Kunstbrief #11

12 april 2019

Train je creativiteitsspier

Het is bewezen dat langdurig kijken naar één kunstwerk leidt tot stimulering van de creativiteit. Tijdens deze korte introductieworkshop op de Atelier Dag 2019 in Amsterdam (7 september) ga je als deelnemer anders naar kunst kijken. Je krijgt geen lessen kunstgeschiedenis, maar je gaat het kijken naar kunst op een bijzondere manier ervaren. Langer kijken. Echt zien. Zo stimuleer je je associërend en verbeeldend vermogen. Ervaar meer connectie met jezelf & met elkaar en laat je inspireren door de mooie verhalen bij de kunstwerken.

Neem dus ook even de tijd om voor, tussen of na je andere Atelier Dag workshop(s) langs te gaan bij Roumayne Schepers voor een introductie workshop Art Based Learning.

Zij is de hele dag te vinden op het Experience plein van de Atelier Dag 2019 en zal in kleine groepjes je creativiteitsspier trainen.

LEES MEER

KUNSTZIEN

Stillevens die spelen met illusie

De tentoonstelling Scheltens & Abbenes neemt de bezoeker mee in de verwondering over de dingen zoals die zich aan ons voordoen in het dagelijks leven. Maurice Scheltens (1972) en Liesbeth Abbenes (1970) zijn erin geslaagd een internationale, artistieke praktijk op te bouwen op het kantelpunt tussen opdracht- en autonome fotografie. Foam in Amsterdam presenteert t/m 5 juni de grootste museale solotentoonstelling van het kunstenaarsduo tot nu toe. 

Speciaal voor Foam maakten Scheltens & Abbenes een nieuwe video-installatie. Zoals zij de objecten die ze fotograferen zien als bouwstenen voor hun uiteindelijke compositie, gebruikten ze hun eerdere foto’s als bouwstenen voor deze site specific video-installatie. 

Foto: Scheltens & Abbenes, ‘Hay, Art Institute Chicago, Hay’, 2014, via: Foam. 

LEES MEER

Fashion Statements

Vanaf 18 april tot en met 8 september 2019 presenteert het Amsterdam Museum Fashion Statements, een tentoonstelling over mode en identiteit vroeger en nu. In de tentoonstelling zijn ruim 75 historische kostuums te zien die elk door hun drager werden gebruikt om zichzelf te uiten of een boodschap over te brengen.

Zes hedendaagse ontwerpers, waaronder Karim Adduchi, Marga Weimans en Bas Kosters kijken met een eigentijdse blik naar de 75 topstukken uit de kostuumcollectie van het Amsterdam Museum; welke statements maakten mensen vroeger met deze kleding en hoe kijken wij daar vandaag de dag tegenaan? Dit doen zij door naast de historische kleding van het Amsterdam Museum hun eigen moderne ontwerpen te tonen, die zijn geïnspireerd op de modestatements van toen.

Foto: Bas Kosters. Fotograaf - Marc Deurloo.

LEES MEER

Cool Japan

Cool Japan brengt de wereldwijde fascinatie voor Japan in beeld: van Hello Kitty tot samoerai en van de herkenbare Japanse horror tot kawaii (‘cute’) fashion uit de straten van Tokio. De tentoonstelling trok eerder een recordaantal bezoekers in Museum Volkenkunde te Leiden, en is nu in vernieuwde vorm te zien in Amsterdam. 

Tropenmuseum laat met historische topstukken uit de wereldberoemde Japancollectie zien dat de iconen van nu in een lange traditie staan. Opvallend zijn de overeenkomsten tussen de oude meesters en moderne tekenaars. Zo ontdek je in Cool Japan dat eeuwenoude technieken en visuele trucs in historische prenten, houtsneden en schilderingen nog steeds worden toegepast door moderne mangaka (tekenaars) en animatoren.

De tentoonstelling Cool Japan is t/m 1 september 2019 te zien.

LEES MEER

KUNSTquote

'De grootste vijand van de kunst is de goede smaak.'

Marcel Duchamp, Frans kunstenaar (1887-1968).

KUNSTkijken

Kom kunst kijken op art eindhoven

Buiten is het maar frisjes dit weekend. Dat is een prachtige gelegenheid om Art Eindhoven te bezoeken! Lekker binnen hartverwarmende kunst bekijken. Op deze bijzondere kunstbeurs in het inspirerende Klokgebouw in Eindhoven tonen meer ongeveer 170 kunstenaars hun mooiste kunstwerken.

Beleving
Bij je bezoek heb je gelegenheid kennis te maken met de kunstenaars zelf. Zij vertellen je graag over hun passies, denkbeelden, werkwijzen en meer. Je kunt genieten van hun werken en van hun gedrevenheid en ideeën. 

Art Meets design
Extra op Art Eindhoven is de expositie van jonge designers die in 2018 zijn afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven. Hier alvast een voorproefje

KORTING
Art Eindhoven is op zaterdag 13 en op zondag 14 april 2019. De beurs is op beide dagen geopend van 11.00 tot 17.30 uur. Lezers van KUNSTBRIEF bezoeken de beurs voor slechts € 3,-. Koop nu een kaartje met de code BRIEF19 via de onderstaande link.

LEES MEER

KUNSTmaken

Diepte in stadsgezichten

Let op bij het schilderen van stadsgezichten. Poorten of galerijen hebben veelal een donker plafond (zie blauwe pijl). Zoek de richting van het zonlicht en geef een duidelijke grens aan (zie rode pijl). Zoek altijd een element om diepte aan te geven, in dit tafereel een stoeprand (zie groene pijl).

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

KUNSTtips

  • Het Mondriaanhuis organiseert op vrijdag 26 april 'Bloemen van Mondriaan', een creatieve tekenworkshop voor volwassenen waarbij deelnemers zich laten inspireren door de bloemcomposities van Piet Mondriaan.
  • De eerste Nederlandse tentoonstelling van internationaal rijzende ster Ali Banisadr is te t/m 25 augustus 2019 zien in het Noordbrabants Museum. De schilderijen van de kunstenaar Ali Banisadr (Teheran, 1976) zijn een weerspiegeling van zijn Iraanse afkomst en de invloed van Europese kunstenaars als Jheronimus Bosch, Paolo Veronese, Tintoretto en Francis Bacon.
  • Nog tot en met 10 juni: in een omvangrijke tentoonstelling presenteert Museum Kranenburgh meer dan zestig werken rondom topstukken van de drie voormannen van het Vlaams expressionisme, Gustave de Smet (1877-1943), Constant Permeke (1886-1952) en Frits van den Berghe (1883-1939). 
  • De tentoonstelling Nubië - Land van de Zwarte Farao's is nog maar tot en met 5 mei 2019 te zien in het Drents Museum. Heb jij de tentoonstelling nog niet bezocht? Kom dan nog gauw langs om alle prachtige gouden sieraden, het schitterende Nubische aardewerk en de bijzondere grafvondsten van de Nubiërs te bewonderen.  

SCHRIJF MIJ IN VOOR DE KUNSTBRIEF

Invalid Input

Invalid Input