Kunstbrief #07

21 december 2018

Utrecht, Caravaggio en Europa

Op de tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa in het Centraal Museum (t/m 24 maart 2019) wordt de kernperiode van het Europees caravaggisme, tussen 1600 en 1630, tot leven gebracht. Met zeventig topstukken laat de expositie voor het eerst de Utrechtse caravaggisten Dirck van Baburen, Hendrick ter Brugghen en Gerard van Honthorst naast hun Europese collega’s zien. De graflegging van Caravaggio, een altaarstuk dat eigendom is van het Vaticaan, is voor het eerst in Nederland. Dit schilderij is alleen de eerste vier weken in de tentoonstelling te zien, daarna wordt het vervangen door een ander meesterwerk.

LEES MEER

KUNSTZIEN

Artoscoop: steenbok

Een horoscoop voor de kunstenaars die geboren zijn in de periode 22-12 t/m 20-1 (sterrenbeeld Steenbok):

Als je niet vooruit gaat, is dat vaak omdat het verleden je tegenhoudt. In jouw geval duwt je verleden je juist actief vooruit, terwijl de toekomst zijn armen spreidt om je te verwelkomen. Dus waarom beweeg je niet iets meer? Misschien moet iemand je een duwtje geven? Sta er voor open.

Amsterdam Light Festival

 Tot en met 20 januari 2019 kun je in de binnenstad van Amsterdam nog genieten van de zevende editie van het Amsterdam Light Festival. De tentoonstelling bestaat uit 29 kunstwerken en 10 stadsverhalen. Dagelijks zijn de lichtkunstwerken van 17:00 - 23:00 uur verlicht, met als enige uitzondering Oudejaarsavond, dan van 17:00 - 20:00 uur.

LEES MEER

Art meets Design

Tijdens de kunstbeurs Art Eindhoven op 13 en 14 april in het Klokgebouw in Eindhoven presenteren jonge designers, die in 2018 zijn afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven, hun werk in de deelexpositie Art meets design. Wil jij als kunstenaar jouw werk ook exposeren op Art Eindhoven? Dat kan! Klik hieronder voor meer informatie.

LEES MEER

KUNSTquote

'Als er geen kunst was, zou de rauwheid van de werkelijkheid de wereld ondraaglijk maken.'

George Bernard Shaw, Iers toneelschrijver, socialist en theatercriticus (1856-1950).

KUNSTkijken

Klei symposium

Inspiratie en ontmoetingen rondom klei

Voor alle klei-liefhebbers in Nederland en België organiseren de NVK en de Stichting KLEI een Kleisymposium. Laat je verrassen en inspireren op dit tweede Kleisymposium. Voor alle mensen met passie voor klei: Kom en ontmoet 5 topkeramisten en 1 beeldhouwer en hoor het verhaal achter hun werk. Waar halen zij hun inspiratie vandaan? Waarom kiezen ze voor juist die techniek of materiaal? Wat heeft het werken met klei hen gebracht?

LEES MEER

KUNSTmaken

Punten en strepen

Verbind twee punten en je krijgt een lijn. En lijnen naast elkaar plaatsen noemt men arceren. Door te arceren kun je tonen opbouwen. Door punten te tekenen kun je ook tonen opbouwen. Een voorwerp kun je tekenen door de tonen die je ziet na te bootsen. De afbeelding hier rechts laat dat zien. Door middel van punten en strepen kun je fotorealistisch tekenen met een fineliner of stift. Bestudeer de afgebeelde vergroting. 

KUNSTtips

  •  Kunstenaarscollectief BREEKijzer presenteert Monnie Paashuis, De stem van blauw, schilderijen en mixed media, tot en met vrijdag 25 januari 2019.
  • This Art Fair is van 27 tot 30 december 2018 terug in de Beurs van Berlage. Deze kunstbeurs demonstreert de diversiteit van aan beeldende kunst en presenteert zowel ongeziene en aanstormende talenten als gevestigde artiesten.
  • De FIRST ART FAIR is een sprankelende nieuwjaarsbeurs voor hedendaagse kunst, met een breed spectrum aan kunst van hoog niveau. De tweede editie van de beurs wordt gehouden van woensdag 16 tot en met zondag 20 januari 2019.
  • Tot en met 7 april kunt u in Singer Laren terecht voor Out of Office. Kunstschatten uit bedrijven. Deze tentoonstelling biedt voor het eerst een kijkje in de rijke schatkamers van de Nederlandse bedrijfscollecties.
  • Begin deze maand zijn de finalisten van Schilderij van het jaar en Tekening van het jaar 2018 bekend gemaakt. De volgorde van de top 10 en de uiteindelijke winnaar van beide wedstrijden, worden op 2 februari bekendgemaakt, tegelijk met de opening van de expositie in Kunstzaal van Heijningen in Den Haag. Daar zijn de werken te zien van 2 t/m 24 februari 2019.

SCHRIJF MIJ IN VOOR DE KUNSTBRIEF

Invalid Input

Invalid Input