Kunstbrief #18

25 oktober 2019

Museumnacht Amsterdam

2 november aanstaande vindt in Amsterdam weer de Museumnacht plaats. De deelnemende musea stellen tijdens Museumnacht Amsterdam van 19.00 tot 02.00 uur de deuren open voor bezoekers. Bekijk onder het genot van een hapje en een drankje de vaste collectie van bijvoorbeeld de Hermitage Amsterdam of het Stedelijk Museum en fiets kriskras door de stad om ook de speciale programma's bij de vele andere musea die Amsterdam rijk is mee te maken.

Voor de Museumnacht Amsterdam koop je een ticket waarmee je alle musea kan bezoeken. Kaarten voor Museumnacht kosten doorgaans €22,50 en zijn via de website van Museumnacht Amsterdam te koop. Wacht niet te lang als je zeker wilt zijn van een kaartje, de Museumnacht is vrijwel elk jaar uitverkocht.

LEES MEER

KUNSTZIEN

Drents Museum wint tentoonstellingsprijs

Het Drents Museum in Assen heeft met de tentoonstelling Iran – Bakermat van de beschaving de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs 2019 gewonnen! Dat maakte Adriana Esmeijer, directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds, vanmiddag bekend in het Kunstmuseum Den Haag.

Met een ruime meerderheid van stemmen won het Drents Museum met Iran van onder andere Escher op reis (Fries Museum) en Studio Drift: Coded Nature (Stedelijk Museum Amsterdam). In totaal brachten 16.000 museumliefhebbers een stem uit. Directeur Harry Tupan van het Drents Museum ontving een cheque van € 10.000 voor de eerste prijs.

LEES MEER

De wereld van Alessandro Mendini

Vijfentwintig jaar na de opening van het door hem ontworpen Groninger Museumgebouw heeft Alessandro Mendini (1931-2019) alle ruimte gekregen om zijn droomtentoonstelling te realiseren. Kort voor zijn overlijden eerder dit jaar selecteerde de grand old man van het Italiaanse design niet alleen tientallen van zijn eigen revolutionaire ontwerpen, maar ook werk van vele andere kunstenaars en ontwerpers. Als geen ander huldigde Mendini het principe van samenwerking tussen creatieve geesten en zag hij het belang van de fantasie. Mondo Mendini wordt een kleurrijke, visueel overweldigende mix van beeldende kunst, design en architectuur.

‘Mondo Mendini – De wereld van Alessandro Mendini’, t/m 5 mei 2020 in Groninger Museum

LEES MEER

Het leven getekend

In de tentoonstelling ‘Het leven getekend’ zijn veel zelden getoonde tekeningen, pastels en aquarellen te zien. De werken geven je een inkijkje in het leven in de late 19de en begin 20ste eeuw. 

De collectie van het Kröller-Müller Museum is wereldberoemd om zijn schilderijen van grote meesters als Vincent van Gogh, Pablo Picasso, Claude Monet, Piet Mondriaan en Georges Seurat. Maar de collectie is nog veel rijker. De tentoonstelling Het leven getekend toont een selectie uit de meer dan 4.500 tekeningen, pastels, aquarellen en prenten uit de periode 1850-1950, waarvan er veel zelden worden getoond. Een unieke presentatie van 150 zeer gevarieerde werken op papier die een inkijkje geven in het leven in de late negentiende en begin twintigste eeuw.

‘Het leven getekend’, t/m 19 januari 2020, Kröller-Müller Museum

LEES MEER

KUNSTquote

'Als er geen kunst was, zou de rauwheid van de werkelijkheid de wereld ondraaglijk maken.'

George Bernard Shaw, was een Iers toneelschrijver, socialist en theatercriticus (1856-1950).

KUNSTkijken

Nationale Kunstweek 2019

Kom extra van beeldende kunst genieten tijdens de Nationale Kunstweek van 9 t/m 17 november! Tijdens de week zijn heel veel ateliers, musea, galerieën en meer te bezoeken. 

De Kunstweek start met de bekendmaking van de Kunstenaar van het jaar. Daarna vindt in het eerste weekend de grote kunstbeurs de Nationale Kunstdagen plaats in de Beursfabriek in Nieuwegein (9-10 november). Ook verschijnt het nieuwe Jaarboek Kunstenaars. De Kunstweek wordt afgesloten met het Landelijk Atelierweekendop 16-17 november. Kijk voor alle info en locaties op www.kunstweek.nl.

 

50% korting bezoek Nationale Kunstdagen

Lezers van KunstBrief krijgen 50% korting op een bezoekje aan de Nationale Kunstdagen op 9 en 10 november in de Beursfabriek in Nieuwegein. Klik daarvoor op DEZE LINK en gebruik deze kortingscode: KB19

LEES MEER

KUNSTmaken

Levendige takken

De takken van een boom groeien altijd in verschillende richtingen, voor elkaar, achter elkaar, langs elkaar en over elkaar.

Schilder je die takken in een en dezelfde kleur dan wordt de afbeelding een saai silhouet.

Gebruik je echter verschillende tinten dan zorg je er voor dat het geheel driedimensionaal gaat lijken.

Zorg voor nog meer levendigheid door ook de schaduwen te schilderen tussen de takken.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

KUNSTtips

  • Dit jaar viert de Affordable Art Fair Amsterdam (31 oktober - 3 november) haar 14e editie. Reden genoeg voor een bezoekje aan de Kromhouthal in Amsterdam.
  • Vanaf zaterdag 9 november toont de Kunsthal Rotterdam ‘Getekend: Rotterdam!’, het resultaat van een opdracht van het Stadsarchief Rotterdam en CBK Rotterdam aan stadstekenaars Cox Janssens, Isra Páez en Kay Hessels.
  • Vanaf 16 november presenteert het Frans Hals Museum in locatie Hal solotentoonstellingen van Lubaina Himid en Marianna Simnett, twee toonaangevende Britse kunstenaars van verschillende generaties.
  • De tentoonstelling Mediavrouwen in Museum Hilversum gaat over baanbrekende mediavrouwen op het gebied van fotografie, film, radio, televisie, videokunst en online.

SCHRIJF MIJ IN VOOR DE KUNSTBRIEF

Invalid Input

Invalid Input