Kunstbrief #10

15 maart 2019

Aanmelden Art Arnhem

Wat?
Art Arnhem (7-9 februari 2020) is een prachtige kunstbeurs in de imposante Eusebiuskerk in Arnhem. Kunstenaars die willen deelnemen kunnen zich aanmelden waarna een ballotage commissie uit alle aanmeldingen de circa 75 kunstenaars kiest die zich effectief kunnen aanmelden.

Hoe?
Aanmelden kan tot en met 1 juli 2019. Kijk HIER voor meer informatie.

Ballotage?
Leden van de ballotage commissie zijn onder andere Willem Bakker (oprichter van Art Arnhem) en Alexander Pechtold.

LEES MEER

KUNSTZIEN

50% korting entree Brabant Art Fair

De Brabant Art Fair is voor kunstliefhebbers niet alleen een uitgelezen kans om fraaie kunstwerken te bewonderen maar ook de kunstenaars zelf te ontmoeten en spreken. Geniet van meer dan 600 uiteenlopende kunstwerken in het mooie interieur van de Grote Kerk in Breda. En misschien bemachtigt u wel het kunstwerk van uw dromen?

De Brabant Art Fair is op zaterdag 16 en op zondag 17 maart 2019. De beurs is op beide dagen geopend van 11.00 tot 17.30 uur. De prachtige Grote Kerk in Breda biedt de beurs een sfeervolle entourage.

Lezers van KUNSTBRIEF bezoeken de beurs met 50% korting.

LEES MEER

Poppenhuis en meer

The European Fine Art Fair, afgekort TEFAF, is een van de meest beroemde kunst- en antiekbeurzen ter wereld. Vanaf 16 t/m 24 maart is de 32ste editie in het MECC Maastricht geopend voor het publiek. 279 galeries tonen kunst en antiek van museale kwaliteit. En hoewel de beurs bedoeld is voor de verkoop, komen de meeste bezoekers om te kijken en bewonderen.

Een van de opvallende stukken dit jaar is een een achttiende-eeuws Gronings poppenhuis met vijf kamers waarin ruim honderd zilverminiaturen van alledaagse voorwerpen schitteren. De aanschafprijs van dit poppenhuis ligt ver boven die van een royaal normaal huis (bron).

Foto: Poppenhuis, omstreeks 1750 voor en door Anna Maria Trip gebouwd. 168 x 85 x 58 cm. Foto Jasmijn Tolk/John Endlich Antiquairs.

LEES MEER

Rembrandt Leeft!

2019 is het jaar van Rembrandt, dat is waarschijnlijk niemand ontgaan. Binnen enkele weken start een gloednieuwe landelijke kunstwedstrijd die het leven en werk van deze grootmeester als onderwerp heeft: Rembrandt Leeft! De wedstrijd staat open voor kunstenaars van alle niveaus en disciplines. De enige voorwaarde is dat de deelnemer zich laat inspireren door de het werk en leven van Rembrandt. Niemand minder dan Rembrandt-kenner Jan Six is voorzitter van de vakjury. 

Meedoen?
Wil je als eerste een bericht ontvangen wanneer de wedstrijd van start gaat, stuur dan een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

LEES MEER

KUNSTquote

'Er is geen enkel vooroordeel dat uiteindelijk
niet door de kunst overwonnen wordt.'

André Gide, Frans schrijver en winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur in 1947 (1869-1951).

KUNSTkijken

Open call - Biënnale Roermond

Roermond krijgt in juni 2020 haar eerste grote kunstmanifestatie: Maand van de Mystique. Een tweejaarlijkse kunstzinnige ontdekkingstocht door de stad van Roermond met talloze en uiteenlopende tentoonstellingen, presentaties, opvoeringen en concerten, waarbij diverse kunstdisciplines aan bod komen: van beeldende kunst tot performance, van muziek tot mode en van theater tot film. De programmering brengt een natuurlijk evenwicht tussen grote publiekstrekkers en (jong) aanstormend talent.

De Open Call is een oproep aan creatieve geesten om hun steentje bij te dragen aan deze kunstmanifestatie. Woon en werk jij in Nederland, België of Duitsland en heb je een verrassende invulling (van kunstinstallatie tot workshop) die aansluit bij het thema Mystique? Kijk dan op de website voor meer informatie en wie weet maakt jouw project dan ook deel uit van de Biënnale Roermond in 2020.

LEES MEER

KUNSTmaken

Koele kleuren versus warme kleuren

Hier zie je een typisch voorbeeld waarbij kleurcontrast van groot belang is. De achtergrond is sterk van kleur, geschilderd met koele kleuren zoals tinten van groen en blauw. De witte ganzen staan op de voorgrond doordat de snavels en poten duidelijk oranjerood en warm van kleur zijn geschilderd.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

KUNSTtips

  • Als ode aan het Rembrandtjaar heeft het Mauritshuis, 350 jaar na de dood van Rembrandt, het schilderij De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp opnieuw tot leven gewekt. (bron)
  • Matthijs van Nieuwkerk gaat les geven over kunst. Samen met Jandino Asporaat, Jan Terlouw en Claudia de Breij zal hij te zien zijn in het nieuwe seizoen van het NTR-programma De Klas. (bron)
  • Eind dit jaar verschijnt de eerste editie van het Museum Jaarboek, een nieuw initiatief van Stichting Kunstweek. Je kunt het boek hier al reserveren.
  • Vandaag, 15 maart 2019, wordt in Gilze Rijen het eerste kunstwerk onthuld van het project Kunst in de Gemeente. Over enkele weken volgt het kunstwerk in de gemeente Stein.
  • Pigcasso, zo noemt Joanne Lefson haar schilderende varken. Joanne redde het dier uit het slachthuis en gaf de zeug een grote stal om in te wonen. De vierpotige kunstenares heeft succes, haar schilderijen gaan voor 4000 dollar de wereld over.

SCHRIJF MIJ IN VOOR DE KUNSTBRIEF

Invalid Input

Invalid Input