Kunstbrief #02

3 augustus 2018

De Kunstmeisjes

De Kunstmeisjes is opgericht door drie jonge kunsthistorici: Mirjam Kooiman, Nathalie Maciesza en Renee Schuiten-Kniepstra. Zij nemen je mee in de kunstwereld en vertellen welke exposities je niet mag missen.

Kunst hoeft niet moeilijk te zijn, en al helemaal niet elitair. Je moet gewoon weten waar het allemaal gebeurt en wat je nu eigenlijk ziet. Samen met hun redacteuren schrijven ze wekelijks recensies over tentoonstellingen in Nederlandse musea en galeries.

LEES MEER

KUNSTZIEN

Armando vroeger naar Voorlinden

Voorlinden had in het voorjaar van 2019 een overzichtstentoonstelling van Armando gepland. Deze show zou in het teken staan van zijn negentigste verjaardag. Op 1 juli jl. overleed Armando (1929-2018) te Potsdam (Duitsland). Het geplande retrospectief zal nu al te zien zijn van zaterdag 3 november 2018 tot zondag 10 maart 2019.

LEES MEER

Artoscoop: leeuw

Een horoscoop voor de kunstenaars die geboren zijn in de periode 23-7 t/m 22-8 (sterrenbeeld Leeuw):

Wees niet bang voor het onbekende. Durf te experimenteren, maar verlaat niet alles waar je ervaring mee hebt. Avontuurlijke activiteiten zijn voor je weggelegd. Laat je niet van de wijs brengen door tegenslagen. De volhouder wint. Zie de kansen die voorbij komen en pak ze. Besef dat met je met terughoudendheid en passiviteit niet verder komt.

Spotlight

De tentoonstelling Spotlight toont een fraaie collectie foto’s van Sacha de Boer, William Rutten, Govert de Roos en Paul Huf. Deze vier fotografen hebben samen vrijwel alle grote tv-persoonlijkheden van de afgelopen vijftig jaar voor de lens gehad.

LEES MEER

KUNSTquote

'Er zijn schilders die de zon in een gele vlek veranderen, maar er zijn anderen die, dankzij hun kunst en intelligentie, een gele vlek in de zon veranderen.'

Pablo Picasso, Spaans kunstschilder, tekenaar, beeldhouwer, grafisch kunstenaar, sieraadontwerper en keramist, 1881-1973

KUNSTkijken

Raoul Deleo

In de afgelopen tien jaar heeft Raoul Deleo een onbekend deel van de aarde ontdekt en verkend. Zijn bevindingen werden toegevoegd aan een nog steeds groeiende verzameling illustraties en objecten. Allemaal getuigen ze van de ontdekking van een continent zo groot, rijk en divers aan vegetatie en wilde dieren, dat het een raadsel blijft waarom het nog nooit eerder is beschreven. Het continent en de collectie heet Terra Ultima. De rand van de wereld.

Afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam, begon Raoul Deleo zijn carrière als freelance illustrator in 1993. Naast illustrator werkte hij ook als grafisch ontwerper, animator en art director. De laatste jaren werkt hij als zelfstandig kunstenaar en creëert en exposeert hij steeds vaker kunstwerken die zijn voortkomen uit zelf geïnitieerde projecten.

 

LEES MEER

KUNSTmaken

Sgraffito

Sgraffito betekent krassen maken in een verse of nog natte verflaag. Het is een techniek waarmee je de onderschildering (een kleurschets) weer zichtbaar maakt en daarmee het schilderij verrijkt.
Het voorbeeld hierbij laat zien hoe je met behulp van de lichtgele onderschildering het riet kunt suggereren als lijntekening. Doordat andere delen met penseelstreken zijn opgezet, vallen de krassen extra op en vormen ze een sterk element in de voorgrond.

KUNSTtips

  • Wij vinden BK-informatie een geweldig vakblad voor kunstenaars. Geen poeha, geen geneuzel, gewoon recht toe recht aan, nuttige informatie. Met BK-informatie krijg je niet-opiniërende, objectieve informatie waar je als kunstenaars of werkend in de beeldende kunst je voordeel mee kunt doen. Kijk eens op www.bk-info.nl (Dit is een niet betaalde tip.)
  • Ken jij Kunst Kort? Abonnees krijgen bijna elke werkdag het laatste kunstnieuws, kort en bondig. Bijna altijd met een link naar meer nieuws over het onderwerp. Zie voor een overzicht van de laatste nieuwsberichten www.kunstkort.nl.
  • Er is een kunstclub zonder contributie. Je betaalt alleen maar eenmalig inschrijfkosten en daarna ben je levenslang lid. Zie www.mijnkunstclub.nl.
  • De verkiezing van de Kunststad van het jaar is weer begonnen. Is jouw gemeente die eretitel waard? Hier stem je.

SCHRIJF MIJ IN VOOR DE KUNSTBRIEF

Invalid Input

Invalid Input