Kunstbrief #14

5 juli 2019

Toon je werk in 10de editie jaarboek kunstenaars

De jubileumeditie van het Jaarboek Kunstenaars wordt een extra mooi en gevuld boek. Zo zijn er interviews met Kunstenaar van het jaar Claudy Jongstra en Briljanten kunstenaar van het jaar Eddy Roos, leuke bijdragen van bekende Nederlanders over hun relatie met kunst én natuurlijk weer heel veel pagina's met prachtige kunstwerken van honderden Nederlandse kunstenaars.

Komt er ook een pagina met jouw kunst in het populaire Jaarboek Kunstenaars? Meld je dan voor 31 juli aan via de website www.jaarboekkunstenaars.nl. Leden van de NABK krijgen korting variërend van 15 tot maar liefst 40%!

Foto: uitsnede van de cover, © Marcel van der Vlugt, Lorian Indigo, 2016 voor de tentoonstelling Ancient Light van Claudy Jongstra.

LEES MEER

KUNSTZIEN

Nederlandse Naaktfotografie

In de expositie NUDE NOW presenteert Museum Hilversum van zaterdag 6 juli 2019 t/m zondag 22 september 2019, wordt aan de hand van de collectie van Kahmann Gallery en de persoonlijke verzameling van Roy Kahmann een overzicht getoond van naaktfotografie als uiting van creatieve vrijheid, als viering van de schoonheid van het lichaam en als manier om de mogelijkheden van het fotografisch medium te onderzoeken. De collectie bevat niet alleen bijzondere werken van beroemde fotografen uit het verleden maar ook de jonge talenten van nu komen aan bod.  De tentoonstelling krijgt bovendien een uniek karakter door de toevoeging van nog nooit eerder vertoonde vintage-foto’s.

LEES MEER

AkzoNobel betrokken bij restauratie Nachtwacht

De restaurateurs van het Rijksmuseum hopen hun kennis op het gebied van verftechnologie te vergroten door samen te werken met verftechnologen van AkzoNobel bij de ‘grootste en meest innovatiever restauratie ooit’ in het museum.

De Nachtwacht, het beroemdste schilderij van Rembrandt van Rijn, is van zijn vaste plek gehaald in het Amsterdamse museum en staat nu in de ‘Eregalerij’ in een glazen, geconditioneerde ruimte. Het publiek zal de drie jaar dat de restauratie van het doek en de voorstelling zal duren niet alleen ter plekke kunnen meekijken met de restaurateurs, maar ook via een doorlopende live-stream. Er is zelfs sprake van dat het publiek met data-analyse kan meehelpen bij de restauratie.

De restauratie van het 377 jaar oude schilderij wordt volgens algemeen directeur Taco Dibbits ‘de grootste en meest innovatieve restauratie in de 219-jarige geschiedenis van het museum’.

LEES MEER

geroofd schilderij keert terug

Een schilderij uit de achttiende eeuw van de Nederlandse kunstenaar Jan van Huijsum dat in 1944 door de Duitsers uit het Uffizi-galerijen in Florence is geroofd, komt terug naar Italië. Zowel het beroemde museum als het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken hebben dat zaterdag bekendgemaakt. Het gaat om het stilleven Vaas met bloemen, een van de meesterwerken van Van Huijsum (1682-1749).

Het kostbare kunstwerk, dat in 1824 het Uffizi kwam te hangen, verdween in 1944, tijdens de Duitse terugtocht uit grote delen van Italië. Een Wehrmacht-militair stal het uit de schuilplaats waar het aan het begin van de oorlog heen was gebracht, onthulde het blad Der Spiegel eerder dit jaar.

Foto: Directeur van de Uffizi-galerijen Eike Schmidt met een reproductie van Vaas met bloemen, waarop staat dat het origineel gestolen is. Foto EPA.

LEES MEER

KUNSTquote

'Als een vogel precies kon zeggen wát hij zingt, waaróm hij zingt en wát het in hem is dat zingt - zou hij niet meer zingen.'

Ambroise-Paul-Toussaint-Jules Valéry, was een Frans dichter, essayist, filosoof en auteur van aforismen (1871-1945).

KUNSTkijken

incarnations - AFRICAN ART AS PHILOSOPHY

t/m 6 oktober 2019

De tentoonstelling IncarNations in BOZAR (Brussel), opgezet door de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Kendell Geers samen met de Congolese verzamelaar Sindika Dokolo, weerspiegelt de diversiteit van het Afrikaanse artistieke erfgoed, met Afrocentrische blik en inclusief de diaspora, de slavenroutes, het kolonialisme en de onafhankelijkheidsbewegingen. De Senegalese filosoof Souleymane Bachir Diagne benadrukt: “Etnografische musea verloochenen de kunst, want ze staan een reële connectie met de tentoongestelde objecten in de weg. Door haar koloniale wortels ontwikkelde de etnografie zich als wetenschap van al wat radicaal anders is, en dus ligt het in haar aard om het vreemde, het anders-zijn en de afscheuring te creëren.” Werken van Afrikaanse kunstenaars gaan in dialoog met die van de diaspora. Hedendaagse en klassieke kunst, allemaal afkomstig uit de indrukwekkende collectie van Sindika Dokolo, worden naast elkaar getoond. Het resultaat is een tentoonstelling die Afrikaanse kunst benadert als een springlevende filosofie.

Foto: Kendell Geers, Twilight of the Idols (Fetish), Emergency chevron tape, lost object and nails, 2002, 64 X 35 X 30 cm, © Courtesy of the artist.

LEES MEER

KUNSTmaken

Zo laat je de zon schijnen

Het gebruik van meer blauwe tinten wekt de suggestie dat de zon (nog) niet aanwezig is. Het is vroeg in de ochtend. Zodra het groen meer geel krijgt, suggereer je dat de zon schijnt.

Het belooft een prachtige dag te worden.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

KUNSTtips

  • Op 7 september 2019 vindt in het Amsterdam Art Center de meest inspirerende en creatieve dag in Nederland plaats, de Atelier Dag. Je ontvangt met de code KB19 €10,- korting op je inschrijving.
  • Het Cobra Museum brengt deze zomer, van 12 juli t/m 1 december, een nuance aan in de kunstgeschiedenis. Met de tentoonstelling Nieuwe Nuances streeft het Cobra Museum ernaar het beeld van de Cobra-beweging als ‘mannenclub’ bij te stellen.
  • Branding Rotterdam - de internationale avant-garde tijdens het interbellum in Rotterdam, t/m 1 september 2019. De internationale Avant-garde tijdens het interbellum in Rotterdam, belicht vanuit kunstenaarsvereniging De Branding (1917-1926) in schilderijen, beelden, tekeningen en grafiek.
  • Museum Flehite presenteert t/m 13 oktober Oude Meesters uit de Collectie Vozyakov. De selectie uit de omvangrijke collectie van de gepassioneerde verzamelaar biedt inzicht in ruim drie eeuwen Europese kunstgeschiedenis.

SCHRIJF MIJ IN VOOR DE KUNSTBRIEF

Invalid Input

Invalid Input