Kunstbrief #19

22 november 2019

€ 3.000,- voor jouw kunstwerk

Via Kunst in de Gemeente maken kunstenaars middels een verkiezing onder de inwoners kans om een werk een jaar lang geplaatst te krijgen in de openbare ruimte. Naast de eer ontvangt de kunstenaar een huurvergoeding van € 3.000,-.

Dien nu een ontwerp in voor de gemeente Vlaardingen en Gilze-Rijen! Deze laatste gemeente nodigt ook kunstenaars uit Gilze en Rijen, Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Dongen, Oosterhout, Goirle, Tilburg en Breda. Informatie en spelregels zijn terug te vinden op www.kunstindegemeente.nl.

Foto: Winnaar 2019 in Gilze-Rijen, Adriaan Seelen.

LEES MEER

KUNSTZIEN

Stilleven

De tentoonstelling Stilleven in Museum Gouda (t/m 10 mei) toont een prachtig, vernieuwend beeld van het Nederlandse en Belgische stilleven van omstreeks 1870 tot nu en onderzoekt de betekenis voor kunstenaars. 

Het stilleven is al eeuwen populair. Wie kent die prachtige schilderijen met de meest exotische voorwerpen en bloemen uit de zeventiende eeuw niet? Aan het einde van de negentiende eeuw verandert het stilleven echter sterk. Nederlandse en Vlaamse schilders stappen af van de klassieke, uiterst realistisch geschilderde en gearrangeerde composities. Exotische boeketten maken plaats voor bloemen uit de tuin, luxe voorwerpen worden vervangen door alledaagse potten en vazen. Het kleurgebruik wordt uitbundiger, de voorstellingen steeds abstracter.

LEES MEER

PAN Amsterdam

Ook dit jaar, tijdens de 33ste editie, tonen 110 galeriehouders, kunsthandelaren en antiquairs op PAN Amsterdam (24-11 t/m 1-12) wat zij in huis hebben. De jaarlijkse beurs voor kunst, antiek en design is een van de grootste kunstbeurzen in de lage landen. Voor zowel verzamelaars, starters en interieurliefhebbers biedt deze kunstmarkt een gevarieerde keuze aan kunstvoorwerpen.Met een aanbod van fotografie, schilderkunst, antiek, archeologie, moderne kunst, etnografica, zilver, glas, sieraden, keramiek, vintage en design.

Voortvloeiend uit de onderliggende thematiek ‘eclectisch leven, eclectisch verzamelen’ dat behoort tot het DNA van PAN Amsterdam, worden de verschillende kunstdisciplines door elkaar gepresenteerd. Daarmee is RAI Amsterdam van 24 november t/m 1 december weer voor even het centrum van de Nederlandse kunst- en antiekwereld.

LEES MEER

Doe mee met Art Eindhoven 2020

Op 18 en 19 april 2020 vormt het Klokgebouw het bijzondere decor van Art Eindhoven. Deze kunstbeurs is door de strenge ballotage van hoog niveau. Uit alle inzendingen zal de vakjury voornamelijk plekken toebedelen aan professionele kunstenaars. De ballotagecommissie bestaat o.a. uit Paulo Martino (voormalig directeur van Museum Dr8888, nu directeur van Museum Van Bommel van Dam), Astrid Cats (artistiek leider Temporary Art Center Eindhoven) en Peter Buisman, al jaren actief voor en met kunstenaars.
Aanmelden voor Art Eindhoven kan t/m 2 januari 2020. Hier lees je de voorwaarden en hoe je je kunt aanmelden: https://arteindhoven.nl/aanmelden/

LEES MEER

KUNSTquote

'Als geest en hand niet samengaan, ontstaat er geen kunst.'

Leonardo da Vinci (1452-1519), was een architect, uitvinder, ingenieur, filosoof, natuurkundige, scheikundige, anatomist, beeldhouwer, schrijver en schilder uit de Florentijnse Republiek, tijdens de Italiaanse renaissance.

KUNSTkijken

Keith Haring

BOZAR (Brussel, België) brengt een grote retrospectieve met werk van de legendarische Amerikaanse kunstenaar Keith Haring. Deze vriend en vakgenoot van zowel Andy Warhol als Jean-Michel Basquiat was een unieke en opvallende verschijning in het New York van de jaren 1980. Met zijn direct herkenbare stijl speelde hij een erg belangrijke rol in de tegencultuur. Haring is vooral beroemd om zijn iconische motieven: blaffende honden, kruipende baby’s en vliegende schotels. Hij wilde ‘publieke kunst’ maken, die hij verspreidde via zijn Pop Shop, de media, de metro en de openbare stedelijke ruimte. Hij vond inspiratie in het abstract expressionisme, de popart, de Japanse kalligrafie en het werk van New Yorkse graffitikunstenaars. Tegelijk werd zijn unieke, spontaan ogende stijl beïnvloed door de energie van de tijd waarin hij leefde, van ruimtereizen tot hiphop en videospelletjes. Een krachtig oeuvre dat nog steeds bijzonder actueel is.

BOZAR/Paleis voor Schone Kunsten, 6 december 2019 — 19 april 2020.

LEES MEER

KUNSTmaken

Kuilen en hoopjes

Kuilen of een hoopjes uitgegraven grond zijn niet moeilijk om te schilderen.

Schets ze eerst als geometrische vormen en vergeet daarbij niet het perspectief.

Denk daarbij ook aan het correct en consequent plaatsen van licht en schaduw.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

KUNSTtips

  • Opnieuw kan Singer Laren een grote verrassing delen. Een anonieme schenker verrijkt de museumcollectie met een Larens landschap van de wereldberoemde Duitse expressionist Max Beckmann (1884 – 1950).
  • Museum Arnhem lanceert samen met Modemuze en vijf andere Nederlandse musea het nieuwe online sieradenplatform Sieradenmuze. De website brengt sieradencollecties van verschillende musea samen, van modern design tot historische uurwerken.
  • Het Drents Museum in Assen heeft het werk 'Erica' van kunstenares Saskia Boelsums uit Nieuw-Schoonebeek aangekocht. Het werk van Boelsums, die onlangs werd uitgeroepen tot Kunstenaar van het jaar 2020, zal vanaf zondag 24 november te zien zijn in de expositie 'Barbizon van het Noorden'.
  • Tot en met 24 november staat Amsterdam tijdens het Amsterdam Art Weekend weer geheel in het teken van de hedendaagse beeldende kunst. 

SCHRIJF MIJ IN VOOR DE KUNSTBRIEF

Invalid Input

Invalid Input