Kunstbrief #09

15 februari 2019

NIEUW: Atelier dag 2019

Wat?
De Atelier Dag 2019 is de meest inspirerende dag voor tekenaars en schilders in Nederland! Een dag boordevol instructieve teken- en schilderworkshops. Er zijn workshops in alle technieken en stijlen. Voor elk wat wils. En je kiest zelf welke workshop(s) je wilt volgen. Heb je maar tijd voor 1, dan kan dat. Ga je voor het maximum van 4 verschillende? Dat kan ook.

Wanneer?
Zaterdag 7 september van 9 uur tot 17.30 uur.

Waar?
Amsterdam Art Center in Amsterdam. Heel goed bereikbaar met auto (gratis parkeren) en openbaar vervoer.

LEES MEER

KUNSTZIEN

artoscoop: vissen

Een horoscoop voor de kunstenaars die geboren zijn in de periode 9-2 t/m 20-3 (sterrenbeeld Vissen):

Er wacht je deze maand een mooi moment. Is er belangstelling voor je werk vanuit onverwachte hoek? Is het misschien wel de verkoop van een werk? Wat het ook is, geniet ervan!

Evert Thielen

Tot en met 5 mei 2019 presenteren het Limburgs Museum en Museum van Bommel van Dam een grote overzichtstentoonstelling van het werk van Evert Thielen. Nooit eerder waren zoveel stukken (inclusief de 6 gigantische veelluiken) van de markante kunstenaar uit particulier bezit voor het publiek toegankelijk. Evert Thielen (1954) maakt kunst die overrompelt. Ter ere van zijn 50-jarig kunstenaarsjubileum keert de schilder terug naar zijn geboorteplaats en wordt Venlo drie maanden Thielenstad. 

Foto: Overzicht (2012), tempera op paneel, 50 x 50 cm.

LEES MEER

Bauhaus

Voordat de grootschalige vernieuwing van start gaat, pakt Museum Boijmans Van Beuningen nog één keer groots uit met de tentoonstelling ‘nederland ⇄ bauhaus – pioniers van een nieuwe wereld’. Dit jaar is het honderd jaar geleden dat het Bauhaus werd opgericht, een revolutionaire Duitse kunst- en ontwerpschool. Vanaf de start in 1919 in Weimar tot de sluiting in Berlijn in 1933 was de school spraakmakend.

LEES MEER

KUNSTquote

'De kunstenaar bepaalt hoe ver hij te ver kan gaan.'

Godfried Bomans, Nederlandse schrijver, columnist en mediapersoonlijkheid (1913–1971).

KUNSTkijken

blikje poep

Waarom schilderen met verf als je ook ander materiaal kan gebruiken? Piero Manzoni deed dat laatste. Hij maakte in de jaren zestig kunst met zijn adem, blikte eigen poep in, signeerde lichamen en nodigde mensen uit op een sokkel te staan. Op dat magische voetstuk werd iedereen een kunstwerk, een levend sculptuur. Door zijn revolutionaire aanpak werd hij één van de grote vernieuwers van de 20ste eeuw. Zijn blikje poep groeide uit tot icoon van de avant-gardekunst. Manzoni (1933-1963) overleed op 30-jarige leeftijd aan een hartinfarct.

Van 16 februari t/m 2 juni 2019 kun je in het Stedelijk Museum Schiedam terecht voor de tentoonstelling 'Manzoni in Holland'.

Foto: Piero Manzoni, Merda d’Artista n. 63, 1961. Fondazione Piero Manzoni, Milano. ® Fondazione Piero Manzoni. Fotografie Agostino Osio - © Pictoright Amsterdam 2019

LEES MEER

KUNSTmaken

Extra contrast en meer pigment

Aquarellisten moeten zich bewust zijn dat de kleuren minder krachtig tonen nadat het schilderwerk goed is opgedroogd. Links is het vaak geziene resultaat na een vreugdevolle schildersessie. Rechts is te zien hoe veel contrast je eigenlijk nodig hebt om het schilderwerk na droging "normaal" te laten lijken. Durf tijdens het schilderen meer pigment te gebruiken. In vochtige staat lijkt het overdreven, maar dat zal na droging mee blijken te vallen.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

KUNSTtips

  •  Axel Rüger, de huidige directeur van het Van Gogh Museum, legt zijn functie neer. Hij gaat per juni 2019 aan de slag als CEO en secretary bij de Royal Academy of Arts in Londen.
  • Op donderdag 7 maart a.s. is het de 147e geboortedag van Piet Mondriaan. Het Mondriaanhuis, geboortehuis van de schilder, organiseert daarom een 'Mondriaandag’ met verschillende publieksactiviteiten.
  • De Akademie van Kunsten krijgt acht nieuwe leden. De nieuwe leden zijn: Riek Bakker, Krisztina de Châtel, Anthony Heidweiller, Claudy Jongstra (Kunstenaar van het jaar 2019), Charl Landvreugd, Nelleke Noordervliet, Fiona Tan en Gwyneth Wentink. Leden van de Akademie van Kunsten zijn vooraanstaande kunstenaars uit de hele breedte van de kunsten. Zij worden gekozen op grond van nominaties. De nieuwe leden worden op 28 maart geïnstalleerd.
  • Wil je jouw kunstwerk - met daarin kunstig de letters KUNSTBRIEF verwerkt - op de cover van een volgende KUNSTBRIEF hebben? Stuur dan je ontwerp naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De afmetingen zijn 210 mm breed en 297 mm hoog (staand A4). Wie weet prijk jij op een van de volgende covers van KUNSTBRIEF. Behalve eeuwige roem, ontvangt de winnende inzending ook € 20,-.

SCHRIJF MIJ IN VOOR DE KUNSTBRIEF

Invalid Input

Invalid Input