Kunstbrief #13

7 juni 2019

Exposeer gratis op het Rembrandt Art Festival 2019

Op maandag 15 juli 2019 is het Rembrandts 413e verjaardag en dat wordt gevierd met een groot straatfeest: het Rembrandt Art Festival. Zowel de Jodenbreestraat (waar Rembrandt bijna twintig jaar woonde) als de aangrenzende Sint Antoniesbreestraat in Amsterdam staan dan volledig in het teken van kunst, muziek en ambachtelijke producten.

GRATIS KRAAM !
Deelnemers aan de kunstwedstrijd Rembrandt Leeft! krijgen een gratis kraam (1x4 meter) op het Rembrandt Art Festival om te exposeren én bij voorkeur ook te demonstreren. Er is echter nog maar een beperkt aantal plekken vrij, dus schrijf je nu voor Rembrandt Leeft! via www.rembrandtleeft.nl en stuur voor 1 juli een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. als je wilt deelnemen aan het festival!

LEES MEER

KUNSTZIEN

Nieuwe directeur Museum De Pont

Martijn van Nieuwenhuyzen, sinds 1995 conservator bij het Stedelijk Museum, wordt vanaf 26 augustus de nieuwe directeur van het De Pont museum in Tilburg. 

“Ik heb altijd in mijn hoofd gehad: als de directeurspositie bij De Pont vrijkomt, wil ik dat doen. Ik heb het museum vanaf het prille begin gevolgd en de transformatie van wolspinnerij tot sublieme museale ruimte meegemaakt. Het is een plek waar ik goed pas, omdat ze in nauwe samenwerking met kunstenaars exposities en projecten ontwikkelen – net zoals ik altijd in het Stedelijk heb gedaan. En het is natuurlijk een fantastische tentoonstellingsruimte.”

Bron: Het Parool. Foto: Robin de Puy.

LEES MEER

Meesterlijke vrouwen

De kunstwereld is nog altijd een jongensclub. Slechts 13% van de kunst in Nederlandse musea is gemaakt door vrouwen, blijkt uit onderzoek eerder dit jaar van Mama Cash. Hoe beroemd sommige vrouwen ook waren, na hun dood werden ze uit de kunstgeschiedenis geschreven. Een flink aantal raakte in vergetelheid. De tentoonstelling Meesterlijke vrouwen brengt daar verandering in. Daar is 100% vrouw. Stedelijk Museum Schiedam zet de spotlights op tien Nederlandse kunstenaars uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Deze pioniers moet je gezien hebben. Het museum koppelt deze avant-garde van weleer aan vrouwelijke kunstenaars van nu. Met Meesterlijke vrouwen haakt het museum aan bij het vrouwenkiesrecht dat 100 jaar geleden werd ingevoerd. 

Foto: Alida Pott, Portret van een jonge vrouw, 1921 – Groninger Museum.

LEES MEER

Louise Bourgeois in de Rijksmuseumtuinen

Metershoge spinnen, kolossale ogen en hangende spiralen in de monumentale vleugelnootboom. Dit voorjaar presenteert het Rijksmuseum Louise Bourgeois in de Rijksmuseumtuinen. Het is voor het eerst dat een ruime selectie van Bourgeois’ buitenbeelden bijeen wordt gebracht. De Rijksmuseumtuinen zijn vrij toegankelijk. Met twaalf beelden toont het Rijksmuseum een overzicht van een halve eeuw werk, van The Blind Leading the Blind (1947-49) tot Crouching Spider (2003). Veel van deze werken zijn nooit eerder in Nederland te zien geweest. Louise Bourgeois (1911-2010) geniet internationale faam als een van de belangrijkste vrouwelijke kunstenaars van de twintigste eeuw en werd wereldberoemd met haar monumentale beelden van spinnen.
LEES MEER

KUNSTquote

'Logica brengt je van A naar B, maar verbeelding brengt je overal.'

Albert Einstein, Duits-Zwitsers-Amerikaanse theoretisch natuurkundige van Joodse afkomst (1879-1955).

KUNSTkijken

De geur van succes

t/m 25 augustus 2019

De Brabantse broers Gerard (Tilburg, 1746 – 1822, Parijs) en Cornelis (Tilburg, 1756 – 1839, Parijs) van Spaendonck leerden het schildersvak in Antwerpen. Met Gerard voorop vertrokken ze van daaruit naar Parijs waar ze snel carrière maakten als schilders van bloemen.

Inmiddels is uit kunsthistorisch onderzoek gebleken dat beide kunstenaars in het artistieke milieu van Parijs rond 1800 een aanzienlijk positie hadden weten te veroveren. Om het grotere publiek kennis te laten maken met deze ondernemende broers plaatst het Noordbrabants Museum hun werk in breder perspectief met een grote overzichtstentoonstelling. De tentoonstelling toont bloemstillevens, miniaturen op snuifdoosjes, gravures met botanische studies, brieven en portretten van beide broers. Met ruim 30 objecten uit eigen collectie bezit Het Noordbrabants Museum de grootste collectie werken van de gebroeders Van Spaendonck in Nederland.

LEES MEER

KUNSTmaken

Suggestief aquarelleren met vlekken

Hier zie je een aquarel die is opgebouwd uit met penseel opgezette kleurvlekken en strepen. De bomen zijn verrijkt met donkerblauwe lijnen met kleurpotlood om bladvormen en takken uit te beelden. De mensen op het terras zijn zeer suggestief geschilderd met alleen kleurvlekken en strepen. Ook hier zijn de kleurpotlood lijnen toegepast. Zie de vergrotingen rechts voor meer details.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

KUNSTtips

  • Van 14 – 23 juni vindt kunstproject BETWEEN plaats, in de monumentale vijftiende-eeuwse Sint Maartenskerk, Zaltbommel. BETWEEN is onderdeel van het Cultuurfestival Bommelerwaard.
  • Last Call voor Art Arnhem 2020! Op 1 juli sluit de inschrijftermijn voor deze professionele kunstbeurs in de Eusebiuskerk in Arnhem op 11 en 12 januari 2020. Meer informatie vind je hier.
  • Fashion + Design Festival Arnhem (FDFA) is hét jaarlijks terugkerende stadsfestival waar mode, design, kunst en cultuur met elkaar versmelten. De maand juni wordt weer een bijzondere maand.
  • Vergeet op 22 en 23 juni niet een kunstenaar in zijn atelier te bezoeken tijdens de zomereditie van het Landelijk Atelierweekend. Wil je zelf nog mee doen? Wees dan snel!
  • De tentoonstelling Prenten in de eeuw van Bruegel, een samenwerking tussen BOZAR en de Koninklijke Bibliotheek van België, schetst een beeld van de prentproductie in de Zuidelijke Nederlanden in de eeuw van Bruegel (t/m 23 juni).

SCHRIJF MIJ IN VOOR DE KUNSTBRIEF

Invalid Input

Invalid Input