‘Project Rembrandt’ is een nieuw televisieprogramma van de NTR waarin de makers op zoek gaan naar het grootste schildertalent van Nederland. In een half jaar tijd proberen de 12 meest gepassioneerde talenten zich het oude ambacht van kunstschilder meester te maken. Gecoacht door bevlogen docenten, krijgen ze de kans hun talent in figuratieve schilderkunst te ontdekken of verder te ontwikkelen.
Cameraman en televisiemaker Misha Buwalda volgde de inrichting de afgelopen tijd en maakte een mooie video over het Lisser Art Museum in opbouw. De kunstwerken van de collectie hebben allemaal een link met voedsel, consumeren en winkelen. Dit alledaagse onderwerp is door de eeuwen heen een bron van inspiratie geweest voor kunstenaars. Het LAM verwacht zomer 2018 haar deuren voor publiek te openen.
Into Nature is een tweejaarlijkse beeldende kunstroute in het Drentse landschap met werken van internationaal aansprekende kunstenaars.
Deze zomer is het thema Into Nature: Out of Darkness en fiets en wandel je langs de grens van Drenthe, Friesland en Overijssel.
Het is al ver na sluitingstijd als Rijksmuseummedewerker Bert merkt dat hij niet alleen is. In de bibliotheek van het museum ziet hij een schim. Na een vergeefse achtervolging en nader onderzoek, blijkt dat er een pagina met een bijzondere formule is verdwenen uit het eeuwenoude boek van de Italiaanse magiër en alchemist Allessandro Cagliostro.
“Het doel van de kunst is niet het uiterlijk van dingen weer te geven, maar het innerlijk... dat is de echte werkelijkheid.”
Aristoteles, Grieks filosoof 384 v.C. - 322 v.C.
Kunstenares Dorien Plaat wil met haar schilderijen mensen laten zien die zich staande weten te houden. ‘Ik vind het jammer dat veel mensen zich niet bloot durven te geven. De afgebeelde personen willen graag dat er gekeken wordt, dat ze gezien worden, maar ze houden wel afstand. Dat is voor velen een enorme confrontatie. Sommigen stoot het erg af en andere mensen moeten er om lachen. Het heeft twee kanten,’ aldus Dorien Plaat in een recent interview in Kunstenaar Magazine.
Je hebt verschillende transgenders geschilderd. Vanwaar?
‘Het is al lastig als mens je te handhaven, je een houding te geven en positie in te nemen. Als transgender is dat nog een extra strijd: dat moet heel moeilijk zijn. Zij moeten zich toch weer opnieuw uitvinden, het is dubbelop. Het zoeken naar wat je een vrouw of man maakt, wat is dat überhaupt en hoe ga je daarmee om. Ik heb een advertentie gezet om in contact te komen met transgenders: ik wilde ze absoluut niet als karikatuur neerzetten. Degenen met wie ik in contact kwam, spreek ik nog steeds.’
Een schets die je ter plaatse maakt is nooit af. Vaak is het onderwerp goed afgebeeld en uitgewerkt, de omgeving krijgt minder aandacht en is meestal niet afgewerkt. Wil je het gebruiken in een schilderproject dan moet je kiezen welke elementen extra afwerking nodig hebben om het beeld sterker en beter te maken. Voegen we licht en schaduw toe rond de vrouw of gebruiken we interieurelementen om dieptewerking te versterken. Het schetsboekje is 12,5 x 18 cm.
LEES MEER