Kunstbrief #12

10 mei 2019

Stel je atelier deze zomer open voor kunstliefhebbers

Na het succes van de eerdere edities in november vindt het Landelijk Atelierweekend dit jaar voor het eerst ook plaats in de zomer op 22 en 23 juni. Veel beeldend kunstenaars in heel Nederland openen hun deuren waardoor belangstellenden een kijkje achter de schermen krijgen bij het creëren van kunstwerken.

Stichting Kunstweek organiseert het Landelijk Atelierweekend dit jaar voor de vierde en vijfde keer. Inmiddels is het uitgegroeid tot het grootste atelierweekend van Nederland. Atelierroutes en open atelierdagen worden vaak lokaal georganiseerd, maar dit evenement vindt in het hele land plaats.

Kijk op www.landelijkatelierweekend.nl voor alle locaties en informatie.
Wil je ook meedoen met je atelier tijdens de zomer- of winter-editie? Meld je dan aan via de website.

LEES MEER

KUNSTZIEN

Cupido blootgelegd

Een ‘nieuwe’ Vermeer. Zo presenteert de Gemäldegalerie Alte Meister in Dresden het sensationele resultaat van de voorlopige restauratie van het schilderij Brieflezend meisje bij het venster (ca. 1657), een van de 35 schilderijen die met zekerheid aan Johannes Vermeer (1632-1675) zijn toegeschreven.

In de achtergrond van het schilderij blijkt onder een overschildering een grote afbeelding van een Cupido, een Romeins liefdesgodje, verscholen. Dit ‘schilderij in een schilderij’, een typisch Vermeer-stijlkenmerk, werd veertig jaar geleden bij een röntgenopname al waargenomen.

Bron: NRC. Foto: Wolfgang Kreische / SKD / Klut.

LEES MEER

Loop door de anatomische les

Met de app Rembrandt Reality reis je terug naar 1632, waar je met Augmented Reality een meesterwerk van Rembrandt instapt: De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp. Met de app op je smartphone of tablet plaats je een virtuele poort in jouw omgeving. Stap door de poort en loop het anatomisch theater van 1632 binnen, De Waag in Amsterdam. Ervaar een 360° view van Dr. Tulp en zijn collega-artsen, die het lichaam van de misdadiger Aris Kindt bestuderen. De app vertelt je ook de verhalen achter het schilderij. Wist je bijvoorbeeld dat het lichaam in werkelijkheid maar één hand had, maar Rembrandt twee handen heeft geschilderd?

LEES MEER

Klauw-hand Da Vinci

Volgens Italiaanse specialisten liep Leonardo da Vinci (1452-1519) een zenuwaandoening op na een val en was hij daardoor in zijn laatste vijf levensjaren niet meer in staat om te schilderen. Het nieuws over de nieuwe theorie valt samen met de herdenking van de vijfhonderdste sterfdag van de Italiaanse architect, uitvinder, ingenieur, filosoof en beeldhouwer.

Het artikel over de theorie van de ‘klauwhand’ werd gepubliceerd in het tijdschrift van de Royal Society of Medicine.

LEES MEER

KUNSTquote

'Rembrandt is zo diep mysterieus dat hij dingen zegt waarvoor geen woorden in welke taal dan ook zijn.'

Vincent van Gogh, Nederlands kunstschilder (1853-1890).

KUNSTkijken

De duizelingwekkende verbeelding van Piranesi

 25 mei t/m 1 september 2019

De Italiaan Giovanni Battista Piranesi (1720–1778) wordt beschouwd als de grootste prentkunstenaar van zijn tijd. Voor het eerst in tien jaar is weer een grote Piranesi-tentoonstelling in Nederland te zien. Uit de imposante grafiekcollectie van Museum Boijmans Van Beuningen presenteert de Kunsthal ruim zeventig groot formaat prenten van Piranesi. Als kunstenaar werd Piranesi in de achttiende eeuw bekend met zijn ‘Vedute di Roma’, een omvangrijke reeks etsen met indrukwekkende gezichten op de ruïnes en monumenten van Rome. In zijn befaamde serie prenten over kerkers, de ‘Carceri d’Invenzione’, gaf Piranesi, die van origine architect was, vorm aan zijn ruimtelijke fantasieën. Uit beide series zijn prenten van zeldzame kwaliteit te zien, evenals acht kolossale boeken waarin de duizelingwekkende verbeelding van Piranesi – als kunstenaar, onderzoeker en architect – naar voren komt. Deze tentoonstelling is onderdeel van een serie van drie tentoonstellingen in de Kunsthal ter gelegenheid van het stadsbrede project ‘Boijmans bij de Buren’.

LEES MEER

KUNSTmaken

Ochtend versus avond

Beide landschappen zijn geschilderd in harmonische kleuren, maar toch heel erg verschillend. Kies je een warme combinatie van aardkleuren dan is het duidelijk een landschap overdag. Rechts is de zon verdwenen, koele kleuren domineren het beeld, wat duidelijk landschap tijdens de avond(schemering) oproept.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

KUNSTtips

  • T/m 2 juni 2019 kun je bij SCHUNCK in Heerlen nog terecht voor de tentoonstelling Basquiat, The Artist and His New York Scene, de Europese première van het vroege werk en leven van kunstenaar Jean-Michel Basquiat en zijn tijdgenoten.
  • Musiom: Lijn & Kleur. In deze expositie staat t/m 18 augustus 2019 het werk van Marianne Y. Naerebout, Jan van Lokhorst en Ruurd Hallema centraal. Kleur en lijn zijn de drijvende krachten van alle drie de kunstenaars. Mens en dier verschijnen in hun werk als lijn of als vlak.
  • Museum de Fundatie toont van 25 mei t/m 1 september 2019 schilderijen en werken op papier van Michael Triegel op de tentoonstelling Discordia Concors (In harmonie met de tweedracht).
  • Mathilde - van muze tot mythe - in Ruurlo. Van 11 mei t/m 22 juni 2019 is er in galerie ´De Smidse´ in Ruurlo een expositie met werken van een 25-tal kunstenaars die zich hebben laten inspireren door de muze Mathilde.

SCHRIJF MIJ IN VOOR DE KUNSTBRIEF

Invalid Input

Invalid Input