Kunstbrief #17

27 september 2019

8 finalisten Kunstenaar van het jaar 2020 bekend

Acht kunstenaars maken kans op de eretitel Kunstenaar van het jaar 2020, ze worden op 1 oktober bekend gemaakt. De acht finalisten zijn uit vijfentwintig halve finalisten gekozen door een panel van circa honderd professionele kunstkenners.

Stem ook!
Vanaf 1 oktober is het mogelijk om jouw stem uit te brengen op één van de 8 finalisten: zo bepaalt jij mede, wie Kunstenaar van het jaar 2020 wordt!

LEES MEER

KUNSTZIEN

Máxima bij uitreiking Prix de Rome 2019

Hare Majesteit Koningin Máxima zal aanwezig zijn bij de besloten uitreiking van de Prix de Rome Beeldende Kunst 2019 op 31 oktober in het Stedelijk Museum Amsterdam. De winnaar wordt om 15.30 uur bekendgemaakt door minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De genomineerden zijn Sander Breure & Witte van Hulzen, Esiri Erheriene-Essi, Femke Herregraven en Rory Pilgrim. Het werk dat zij voor Prix de Rome maakten is vanaf 19 oktober te zien in de gelijknamige tentoonstelling in het Stedelijk Museum.

De Prix de Rome is de oudste en meest genereuze prijs voor beeldend kunstenaars onder de 40 jaar. De geschiedenis van de prijs gaat terug tot 1808 toen Lodewijk Napoleon de Prix de Rome in Nederland introduceerde. Het doel van de prijs is talentvolle kunstenaars te traceren en hen te stimuleren zich verder te ontwikkelen en hun werk meer zichtbaarheid te geven.

Koningin Máxima met Prix de Rome winnaar 2015 Magali Reus. Foto: Shinji Otani.

LEES MEER

De Toorop Dynastie

Door de eeuwen heen zijn er talloze kunstenaarsgeslachten actief geweest, waarvan de families Ruysdael, Hals, Koekkoek en Kruseman tot de bekendste behoren. Soms werd de familiestijl tot handelsmerk verheven. Omstreeks 1900 werd vanwege de snel veranderende kunstwereld en het nieuwe streven 'l’art pour l’art' het voortzetten van eenzelfde lijn niet meer gewaardeerd. Het streven werd vooral het tonen van eigenheid. 

Wie de oeuvres van Jan Toorop (1858-1928), Charley Toorop (1891-1955) en Edgar Fernhout (1912-1974) afzonderlijk bekijkt, ziet drie zeer verschillende kunstenaars die ieder een markante eigen stijl hebben ontwikkeld. Maar wie bepaalde, goed uitgezochte individuele werken van de drie generaties naast elkaar zet en vergelijkt, ziet opeens sterke verwantschappen.

De Toorop Dynastie, t/m 26 januari 2020 in Stedelijk Museum Alkmaar.

LEES MEER

Modest Fashion

Het is iets nieuws én een miljardenindustrie: modest fashion. Mogelijk heb je er nog nooit van gehoord, misschien draag je het al. Als eerste museum in Nederland laat het Stedelijk Museum Schiedam, t/m 9 februari 2020, dit internationale modefenomeen zien met werk van ontwerpers van nu, gecombineerd met hedendaagse kunst.

De creaties van deze voorhoede zijn fashionable en bedekt. Vrouwen die niet mee willen doen aan de ‘esthetiek van het bloot’, dragen het, gelovig of niet. Werd de minirok ooit gezien als feministisch statement, nu willen vrouwen vooral vrij zijn en zelf bepalen hoe ze zich aan de wereld tonen: kies lekker zelf! Modest fashion gaat daarom niet over de vraag ‘bedekt of niet?’, maar over keuzevrijheid en creativiteit van vrouwen overal ter wereld. De tentoonstelling markeert het 100-jarig jubileum van het vrouwenkiesrecht in Nederland en viert dat 100 jaar geleden de eerste vrouw in de gemeenteraad van Schiedam kwam. Minister van Cultuur Ingrid van Engelshoven verricht de opening.

LEES MEER

KUNSTquote

'Het is voor een kunstenaar net zo moeilijk om over zijn kunst te spreken, als een plant over tuinbouw.'

Jean Cocteau, was een Frans dichter, romanschrijver, toneelschrijver, ontwerper en filmmaker (1889-1963).

KUNSTkijken

De meest hyperrealistische schilder te wereld?

De Chinese kunstenaar Leng Jun is een meester in hyperrealisme en maakt verrassend levensechte portretten. De volleerde schilder is vooral bekend om zijn gedetailleerde olieverfschilderijen van vrouwen, waar elk vleugje haar en elke vezel van kleding tot in de puntjes is uitgewerkt. Geboren in 1963, werd Leng volwassen in een tijd van grote economische hervorming, ook wel bekend als de "opening" van China. Deze grote culturele verandering, en de westerse invloeden die het introduceerde, hadden een grote invloed op zijn kunst.

Geïnteresseerd in het schilderen vanaf jonge leeftijd, experimenteerde hij op de middelbare school voor het eerst met olieverf. Hoewel er in China in die tijd geen olieverf verkrijgbaar was, gaf een vriend hem een paar kleuren om mee te experimenteren. Deze vroege experimenten bleven hem bij en zo zette hij zijn studie voort geholpen door een gestage stroom van informatie uit het Westen die hem vormden als schilder.

Bron: My Modern MET

LEES MEER

KUNSTmaken

Laat de realiteit los

Laat je tijdens het tekenen niet altijd alleen maar leiden door de realiteit.

Links: het zichtbare gedeelte van de armleuning van de bank, tussen de twee kussens, is te prominent afgebeeld.

Rechts: Verminder het contrast, geef beide kussens een andere waarde of motief en je zult zien dat dit het beeld verrijkt.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

KUNSTtips

  • Art The Hague (2 t/m 6 oktober) de eigenzinnige beurs voor hedendaagse kunst, verrast in 2019 kunstliefhebbers en verzamelaars met een variëteit aan werk van zowel internationaal kunstenaars als jonge kunstenaars die nog niet zo lang geleden de academie hebben verlaten.
  • 'Juwelen! Schitteren aan het Russische hof'.Schitteren aan het Russische hof'. Een van de grote schatten van de Hermitage is de fabelachtige juwelencollectie. Honderden daaruit schitteren in Juwelen! Samen met vele portretten en een overdaad aan rijk gedecoreerde japonnen en kostuums presenteren zij twee eeuwen mode en juwelen, gedragen door de high society aan het Russische hof in St.-Petersburg. 
  • Bij het Friese dorp Wirdum hebben drie amateurarcheologen een Karolingische muntschat gevonden. De schat bestaat uit maar liefst 96 munten met verschillende dateringen. 
  • Wouter Paijmans (Loon op Zand, 1991) stelt voor het eerst achttien nieuwe schilderijen tentoon in Museum De Pont t/m 24 november, één origineel en zeventien kopieën. Een opvallend kenmerk van deze doeken is dat de kunstenaar geen verf, maar uitsluitend textiel heeft gebruikt. 

SCHRIJF MIJ IN VOOR DE KUNSTBRIEF

Invalid Input

Invalid Input