het nieuwe Museum van Bommel van Dam in het voormalige Postkantoor gepresenteerd.
  • Museum Boijmans Van Beuningen en Museum Rotterdam onthullen de ateliergeheimen van een zestal Rotterdamse kunstenaars.

SCHRIJF MIJ IN VOOR DE KUNSTBRIEF

Invalid Input

Invalid Input