Kunstbrief #15

2 augustus 2019

Verkoopexpositie finalisten schilder- & tekenwedstrijd

De 10 finalisten en de winnaar van de publieksprijs van zowel Tekening van het jaar 2019 als Schilderij van het jaar 2019 mogen van zaterdag 18 januari t/m zondag 16 februari 2020 met minimaal 1 kunstwerk deelnemen aan een verkoopexpositie in Kunstzaal Van Heijningen.

Kunstzaal van Heijningen aan de Haagse kunststraat het Noordeinde richt zich al zo’n kleine twintig jaar op hedendaags figuratieve kunst. De galeriehouders zijn Leo en Lenie van Heijningen. Leo zegt: ‘Het leuke is dat een kunstwerk wat mij zelf bijzonder treft, meestal ook een koper vindt. Schoonheid is kennelijk niet een puur persoonlijke kwestie.’

Korting
Met de code KB19 krijg je maar liefst € 7,50 korting op deelname aan zowel Tekening van het jaar 2019 als Schilderij van het jaar 2019.

LEES MEER

KUNSTZIEN

Vrouwelijke Cobra kunstenaars

Het Cobra Museum brengt deze zomer een nuance aan in de kunstgeschiedenis. Met de tentoonstelling Nieuwe Nuances streeft het Cobra Museum ernaar het beeld van de Cobra-beweging als ‘mannenclub’ bij te stellen. Nieuwe Nuances toont het werk van acht vrouwelijke kunstenaars in en rondom Cobra. Sommige van hen gevierd kunstenaar, sommige van hen volledige vergeten.

Terwijl een aantal mannelijke kunstenaars in de geschiedschrijving over Cobra altijd prominent figureert, staan de vrouwelijke kunstenaars die een bijdrage hebben geleverd meer op de achtergrond. In Nieuwe Nuances staat het werk van de volgende acht vrouwelijke kunstenaars centraal.

LEES MEER

Klaas Gubbels 85 jaar

Naar aanleiding van de vijfentachtigste verjaardag van Klaas Gubbels (1934) toont Museum Jan van der Togt in Amstelveen nog tot en met 25 augustus 2019 een selectie van schilderijen die in nauwe samenwerking met de kunstenaar tot stand is gekomen.
 
Er worden circa 25 werken tentoongesteld die veel voor de kunstenaar betekenen en waar hij zijn hele leven geen afstand van heeft willen doen. Te zien zijn schilderijen uit diverse periodes van zijn leven; van het oude onderzoekende werk, tot de welbekende kan én nieuw werk. Deze tentoonstelling maakt deel uit van ARTZUID Annex Amstelveen.

Foto: Peter Cox, courtesy Livingstone Gallery.

LEES MEER

Rembrandt & De Gouden Eeuw

In de schilderijenzalen van Museum De Lakenhal worden topstukken getoond uit de Gouden Eeuw van Leidse meesters als Rembrandt Harmensz. van Rijn, Jan van Goyen, Jan Steen en de Leidse fijnschilders. Met deze presentatie wordt het verhaal verteld over Leiden met zijn bloeiende schilderkunst als bakermat van de Gouden Eeuw.

In de vroege 17de eeuw werken in Leiden uiteenlopende schilders die elk van cruciaal belang zouden blijken voor de Hollandse schilderkunst van de Gouden Eeuw. De jonge Rembrandt en Jan Lievens werken in de eerste jaren van hun kunstenaarschap nauw samen en leggen in hun Leidse jaren het fundament voor een oeuvre van mondiale betekenis.

Foto: David Bailly, Vanitas-stilleven met zelfportret van de schilder, 1651.

LEES MEER

KUNSTquote

'Kunst is niet de weerspiegeling van de werkelijkheid, het is de werkelijkheid van die weerspiegeling.'

Jean-Luc Godard, is een Franse filmregisseur en scenarist (1930).

KUNSTkijken

Stormy Weather over klimaat-problematiek

t/m 13 oktober 2019

Museum Arnhem presenteert tot en met 13 oktober de tentoonstelling Stormy Weather: klimaatverandering & sociale rechtvaardigheid. Internationale kunstenaars reflecteren op de huidige klimaatproblematiek in relatie tot de machtsongelijkheid op de wereld, nu en in het verleden. De kunstwerken maken duidelijk dat bij het tegengaan van klimaatverandering bovenal een eerlijkere sociale en politieke organisatie van de samenleving nodig is. De tentoonstelling is te zien in de tijdelijke presentatieruimte De Kerk aan Sint Walburgisplein 1 in Arnhem.

LEES MEER

KUNSTmaken

Laat het Paleis niet verdwijnen

Heb je een monumentaal object zoals het Koninklijk Paleis op de Damsterk op papier geschetst, laat het dan niet verliezen van de drukke en levendige omgeving. Verzacht de luchtpartij, de bezoekers op het plein plus een aantal attributen door grijze tinten toe te voegen. Het gebouw zal beter tot z’n recht komen.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

KUNSTtips

  • Het is weer tijd voor de jaarlijkse ‘Summer Exhibition’ van de Royal Academy in Londen. Wereldberoemd, obscuur, experimenteel en huisvlijt hangt er van plint tot plint door elkaar.
  • Wie is Vincent? Maak kennis met de man achter de kunstenaar. Met de nieuwe tentoonstelling Van Goghs intimi rekent het Noordbrabants Museum af met het bestaande beeld van Vincent van Gogh: een eenzame, lastige man die moeilijk was in de omgang.
  • Inmiddels hebben al 150 kunstenaars zich ingeschreven voor de Atelier Dag 2019, meest inspirerende teken- en schilderdag van Nederland! Daar wil jij toch ook bij zijn. Kies nu de masterclass(es) die bij jou passen en ontvang € 10,- korting met de code KB19.
  • Voor de tentoonstelling Barbizon van het Noorden zijn we op zoek naar jouw favoriete plekje in de natuur van Drenthe. Vanaf 24 november 2019 worden de foto’s getoond in het museum. Inzenden is mogelijk tot 1 maart 2020.

SCHRIJF MIJ IN VOOR DE KUNSTBRIEF

Invalid Input

Invalid Input